Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Οι τρεις «πληγές» του επιχειρείν: Υπερφορολόγηση, υπερχρέωση, έλλειψη χρηματοδότησης

Οι τρεις «πληγές» του επιχειρείν: Υπερφορολόγηση, υπερχρέωση, έλλειψη χρηματοδότησης

0

Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Χαρακτήρισε «γενναία ρύθμιση» τον νόμο για τις 120 δόσεις

 

Πρέπει να προστατευτεί η α΄ κατοικία όλων και η επαγγελματική στέγη για να σταματήσει ο αφελληνισμός των επιχειρήσεων  – Θετικό το βήμα της ίδρυσης της αναπτυξιακής τράπεζας

 

 

Τέθηκε σε ισχύ από χθες ο νέος νόμος (4611/2019) ρύθμισης χρεών προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς με 120 δόσεις. Για μια «γενναία ρύθμιση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο «Ε» καθώς όπως σημείωσε, δίνει λύσεις σ’ ένα από τα τρία κομβικά διαθρωτικά προβλήματα που έχουν «κληρονομήσει» οι επιχειρήσεις μετά από 8 χρόνια μνημονίων. Αυτό της υπερχρέωσης ως απότοκο της υπερφορολόγησης και το οποίο σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης έχει εκτοξεύσει το ιδιωτικό χρέος στο αστρονομικό ποσό των 220 δισ ευρώ!

Οι μακροοικονομικοί δείκτες ευημερούν αλλά όχι και η πραγματική οικονομία

Ο κ. Καββαθάς επεσήμανε ότι μπορεί μεν να καταγράφεται μια βελτίωση στους μακροοινομικούς δείκτες αλλά αυτή δεν την εισπράττει η πραγματική οικονομία επειδή οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αναιμικοί: «Είναι μια πραγματικότητα ότι η χώρα από τον Αύγουστο του 2018 έχει βγει από την επιτροπεία των μνημονίων. Η χώρα μας όμως παραμένει σε καθεστώς έκτακτης επιτήρησης από τους πιστωτές μας που σημαίνει ότι έχουμε έλλειμμα εθνικής κυριαρχίας όπως στο παρελθόν μειωμένο έστω αλλά υπαρκτό. Απ’ την άλλη πλευρά τόσο οι έρευνες που κάνει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ όσο και έρευνες  μεγάλων Ινστιτούτων και διεθνών οργανισμών δείχνουν μια μεγάλη βελτίωση των μακροικονομικών δεικτών. Θα περιμέναμε αυτή τη βελτίωση να την δούμε στην πραγματική οικονομία. Όμως δεν την εισπράττει η πραγματική οικονομία. Άλλωστε βλέπουμε ότι και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι πολύ μικρός είναι της τάξης του 1,9 %. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην βελτίωση της κατάστασης των επιχειρήσεων των νοικοκυριών της κοινωνίας με ρυθμούς ανάπτυξης κάτω του 2%».

Τα «καρκινώματα» της οικονομίας που αποκτήθηκαν από την υφεσιακή περιοριστική πολιτική

Αναφερόμενος στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας ο κ. Καββαθάς τις εντόπισε σε τρεις: υπερφορολόγηση, υπερχρέωση και έλλειψη χρηματοδότησης και ως  «θεραπεία» ανέφερε τις ουσιαστικές μακρόπνοες παρεμβάσεις του πολιτικού συστήματος με άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών και όχι τα αποσπασματικά μέτρα μικροοικονομικού οφέλους:  «Έχουμε υποστεί τις συνέπειες μιας μακρόχρονης υφεσιακής περιοριστικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στην οικονομία και έχουμε αποκτήσει τρία μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα:  υπερφορολόγηση, υπερχρέωση και έλλειψη χρηματοδότησης. Είναι τρία κομβικά σημεία στα οποία χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση του πολιτικού συστήματος της χώρας.  Θεωρώ ότι μετά από 8 χρόνια μνημόνια που έφεραν φτωχοποίηση στο 1/3 του πληθυσμό θα έπρεπε το πολιτικό σύστημα της χώρα να πάει σε μια προεκλογική περίοδο με συναίνεση για τα μεγάλα προβλήματα και όχι σε μια περίοδο όξυνσης. Θεωρώ ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να ενσκήψει πάνω σ’ αυτά τα τρία διαρθρωτικά προβλήματα να βρει λύσεις  ώστε να γίνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις μέσα από την επίλυση αυτών των προβλημάτων  και όχι σε μέτρα μικροοικονομικού οφέλους σ’ ότι αφορά την κυβέρνηση ή υποσχέσεις από την αντιπολίτευση αλλά σε ουσιαστικές παρεμβάσεις όπως την μείωση των φορολογικών συντελεστών είτε άμεσων είτε έμμεσων».

