Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μ. Σπυράκη: «Οι πολίτες διεκδικούν πραγματική έξοδο και προοπτική»

Μ. Σπυράκη: «Οι πολίτες διεκδικούν πραγματική έξοδο και προοπτική»

0

Περιοδεία στην Ξάνθη για την ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψήφια με τη ΝΔ. Συνάντησε κοινωνικούς φορείς της Ξάνθης και τους Robospecialists

Ανέδειξε τη σύγκλιση της ευρωπαϊκής και εθνικής ατζέντας, με έμφαση στη διαχείριση των ελληνικών συνόρων ως ευρωπαϊκών και την από κοινού λύση και ανάληψη ευθύνης για το μεταναστευτικό

Περιοδεία με πρόσημο κοινωνικής αλληλεγγύης και νεανικής καινοτομίας πραγματοποίησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφια Μαρία Σπυράκη την Κυριακή στην Ξάνθη. Η κ. Σπυράκη συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία ΠΕ Ξάνθης, τη Διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, του Συνδέσμου Σχολικών Επικουρικών Υποτροφιών Ν. Ξάνθης και του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Ατόμων με Μαθησιακές Δυσκολίες-Δυσλεξία Ν. Ξάνθης. Ακόμη, είχε συνάντηση με τους Robospecialists, όπου παρακολούθησε και επίδειξη των εκπαιδευτών και μαθητών και ως πρέσβειρα η ίδια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ασφαλές διαδίκτυο, ανέλυσε τις πρωτοβουλίες και τις δυνατότητες ψηφιακής προσβασιμότητας και καινοτομίας που μπορούν να αξιοποιήσουν οι σύλλογοι της Ξάνθης, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ. Στις συναντήσεις της συνοδευόταν από τη Μαρίνα Παυλίδου, με την οποία διατηρεί στενή σχέση.

«Οι παροχές της κυβέρνησης δεν πείθουν»

Μιλώντας στο «Ε» για τα μηνύματα του κόσμου από την εις… διπλούν περιοδεία που έχει κάνει σε όλη την Ελλάδα, τόνισε ότι, «οι άνθρωποι θέλουν και διεκδικούν ένα μέλλον. Δε θέλουν να ξαναζήσουν τις παθογένειες του παρελθόντος, τις οποίες τις συλλέγει και από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο ο ΣΥΡΙΖΑ». Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ακόμη ότι οι μαζικές παροχές στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση δεν πείθουν γιατί, «ο κόσμος δεν πιστεύει ότι αυτό έχει έξοδο. Έξοδος είναι οι πραγματικές νέες δουλειές, οι επενδύσεις, η υποστήριξη των επιχειρήσεων, των νέων ανθρώπων, των μη κρατικών πανεπιστημίων, των επιστημόνων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η προσπάθεια να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες στις ακριτικές περιοχές, η ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως αρχαιολογικών χώρων, όπως η Παλιά Πόλη εδώ στην Ξάνθη, το πανεπιστήμιο, οι μικρές επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων. Αυτό ο κόσμος το βλέπει και ξέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, ειδικά όσον αφορά στην ισότητα και ισονομία και την υποστήριξη επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές. Και ξέρει ότι με την ψήφιση στη ΝΔ στις 26 Μαΐου αλλάζουμε σελίδα».

Στοίχημα η επιστροφή των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα

Η έμπειρη ευρωβουλευτής χαρακτήρισε στοίχημα της επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, επισημαίνοντας, «πρέπει απέναντι στο brain drain, να έχουμε το brain gain, δηλαδή οι νέοι άνθρωποι που έφυγαν, ενώ σπούδασαν με λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων να γυρίσουμε πίσω. Και αυτό θα γίνει με μια στροφή στη λεγόμενη νέα οικονομία, εκείνη που θα δώσει νέες και καλά πληρωμένες δουλειές, δουλειά στην ψηφιακή και κυκλική οικονομία, στην καινοτομία , σε υψηλής προστιθέμενης αξίας τρόφιμα, στον τουρισμό. Εκεί μπορεί να αμείβονται πολύ καλύτερα, αλλά ο λόγος που δεν έρχονται είναι γιατί πιστεύουν ότι η ευκαιρία που θα τους δοθεί εδώ είναι ολιγόμηνη, ενώ επιζητούν μία ευκαιρία με προοπτική».

