Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οδυσσέας Βουρβουκέλης: Θέλω να στηρίξω τους ανθρώπους της δημιουργίας, που επέλεξαν να μείνουν ακρίτες

Οδυσσέας Βουρβουκέλης: Θέλω να στηρίξω τους ανθρώπους της δημιουργίας, που επέλεξαν να μείνουν ακρίτες

0

Υπ. περιφερειακός σύμβουλος με την «Περιφερειακή Σύνθεση»  ΠΕ Ξάνθης

 Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης είναι ένας ξανθιώτης επαγγελματίες που επέλεξε να ασχοληθεί με την αγροδιατροφή και να μείνει στον τόπο του συνδιοικώντας ένα σύγχρονο οινοποιείο. Σε αυτές τις εκλογές θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της «Περιφερειακής Σύνθεσης» διεκδικώντας την εμπιστοσύνη των ξανθιωτών, προκειμένου να βοηθήσει να λυθούν προβλήματα του τόπου και να συνδράμει στην αξιοποίηση κάθε αναπτυξιακού πόρου της Περιφέρειας, ώστε να υπάρχουν τα κίνητρα γι’ αυτούς που επιλέγουν τα δύσκολα, δηλαδή παραμένουν στον τόπο τους, παραμένουν ακρίτες.

«Ε»: Το γεγονός ότι είσαι πολίτης ενεργός και παρακολουθείς τα κοινά επί μακρώ είναι γνωστό. Ποιος ήταν ο καταλυτικός λόγος που σε έκανε να θέσεις υποψηφιότητα αυτή τη φορά στις επικείμενες εκλογές;

Ο.Β.: Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε ένας και μοναδικός καταλυτικός ρόλος που με έκανε να θέσω υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές. Όπως είπατε και εσείς είμαι ενεργός πολίτης εδώ και αρκετό καιρό και ίσως ήταν η φυσική ροή των πραγμάτων να ζητήσω και την ψήφο των συμπολιτών μου. Και δεν το κάνω από φιλοδοξία ή δίψα για την καρέκλα, αλλά γιατί πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να περάσω στην πλευρά που δεν ζητάς από την Πολιτεία να σε βοηθήσει, αλλά μπαίνεις στη διαδικασία να βοηθήσεις εσύ μέσω της θέσης σου να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα του τόπου σου. Άρα αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για εμένα προκειμένου να θέσω υποψηφιότητα στο πλευρό του Χριστόδουλου Τοψίδη.

«Ε»: Το γονίδιο της πολιτικής ανησυχίας και της ενεργοποίησης ως πολίτη αναμφίβολα έχει επηρεαστεί από τον πατέρα σου και τη δική του διαδρομή. Ποια στάση του, νουθεσία ή συμβουλή νομίζεις ότι ήταν για σένα η πιο χρήσιμη ή πιο καθοριστική;

Ο.Β.:Ο πατέρας μου πράγματι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφώσουμε όλα τα παιδιά του αυτό που λέμε κοινωνική συνείδηση, να μην ζούμε στον μικρόκοσμό μας, αλλά να προσφέρουμε ανιδιοτελώς στο σύνολο. Αυτό μας μπόλιασε – για να μιλήσουμε και με αγροτικούς όρους – ο πατέρας μας. Άρα δεν ήταν τόσο το μικρόβιο της πολιτικής αλλά το μπόλι της προσφοράς. Αυτή τη συμβουλή του ακολουθούμε χρόνια τώρα και αυτή θα ακολουθούμε για πάντα.

«Ε»: Γιατί επέλεξες την Περιφέρεια; Ποια πιστεύεις ότι είναι η δυναμική της και η αναπτυξιακή συμβολή της στον τόπο;

Ο.Β.: Ως επιχειρηματίας που επέλεξα να παραμείνω στον τόπο μου γνωρίζω από μέσα και τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής μας. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα την Περιφέρεια. Λόγω της ενασχόλησής μου με τον οίνο παρακολουθώ την πορεία και τις κινήσεις άλλων Περιφερειών τόσο στον δικό μου κλάδο, όσο και σε άλλους τομείς. Διακρίνω λοιπόν πως η Περιφέρειά μας έχει εκείνες τις δυνατότητες όχι απλά να αναπτυχθεί αλλά να αλλάξει εντελώς όψη και να γίνει ένα σύγχρονο κέντρο μεταφορών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα η μοναδικότητά της σε ιστορικά αξιοθέατα αλλά και στη βιοποικιλότητα μπορούν εύκολα και με σωστές ενέργειες να την καταστήσουν έναν τουριστικό προορισμό για όλο τον χρόνο. Αυτές λοιπόν οι δυνατότητες του τόπου μας είναι που με έκανα να θέσω υποψηφιότητα στην Περιφέρεια και να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να αναπτυχθεί όπως πραγματικά της αξίζει.

