Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Γκάφα ή Παλαιοκομματισμός του ΚΙΝΑΛ;

Γκάφα ή Παλαιοκομματισμός του ΚΙΝΑΛ;

0

Το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ως υποψήφιο βουλευτή του στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης τον κ. Μπουρχάν Μπαράν. Είναι όμως ο κ. Μπαράν μια υποψηφιότητα που μπορεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους και να δώσει την έδρα στο ΚΙΝΑΛ; Το σίγουρο είναι ότι μια έδρα δεν κερδίζεται χωρίς ΚΑΙ τη μειονοτική ψήφο.

Ο κ. Μπαράν ήταν υποψήφιος το 2004 με το ΠΑΣΟΚ και είχε μια πολύ καλή επίδοση. Φυσικά είχε αποφασιστεί να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του 2007. Τότε όμως με τον υποψήφιο της ΝΔ κ. Χατζημεμίς Τουρκές γύριζαν με κοινές εκδηλώσεις στα μειονοτικά χωριά της Ξάνθης και ευθέως εκβίασαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι δεν θα είναι υποψήφιοι εάν δεν υποχωρούσαν τα κόμματά τους στην απαίτησή τους να είναι μοναδικοί υποψήφιοι από τον χώρο της μειονότητας. Εκβίαζαν ώστε, παρότι η μειονότητα είναι τουλάχιστον 40% του πληθυσμού, τα δύο μεγάλα κόμματα έπρεπε να έχουν 4 πλειονοτικούς και έναν μειονοτικό υποψήφιους. Στις εκλογές εκείνες τα δύο μεγάλα κόμματα συγκρότησαν εν τέλει τα ψηφοδέλτιά τους με 3 πλειονοτικούς και 2 μειονοτικούς υποψήφιους.Ο κ.Μπαράν αρνήθηκε να συμμετάσχει και εξελέγη βουλευτής στη Ξάνθη ο κ. Τσετίν Μάντατζη, ο οποίος απεδέχθη να είναι υποψήφιος, ασχέτως συσχετισμού πλειονοτικών – μειονοτικών στο ψηφοδέλτιο.

Το 2010 οι κκ. Τουρκές και Μπαράν κατέβηκαν στον ίδιο συνδυασμό, υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, της «Περιφερειακής Αναγέννησης» και έλαβαν 6.846 και 6.829 ψήφους αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας τις πρώτες δύο θέσεις του συνδυασμού και αλληλοστηριζόμενοι. Την εποχή εκείνη και οι δύο φέρονται από τον τοπικό τύπο ότι προσχώρησαν στη Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Ο κ. Μπαράν όμως επανήλθε ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ το 2012 με Πρόεδρο τον Β.Βενιζέλο. Πήρε 1.778 σταυρούς πίσω από τους κκ. Σαλτούρο και Σγουρίδη και δεν εκλέχθηκε. Ο κ.Τουρκές ήταν υποψήφιος με τη Ντόρα Μπακογιάννη στη Δημοκρατική Συμμαχία και έλαβε 2.783 ψήφους, χωρίς να εκλεγεί και αυτός. Το 2015 κανένας από τους δύο δεν πολιτεύτηκε αν και ο κ.Μπαράν κατήγγειλε ότι τον απέκλεισε το Ποτάμι από το ψηφοδέλτιό του. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ο κ. Τουρκές είναι υποψήφιος με τη ΝΔ και ο κ. Μπαράν υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ. Μπαράν έχει κλείσει αισίως 15 χρόνια υποψηφιοτήτων χωρίς να εκλεγεί έστω μια φορά στο κοινοβούλιο. Τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο επιθυμητό στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ; Το  φλερτ του με άλλα κόμματα όπως η Δημοκρατική Συμμαχία και το Ποτάμι και η κάθοδος και εκλογή του με τον συνδυασμό που στήριξε επίσημα η ΝΔ στην Περιφέρεια ΑΜΘ, αποδυναμώνει κάθε επιχείρημα κομματικής προσήλωσης. Η φθίνουσα επίδοσή του με την πάροδο των ετών, δεν δημιουργεί ελπίδες για αντιστρόφως ανάλογη επίδοσή του στις προσεχείς εκλογές. Γιατί λοιπόν η κ. Φώφη Γεννηματά ενδεχόμενα χαρίζει την έδρα; Γιατί ενδεχόμενες υποψηφιότητες προσώπων με πολύ μεγαλύτερη επιρροή, που ήταν καταρχήν θετικοί να είναι υποψήφιοι, όπως του Αχμέτ Καρά, του Καπζά Μουζαφέρ και του Χουσεΐν Μπαλτατζή (πριν τον οδηγήσουν στην πολιτική χαζομάρα να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΕΦ) δεν αποτέλεσαν επιλογές του ΚΙΝΑΛ;