ΝΔ και 7ήμερη εργασία: «Ακόμη και στα fake news πια δεν είναι καλοί…»

Ως προς την κριτική που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία για τις προθέσεις αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις η κ. Σπυράκη, σημείωσε επιτακτικά, «ακόμη και στα fake news πια δεν είναι καλοί. Παλιά το έκαναν πιο αποτελεσματικά. Λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπέρ της 7ήμερης εργασίας όταν ο ίδιος χειροκρότησε το παράδειγμα της Παπαστράτος που δίνει στους εργαζόμενους που συμμετέχουν στην επιχειρησιακή σύμβαση 18 μέρες παραπάνω ετησίως άδεια. Την ίδια στιγμή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει υπογράψει σύμβαση που ενέκρινε το ελληνικό Δημόσιο, όπου οι μηχανοδηγοί μπορούν να δουλεύουν 9 μέρες συνεχόμενα χωρίς ρεπό, αλλά εκεί δε μίλησε κανείς. Θέλω να πω ότι αυτή η ιστορία με τα ψέματα πρέπει να έχει ένα όριο. Ούτε απολύσεις πρόκειται να γίνουν στο Δημόσιο, ούτε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις  στον ιδιωτικό τομέα. Το μόνο που θα γίνει είναι να δοθούν τα κίνητρα στις επιχειρήσεις να μπορούν να αμείβουν καλύτερα τους εργαζόμενους και να τους δίνουν και περισσότερο ελεύθερο χρόνο».

Δεν είναι μακριά οι Βρυξέλλες απ’ την Ξάνθη

Ως προς το κύριο ζητούμενο και διακύβευση των ευρωπαϊκών εκλογών η κ. Σπυράκη εξήγησε ότι δεν υπάρχουν πράγματα ευρωπαϊκά που δεν είναι εθνικά και εθνικά που δεν μπορούν να είναι μέρος ευρωπαϊκών πολιτικών. «Θα ξεκινήσω από τα σύνορά μας. Η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων είναι φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Εμείς ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Νέα Δημοκρατία ζητήσαμε να συσταθεί άμεσα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή, να προστεθούν νέα στελέχη στη Frontex και να υπάρχουν οχήματα, πλοιάρια, προσωπικό για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ακόμη η στήριξη της νέας οικογένειας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το ταμείο δίκαιης μετάβασης για όσους απολύθηκαν. Είναι ζητήματα ευρωπαϊκά που αφορούν κάθε πολίτη. Δεν είναι μακριά οι Βρυξέλλες απ’ την Ξάνθη».

Κυρώσεις για όσους δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στην ΕΕ

Τέλος, η κ. Σπυράκη ήταν κάθετη στο ζήτημα της ανάληψης ευθυνών από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Η αποτυχία αναθεώρησης του Δουβλίνου είναι μία μεγάλη αποτυχία της προηγούμενης πενταετίας και οφείλεται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δε συμφώνησαν σε αυτό», σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε: «η Ευρώπη είναι ένας δρόμος δύο κατευθύνσεων, και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη το ίδιο. Στον ένα δρόμο οι πιο αδύναμοι παίρνουν χρήματα από τη Συνοχή, από τα προγράμματα της ΕΕ. Στον άλλο δρόμο η διαδικασία είναι ότι πρέπει να μοιραζόμαστε τις ευθύνες. Κι εκεί όσοι δεν μοιράζονται τις ευθύνες πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Η Ουγγαρία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε το «πάγωμα» των σχέσεων του κόμματος του κ. Όρμπαν με το ΕΛΚ για το λόγο ότι δεν υπέδειξε αίσθημα ευθύνης στο ζήτημα του μεταναστευτικού και για το λόγο ότι παραβίαζε βασικές αρχές της ΕΕ».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παντελώς αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας στη δημιουργία θαλάσσιων περιβαλλοντικών …