«Ε»: Διοικείς μια επιτυχημένη τοπική επιχείρηση οινοποιείου, το «Κτήμα Βουρβουκέλη», οπότε είσαι σε θέση να γνωρίζεις τόσο τις συνθήκες της πρωτογενούς παραγωγής στον τόπο μας, όσο και τις προοπτικές της αγροδιατροφής; Πώς μπορεί να υποστηριχτεί και σε τι βαθμό μπορεί να συμβάλει εν γένει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας;

Ο.Β.: Μιλάμε για το πλέον δυναμικό κομμάτι της τοπικής μας οικονομίας, που μπορεί να γίνει και η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης. Η γεωργία στην Περιφέρειά μας πρέπει να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό και να αυξήσουμε την καινοτομία σε όλα τα στάδια και τις μεθόδους παραγωγής.

Στο πρόγραμμα της «Περιφερειακής Σύνθεσης» έχουμε προβλέψει διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο παραγωγικό μοντέλο ώστε οι καλλιέργειες να βασίζονται και στην ικανότητα των αγρών αλλά και των υδάτινων αποθεμάτων. Παράλληλα σχεδιάζουμε την επιστημονική στήριξη των αγροτών μέσω της οργάνωσης δικτύων και συνεργασιών ως αλυσίδα εμπορίας.

Στις προτεραιότητές μας είναι η δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας στον πρωτογενή τομέα και η αύξηση της καλλιεργήσιμης γης με ολοκλήρωση των αναδασμών και δημιουργία κινήτρων για την εκμετάλλευση νέων εκτάσεων. Παράλληλα θέλουμε να επιτύχουμε την ανάδειξη και προβολή των προϊόντων της Περιφέρειας, τη μείωση του κόστους παραγωγής με τη χρήση ΑΠΕ.

«Ε»: Παράλληλα εκπροσωπείς και τη νέα γενιά επιχειρηματιών στην περιοχή μας. Με βάση όσα βιώνεις ή αντιλαμβάνεσαι ήδη από την επαγγελματική σου δραστηριότητα, πώς μπορεί η Περιφέρεια να στηρίξει τους νέους που έχουν επιλέξει να μείνουν και να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση;

Ο.Β.: Η προώθηση της επιχειρηματικότητας είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων ενίσχυσης της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας καθώς ειδικά στην Περιφέρειά μας τα ποσοστά είναι δυστυχώς πολύ υψηλά.

Στόχος μας λοιπόν δεν είναι η ενίσχυση των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά και των υφιστάμενων ώστε οι δύο αυτές κατηγορίες να συναντηθούν στο μέσον, να ανταλλάξουν εμπειρίες και σχέδια και η Περιφέρειά μας να αποκτήσει μια κουλτούρα εξωστρέφειας.

Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους, και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τη μορφή cluster μεταξύ των επιχειρήσεων και των παραγωγών.

«Ε»: Γνωρίζοντας την μορφολογία, τα πλεονεκτήματα και τα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, ποια έργα θεωρείς ότι πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα;

Ο.Β.: Στις προτεραιότητές μας είναι η αναβάθμιση και αξιοποίηση των συγκοινωνιακών κόμβων ώστε να αναπτυχθεί η Περιφέρειά μας και να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο. Παράλληλα πρέπει και θα ενισχύσουμε τη βελτίωση των υποδομών υγείας, κοινωνικής φροντίδας, εκπαίδευσης, αθλητισμού και πολιτισμού.

«Ε»: Μπορεί η Περιφέρειά μας να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική της θέση ενισχύοντας τις συνεργασίες με τις χώρες που συνορεύει, αντιστρέφοντας ουσιαστικά την απομόνωση από το κέντρο σε ευκαιρία διασυνοριακής προσέγγισης; Σε ποιους τομείς θεωρείς ότι είναι προτεραιότητα να ενισχύσει τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας;

Ο.Β.: Πιστεύω πως είναι μονόδρομος η μετατροπή της Περιφέρειάς μας σε διαμετακομιστικό κέντρο καθώς έχει τη γεωγραφική θέση που μας βοηθά. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τομέας στον οποίο πρέπει να δώσουμε βάρος. Στόχος μας είναι η ισότιμη ανάπτυξη όλων των κλάδων ταυτόχρονα με την ανάπτυξη εκείνων των ασφαλών σχέσεων με τους γείτονές μας. Ώστε η καλή γειτονία να μετατραπεί και σε μια επωφελή για τον τόπο μας σχέση.

«Ε»: Ποιο είναι το στίγμα της υποψηφιότητάς σου; Τι θέλεις να διεκδικήσεις για τους πολίτες της Ξάνθης;

Ο.Β.: Από τους πολίτες της Ξάνθης διεκδικώ την εμπιστοσύνη τους και μόνο. Είναι άνθρωποι που επέλεξαν τα δύσκολα. Δηλαδή να μείνουν εδώ και να μην φύγουν για την Αθήνα. Που επέλεξαν να στηρίξουν τον τόπο τους και να παραμείνουν ακρίτες. Άρα δεν ζητώ τυπικά την ψήφο τους για να πιάσω μια καρέκλα, αλλά την εμπιστοσύνη τους για να τους αποδείξω ότι έπραξαν το σωστό και να φανώ αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…