Για να δοθούν οι απαντήσεις στα παραπάνω πρέπει να συσχετιστεί η πολιτική πορεία ενός άλλου προσώπου της ευρύτερης περιοχής. Ο κύριος Ιλχάν Αχμέτ εκλέχθηκε βουλευτής της ΝΔ την περίοδο 2004-2007. Στις εκλογές του 2007 ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ αλλά δεν εκλέχθηκε. Στις εκλογές του 2009 ήταν και πάλι υποψήφιος με τη ΝΔ αλλά δεν εκλέχθηκε. Την ίδια χρονιά μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ αποχώρησε από την Νέα Δημοκρατία και προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, συμμετείχε στις εκλογές του Μαΐου του 2012 όπου συγκέντρωσε 11.207 ψήφους αλλά το κόμμα του δεν έπιασε το όριο του 3% και δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή. Τον Ιούνιο του 2012 και αφού η Δημοκρατική Συμμαχία προσχώρησε στη ΝΔ, προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τοποθετήθηκε επικεφαλής ψηφοδελτίου σε εκλογές με λίστα, στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ και δεν εξελέγη. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 τοποθετήθηκε επικεφαλής ψηφοδελτίου σε εκλογές με λίστα, στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού και εξελέγη βουλευτής. Το 2017 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Ποτάμι και προσχώρησε κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 είναι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ έχει προσωπική πολιτική δύναμη και το έχει αποδείξει. Βέβαια είναι προφανές ότι την προσωπική πολιτική δύναμη την οδήγησε στις ευρωεκλογές στο ΚΙΕΦ. Το ίδιο είχε πράξει και στις ευρωεκλογές του 2014 που υποστήριξε το ΚΙΕΦ αν και βρισκόταν ακόμα στην ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός του κόμματος.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι τους κκ. Ιλχάν Αχμέτ, Χατζημεμίς Τουρκές και Μπουρχάν Μπαράν τους συνδέουν πολλά. Κυρίως τους συνδέει η συμμετοχή τους σε ψηφοδέλτια τριεδρικών εκλογικών περιφερειών στις επικείμενες εκλογές. Διότι το ΚΙΝΑΛ λογικά θα εκλέξει 1 βουλευτή στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Σε ακραία περίπτωση 2. Και ο κ. Ιλχάν Αχμέτ θα είναι ο ένας ή ο ένας από τους δύο και δεν μπορεί να το ρισκάρει, μιας και υπάρχει και η εκλεγμένη βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου στη Δράμα. Και ο κ. Ιλχάν Αχμέτ καλά κάνει και προστατεύει τα προσωπικά του συμφέροντα. Το ζήτημα είναι να απαντήσει η κ. Γεννηματά γιατί οι Ξανθιώτες να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ για να εκλέξουν στην Κομοτηνή τον κ. Ιλχάν Αχμέτ…

Σωκράτης Ξυνίδης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Σωκράτης Ξυνίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς δεκάρα, πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου…

Η πρόσφατη ομιλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στο συνέδριο της ΕΝΠΕ…