Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άνοιξε το Τουριστικό των Αβδήρων

Άνοιξε το Τουριστικό των Αβδήρων

0

Μετά από μια «Οδύσσεια» 10 χρόνων – Μιλά στο «Ε» ο επιχειρηματίας μισθωτής Π. Δασκαλόπουλος

 

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που ο  ΕΟΤ παρέδωσε προς χρήση το Τουριστικό των Αβδήρων

 

 

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους περαστικούς από την Σκάλα Αβδήρων το Σαββατοκύριακο. Είχαν την ευκαιρία να αγναντεύουν το λιμάνι πίνοντας τον καφέ τους στο ανακαινισμένο πάλαι ποτέ Τουριστικό των Αβδήρων που άνοιξε τις πύλες του μετά από μια «οδύσσεια» στις «συμπληγάδες» της γραφειοκρατίας των δημοσίων υπηρεσιών που κράτησε 10 χρόνια!

Κατασκευάστηκε πριν 50 χρόνια

Ήταν το 1969 όταν παραδόθηκε προς χρήση από τον τότε ΕΟΤ το καλαίσθητο για την εποχή κτήριο που έγινε σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές σ’ όλο τον νομό και το πιο in στέκι της νεολαίας για το καλοκαίρι. Συνώνυμο της δροσιάς, της ξενοιασιάς, της καλής διάθεσης αλλά και των καλοκαιρινών …ερώτων που γεννήθηκαν και άνθισαν μέσα σ’ αυτό!

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε προς το τέλος της δεκαετίας του 80 και αρχές του 90 όταν ο ιδιοκτήτης το έκλεισε. Έκτοτε πέρασε μια περίοδος εγκατάλειψης ενώ έγινε πολλές φορές στόχος βανδαλισμών. Η τότε δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη προσπάθησε να πετύχει την παραχώρηση του κτηρίου από τον ΕΟΤ στον δήμο ώστε να το αξιοποιήσει είτε να το μισθώσει αλλά δεν το κατάφερε. Το Τουριστικό των Αβδήρων μεταβλήθηκε σε ένα «κουφάρι» που προκαλούσε θλίψη και υποβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.

Η «Οδύσσεια» του Τουριστικού

Στη συνέχεια ο ΕΟΤ που είχε μετονομαστεί σε ΕΤΑ έβγαλαν το ακίνητο σε δημοπρασία το 2008 στην οποία πλειοψήφησε ο επιχειρηματίας κ. Πέτρος Δασκαλόπουλος με μίσθωση 2.370 τ.μ. αντί 11.000 ευρώ ετησίως και 15% ανανέωση κάθε χρόνο. Η Οδύσσειά του ξεκίνησε όπως μας λέει  όταν έγινε γνωστό ότι τα 1.150 τ.μ. εξ αυτών που του μισθώθηκαν ανήκαν στο Λιμενικό ταμείο και ένα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου μέσα σε λίγους μήνες κράτησε χρόνια και μαζί με άλλα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία πέρασε τα 10 χρόνια! Σήμερα μας λέει: «Νιώθω δικαιωμένος μετά από τόσες περιπέτειες, τόσες θυσίες και τόσα χρήματα που έχασα που δεν μπορώ να τα υπολογίσω. Δέκα χρόνια κρατά αυτή η ιστορία. Ούτε το γεφύρι της Άρτας να ήταν… Χαίρομαι που επιτέλους φτάσαμε στο σημείο να το ανοίξουμε. Έχουμε βέβαια πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμη όπως να το  λειτουργήσουμε και σαν καφέ αλλά και σαν εστίαση. Αλλά έγινε η αρχή».

Να σημειώσουμε ότι το Τουριστικό των Αβδήρων είναι ο ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ του Φαναρίου και της Κεραμωτής. Το γεγονός ότι ήταν κλειστό τόσα χρόνια εξωθούσε στους Ξανθιώτες να κατευθυνθούν προς αυτές τις περιοχές με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση σε αντίθεση με τις δικές μας παραλίες.

«Ο κόσμος το αγαπά… Οι μεγαλύτεροι έχουν ωραίες αναμνήσεις. Υποδέχτηκαν με χαρά την έναρξη της λειτουργίας του», επισημαίνει ο κ. Δασκαλόπουλος.

Το κτήριο ανακαινίστηκε πλήρως και αναπτύχθηκε σε δύο επίπεδα ισόγειο και α’ όροφο ενώ κατέχει και μέρος αίθριου χώρου. Προς το παρόν λειτουργεί μόνο για καφέ το ισόγειο και το αίθριο ενώ αργότερα θα λειτουργήσει και ως κατάστημα εστίασης όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεχίζεται ο δωρεάν εμβολιασμός παιδιών από το παράρτημα Ρομά του δήμου Ξάνθης

Από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 488 εμβολιασμοί…