Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μάθε που ψηφίζεις» για να μην ταλαιπωρηθείς

«Μάθε που ψηφίζεις» για να μην ταλαιπωρηθείς

0

Έχουν γίνει αλλαγές στα εκλογικά τμήματα γι αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση: www.ypes.gr πατώντας στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις 2019»

 

Προχωρά ομαλά η διαδικασία με το εκλογικό υλικό στην Ξάνθη – Χωρίς διόδια στις εκλογές για τη διευκόλυνση στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

 

Τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου και χρήσιμο είναι ο καθένας εκλογέας να μάθει τα βασικά και την εκλογική διαδικασία αλλά κυρίως που ψηφίζει ώστε να αποτραπεί η ταλαιπωρία της τελευταίας στιγμής.  Να σημειώσουμε ότι αυτές οι εκλογές έχουν καινοτομίες καθώς για πρώτη φορά στήνονται τέσσερις κάλπες σε δύο διαφορετικά τμήματα (Α’ για τις ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές εκλογές και Β΄ για τις Δημοτικές και τις Τοπικές κοινότητες). Μάλιστα στο 85% των εκλογικών τμημάτων θα στηθούν οι 4 κάλπες και τα διπλά εκλογικά τμήματα – το ένα δίπλα από το άλλο – ενώ στο υπόλοιπο 15% θα είναι οι κάλπες σε μία αίθουσα.

Έχουν γίνει αλλαγές στα εκλογικά τμήματα γι αυτό «Μάθε που ψηφίζεις»

Στην Π. Ε. Ξάνθης υπάρχουν 239 τμήματα εκ των οποίων τα 210 είναι Α’ και Β’ και τα 29 ενιαία δηλαδή και οι 4 κάλπες σε ένα τμήμα. Αυτό κυρίως στους οικισμούς των περιφερειακών δήμων. Όπως ανέφερε στο «Ε» η Προϊσταμένη της Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού που έχει την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας προέκυψαν διάφορα προβλήματα σ’ ότι  αφορά τα τμήματα Α’ και Β’ καθώς δεν κατέστη εφικτό να είναι πάντα δίπλα γι αυτό και έχουν γίνει κάποιες αλλαγές. Προκειμένου δε να μην ταλαιπωρηθούν οι ψηφοφόροι κυρίως του δήμου της Ξάνθης κρίνεται σκόπιμο να ενημερωθούν μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr πατώντας στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις 2019» ή στην ιστοσελίδα της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης www.xanthi.gr

Τα στοιχεία που ζητούνται είναι:

Επώνυμο (Ολογράφως)

Όνομα (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα, από το πρώτο Όνομα)

Όνομα πατέρα (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)

Όνομα μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)

Ημερομηνία γέννησης (4 αριθμοί)

Μόλις συμπληρώσει τα παραπάνω στοιχεία, ο ψηφοφόρος θα μάθει σε ποιο εκλογικό κέντρο θα πρέπει να πάει προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 26 Μαΐου.

Προχωρά ομαλά η διαδικασία με το εκλογικό υλικό

Σ’ ότι αφορά το στάδιο της προετοιμασίας του υλικού όπως ανέφερε η κα Δερμενούδη έχουν παραλειφθεί τα ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές εκλογές και τους δήμους και απομένουν μόνο από ένα κόμμα που συμμετέχει στις ευρωεκλογές ώστε να τοποθετηθούν σε 4 σάκους που θα παραλάβουν τα εκλογικά τμήματα.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν δεν  βρίσκει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους;

Η απάντηση είναι ότι πρέπει να απευθυνθεί στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Αν βρει  το όνομά του σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είναι δημότης προφανώς αυτός ο ψηφοφόρος  θα περιμένει τις άλλες εκλογές για να ψηφίσει. Κι αυτό γιατί οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.

Αν το αίτημα για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019 δεν περιλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους. Για τις μελλοντικές εκλογές, πρέπει να απευθυνθεί στο Δήμο που είναι δημότης για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία του.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Χωρίς διόδια στις εκλογές

Να σημειώσουμε ότι στις εκλογές με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη και προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους οι εκλογείς

οι διελεύσεις σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας θα είναι χωρίς διόδια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …