Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τοπικά Νέα Υπόγειοι κάδοι θα μπουν μόνο δίπλα από το σιντριβάνι

Υπόγειοι κάδοι θα μπουν μόνο δίπλα από το σιντριβάνι

0

Διακοπή εργασιών στα σημεία κοντά στο Ρολόι μετά από αντίδραση των επαγγελματιών και παρέμβαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων

 Βρέθηκε αχαρτογράφητη οπτική ίνα γι αυτό σταμάτησαν οι εργασίες λένε από το δήμο

 Σε «Βατερλό» για την δημοτική αρχή της Ξάνθης εξελίσσεται η υπόθεση: «υπόγειοι κάδοι»! Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται και το έργο της προμήθειας και τοποθέτησης υπόγειων κάδων δεν ξεκίνησε καλά από τον διαγωνισμό.  Υπενθυμίζουμε ότι καταγγέλθηκε από την μείζονα αντιπολίτευση  ο διαγωνισμός ως «φωτογραφικός» και έκτοτε αντιμετώπισε διάφορες  «περιπέτειες» ώσπου η Ανεξάρτητη Αρχή να δώσει το «πράσινο φως» για την προμήθεια από την συγκεκριμένη εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό. Και ενώ το πρώτο σκέλος έληξε θετικά δικαιώνοντας την δημοτική αρχή και έγινε κανονικά η προμήθεια, η εγκατάστασή τους σε διάφορα σημεία της κεντρικής πλατείας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτή αλλά και σε πολίτες που βλέπουν τις υπηρεσίες του δήμου να σκάβουν σε διάφορα σημεία την πλατεία και αναρωτιούνται …τι έργα θα κάνει ο δήμος στην πλατεία λίγες μέρες πριν το Πάσχα.

Γρηγόρης «Μικρογεύματα»: «Αγγίζει τα όρια της παράνοιας…»

«Τραγική προχειρότητα που αγγίζει τα όρια της παράνοιας» χαρακτηρίζει ο επιχειρηματίας του «Γρηγόρης Μικρογεύματα», Γρηγόρης Λαμπάκης,  που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην πλατεία. Όπως μας αναφέρει στο «Ε» χωρίς καμιά προειδοποίηση είδε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από τα γύρω καταστήματα συνεργείο του δήμου να σκάβουν και έμαθε ότι θα βάλουν υπόγειους κάδους. Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι επαγγελματίες πληρώνουν μισθώματα από την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία και διαπίστωσε ότι οι καρέκλες του απέχουν 80 εκατοστά από εκεί όπου θα τοποθετηθεί ο κάδος! Δηλαδή ο πελάτης θα πίνει τον καφέ του δίπλα σ’ αυτούς που μπορεί μεν να είναι υπόγειοι αλλά ποιος εγγυάται ότι θα είναι και άοσμοι ή δεν θα υπάρχει όχληση όταν θα γίνεται εκκένωση; Όλα αυτά τον οδήγησαν να κάνει επώνυμη αναφορά προς τον δήμο: «Ζήτησα να μου απαντήσουν βάσει ποιων αδειών, ποιων μελετών έγινε αυτή η χωροθέτηση. Εγώ και όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στην πλατεία πληρώνουμε το ακριβότερο μίσθωμα. Ο δήμος έχει έσοδα από μας και έρχεται και βάζει τους υπόγειους κάδους μπροστά στα μαγαζιά παραδίπλα στον πελάτη που πίνει τον καφέ του; Αυτό είναι καταστροφή για μας αλλά και του δήμου που … «βάζει  τα χέρια του και βγάζει μόνος του τα μάτια του».

Φαρμακείο Α. Τσιντσώνη: «Υποβαθμίζεται η πλατεία μ’ αυτό τον τρόπο»

Την αντίθεσή του εκφράζει και ο κ. Τσιντσώνης Αλέξανδρος που διατηρεί Φαρμακείο δίπλα στο «Γρηγόρης Μικρογεύματα». «Υποβαθμίζετε η πλατεία μ’ αυτό τον τρόπο. Πουθενά δεν έχω δει να συμβαίνει αυτό, να βάζουν τους κάδους στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Ας μας απαντήσουν,  έχουν άδειες;».

Προϊστάμενος Νεωτέρων Μνημείων Θ. Πριγγόπουλος: «Θα προστατέψουμε το Μνημείο από άμεση ή έμμεση βλάβη»

Η αναφορά του κ. Λαμπάκη κοινοποιήθηκε και στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων η οποία και έδωσε εντολή να σταματήσουν οι εργασίες σ’ εκείνη την πλευρά που γειτνιάζει με το Ρολόι το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως Διατηρητέο Μνημείο. Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κ. Θεόδωρος Πριγγόπουλος: «Μετά από καταγγελία, δώσαμε σήμα διακοπής εργασιών στα σημεία που είναι κοντά στο Μνημείο γιατί αρμοδιότητά μας είναι η προστασία του Μνημείου από άμεση ή έμμεση βλάβη. Το μόνο σημείο που δεν βλάπτει το Μνημείο είναι εκεί που καταλήγει η 28ης Οκτωβρίου δίπλα από το συντριβάνι.  Σε κανένα άλλο σημείο δεν θα επιτρέψουμε την τοποθέτηση των υπόγειων κάδων, αν διαπιστώσουμε μετά από αναλυτική εξέταση ότι βλάπτεται το Μνημείο. Παρά ταύτα ως επιλογή έχει θετικό πρόσημο για το περιβάλλον».

Διακοπή εργασιών λόγω αχαρτογράφητης οπτικής ίνας

Για το θέμα απευθυνθήκαμε στον αντιδήμαρχο κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο ο οποίος δήλωσε πως η διακοπή των εργασιών στα συγκεκριμένα σημεία έγινε επειδή βρέθηκε αχαρτογράφητη οπτική ίνα. Επίσης σημείωσε πως ο δήμος διαθέτει και μελέτη και όλες τις απαραίτητες άδειες για την εγκατάσταση των υπόγειων κάδων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…