Στα 220 δισ. το ιδιωτικό χρέος 

«Πρέπει ο οπωσδήποτε να λύσουμε την υπερχρέωση» τονίζει ο κ. Καββαθας και προσθέτει πως το ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευτεί σε απόλυτους  αριθμούς πάνω από το δημόσιο χρέος. Τα κόκκινα ληξιπρόθεσμα δάνεια είναι πάνω από 220 δισ. ευρώ: « Είναι  αστρονομικό το ποσό και μη διαχειρήσιμο. Πρέπει να κουρευτούν τόσο σε επίπεδο οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και η ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο που ανέρχεται στα 104 δισ και 105 δισ τα κόκκινα δάνεια Ο νόμος με τις 120 δόσεις είναι μια γενναία ρύθμιση», υπογραμμίζει ο κ. Καββαθάς.

Πρέπει να προστατευτεί η α΄ κατοικία όλων και η επαγγελματική στέγη για να σταματήσει ο αφελληνισμός των επιχειρήσεων

Την αναγκαιότητα να υπαχθούν όλοι οι πολίτες στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για προστασία της α΄ κατοικίας αλλά και της επαγγελματικής στέγης επεσήμανε ο κ. Καββαθάς ως ένα ακόμη διαρθρωτικό πρόβλημα που διαχωρίζει τους πολίτες σε α΄και β΄ κατηγορίας: «Για την Ρύθμιση των οφειλών προς την ΔΟΥ δόθηκε μια λύση. Η λύση αυτή όμως  διαχώρισε τους πολίτες της χώρα σε πολίτες α’ και β’  κατηγορίας. Εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες και βιοτέχνες και πάλι είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας.  Δεν έχουμε το ίδιο ποσό για να ενταχθεί κάποιος στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου. Θα πρέπει να προστατευτεί σε κάθε περίπτωση η α’ κατοικία όλων είτε είναι επαγγελματίες έμποροι, βιοτέχνες, συνταξιούχοι, ένστολοι. Να προστατευτεί όχι των κακοπληρωτών αλλά αυτών που είδαν τα εισοδήματά του μέσα στην κρίση να μειώνονται δραματικά με αποτέλεσμα ενώ ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ξαφνικά να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Πρέπει επίσης να προστατευτεί και η επαγγελματική στέγη και επιχειρηματική έδρα αν δεν θέλουν να υπάρχει αφελληνισμός των επιχειρήσεων. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν πάρουμε το παράδειγμα της Κύπρου και δώσουμε δικαίωμα  προτίμησης στους έλληνες δανειολήπτες είτε φυσικά πρόσωπα είτε νομικά έναντι των ξένων επιθετικών funds».

Θετικό το βήμα της ίδρυσης της αναπτυξιακής τράπεζας

Σ’ ότι αφορά την τρίτη παθογένεια που ακούει στο όνομα έλλειψη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ο κ. Καββαθάς χαιρέτισε ως θετικό βήμα την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα: «Πρέπει άμεσα οι επιχειρήσεις να έχουν χρηματοδότηση. Να εφαρμόσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας , μικροπιστώσεις, μικροδάνεια με γρήγορες διαδικασίες.Οι 4 συστημικές τράπεζες δεν φαίνεται να μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτό τον ρόλο.

Η ψήφιση του νόμου για ίδρυση της α΄ αναπτυξιακής τράπεζας είναι ένα θετικό βήμα

Χρειαζόμαστε γρήγορα να υλοποιηθεί αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και να έχει συγκεκριμένη στόχευση ιδιαίτερα στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις».

 

Ποια είναι, όμως, τα «κλειδιά» της ρύθμισης των 120 δόσεων

Κατ’ αρχάς, με δεδομένο ότι η μικρότερη δόση θα πρέπει να είναι 30 ευρώ, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για να έχει κανείς το μέγιστο αριθμό των 120 δόσεων, θα πρέπει οι οφειλές του να είναι τουλάχιστον 3.600 ευρώ (3.600/30= 120). Αυτήν τη στιγμή, από τα περίπου 4 εκατομμύρια των οφειλετών, τα 3,3 εκατομμύρια χρωστάνε λιγότερα από 3.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 εκατομμύρια κινούνται μεταξύ 50- 2.000 ευρώ. Έτσι, αν κάποιος χρωστάει 1.500 ευρώ στην εφορία, ο μέγιστος αριθμός δόσεων που μπορεί να τα εξοφλήσει είναι 50.

Δεύτερο κρίσιμο στοιχείο είναι το ύψος των εισοδημάτων όσων θα υπαχθούν στη ρύθμιση. Ο χρόνος αναφοράς είναι η χρήση, δηλαδή τα εισοδήματα του 2017, όχι του 2018, αφού η διαδικασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Γιατί είναι κρίσιμα τα εισοδήματα; Εάν κάποιος είχε ως 10.000 ευρώ, μπορεί να εξαντλήσει τον ορίζοντα των 120 δόσεων (πάντα με «κόφτη» την ελάχιστη καταβολή των 30 ευρώ), ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα προβλέπεται ειδική, προοδευτική κλίμακα, από την οποία τεκμαίρεται η μηνιαία δυνατότητα καταβολής. Συγκεκριμένα, για τμήμα εισοδήματος:

από 10.000,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%

από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%

από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%

από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%

από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%

από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%

από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%

πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…