Κοσμιότητα
Μέχρι στιγμής, θα πρέπει να το παραδεχτούμε όλοι στην προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, επικροτεί κατά γενική ομολογία Κοσμιότητα στην συμπεριφορά των επικεφαλής αλλά και των απλών υποψηφίων μεταξύ τους αλλά και των ανθυποψηφίων τους. Το κλίμα χαλάει ένα Μέσο Ενημέρωσης αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο λόγω της γνωστής του πλέον προϊστορίας σε παρόμοιες «λειτουργίες». Το παρήγορο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων αγνοεί συνειδητά τα εμφανιζόμενα σενάρια διότι όλοι πλέον γνωρίζουν γιατί και για ποιο λόγο και ποια αιτία αυτά εμφανίζονται.
Γ.Δ.
Ευρωεκλογές
Πολιτικός παλαιάς σχολής και κοπής, όπως ο ίδιος το παραδέχτηκε εξάλλου ο Βαγγέλης Μεϊμάρακης. Ο οποίος βρέθηκε την Κυριακή το βράδυ στην Ξάνθη και μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., επικεφαλής μάλιστα του σχετικού ψηφοδελτίου. Μαζί του άλλοι δύο υποψήφιοι, η Κατερίνα Μάρκου και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Παρότι η εκδήλωση συνέπεσε με τον αγώνα ποδοσφαίρου Ξάνθης-ΠΑΟΚ, εντούτοις παραβρέθηκαν και τίμησαν τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Β. Μεϊμαράκη που αρκετές φορές κέρδισε το αυθόρμητο χειροκρότημα των Νεοδημοκρατών.
Γ.Δ.
Για τις Αυτοδιοικητικές
Ας μιλήσουμε πάλι για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές κι ας αναλύσουμε κάποια πράγματα όσο γίνεται χωρίς παρωπίδες και ανοιχτό μυαλό. Για το αφήγημα της αυτοδιοίκησης μεν, αλλά για το πολιτικό στρατήγημα του «Κλεισθένη» ο λόγος.
Γεννάται λοιπόν από τα γεγονότα, ένα ιδεολογικό ερώτημα που θα πρέπει να το πούμε διότι θα τους εμφανιστεί μπροστά και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Ρωτάμε, νοείται συνδιοίκηση στο Δήμο, στον κάθε δήμο αλλά και στον Μητροπολιτικό της Ξάνθης, κι αν ναι, με ποιους όρους, διαφάνειας θα επιτευχθεί αυτή; Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό, είναι, θα γίνει πρακτικό, ιδεολογικό, σημαντικό. Κι αυτό, διότι θέτει την αυτοδιοίκηση και τη λειτουργία της μπροστά σε καίρια διλήμματα και βέβαια σ’αυτήν την ίδια τη λειτουργία της.
Άρα, χωρίς πολιτικό πλαίσιο, χωρίς συναίνεση και συμφωνία, κανείς δήμος δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Ας τα έχουν υπ’όψιν τους αυτά τα λίγα αλλά βασικά οι αυτοδιοικητικοί.
Γ.Δ.
Θα’ χουμε εκπλήξεις
Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, να’ στε σίγουροι αγαπητοί αναγνώστες πως θα ζήσουμε αρκετές εκπλήξεις. Σας ενημερώνουμε και σας προετοιμάζουμε. Κάποιοι ερμηνεύουν τον «Κλεισθένη» με ελαφρότητα. Άλλοι αισθανόμενοι ως φαβορί, κάνουν δικούς τους υπολογισμούς που όμως δύσκολα θα τους βγουν. Κερδισμένοι σ’ αυτήν την ιδιότυπη εκλογική αναμέτρηση θα είναι αυτοί που δεν μιλούν πολύ, που δεν διασπούν το μέτωπο της κοσμιότητας και της αποδοχής του καθενός να εκτεθεί ως επικεφαλής υποψήφιος δήμαρχος. Στην πραγματικότητα του «Κλεισθένη» χρειάζεται σοβαρότητα και οφείλουν όλοι να τον μελετήσουν σοβαρά και φυσικά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που φέρνει.
Μάλιστα, αυτά τα νέα δεδομένα είναι που απαιτούν προβληματισμό και ν’αφήσουν πίσω όσα παλιά συστήματα γνώριζαν πριν βρεθούν προ οδυνηρών εκπλήξεων.
Γ.Δ.
Πρωταπριλιάτικο
Ήταν ένα αθώο πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα. Το οποίο μακάρι να ήταν αληθινό γιατί όντως ο πραγματικός θησαυρός ήταν μεγάλος. Η αλήθεια είναι ότι ο Ταχσίν Πασάς κατείχε όντως μεγάλη περιουσία. Όπως όντως παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στον ελληνικό στρατό το 1912. Επίσης είναι αληθές ότι κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να δικαστεί που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη αμαχητί. Βέβαια ο Ταχσίν πασάς δεν πήγε διότι ήταν σίγουρος ο θάνατός του.
Για την ιστορία του Ταχσίν πασά έχει γράψει σχετικό βιβλίο ο συμπολίτης μας Χρήστος Χριστοδούλου. Τέλος πάντων, ήταν ένα μήνυμα διαφορετικό, για χαμόγελο και ευχάριστη συζήτηση το πρωταπριλιάτικο δημοσίευμά μας.
-Καλό μήνα αγαπητοί συμπολίτες.
Γ.Δ.
Ήττα για τον Ερντογάν
Από την αρχή να πούμε ότι οι ήττες είναι κι αυτές στο παιχνίδι. Στις εκλογές ποτέ κανείς δεν κερδίζει πάντα. Ας το έχουν κάποιοι κατά νου. Προφανώς το έζησε αυτό και ο πρόεδρος της Τουρκίας προχθές με την ήττα των υποψηφίων που στήριζε το κόμμα του στις τρεις μεγάλες πόλεις, Άγκυρα (πρωτεύουσα), Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη. Μια εμβληματική τριάδα πόλεων. Προφανώς και υπάρχουν πόλεις που κέρδισαν υποψήφιοι που πρόσκεινται στο κόμμα του Ερντογάν. Ο οποίος ήπιε το πικρό ποτήρι της ήττας, κυρίως της Κωνσταντινούπολης, της πόλης του, απ’ όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα.
Η ήττα στις δημοτικές βάραινε για τον Ερντογάν ακόμη περισσότερο διότι ο ίδιος προσωπικά έδωσε τον αγώνα αυτόν. Γύρισε όλη την Τουρκία μιλώντας και ζητώντας την υποστήριξη των υποψηφίων του κόμματός του. Στις μεγάλες πόλεις που έχουν το ειδικό βάρος, έχασε και το ομολόγησε αποδεχόμενος την ήττα.
Και μια διαφορετική παρατήρηση: Για άλλη μια φορά σε εκλογική αναμέτρηση στη γείτονα χώρα είχαμε νεκρούς. Αυτή τη φορά τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Γ.Δ.
Οι αντιδράσεις για τις Πρέσπες
Εντελώς λάθος ήταν η εκτίμηση του επικοινωνιακού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει ανώδυνα για το κόμμα. Θεωρούσαν ότι είναι ένα θέμα ξεχασμένο, που αγγίζει μόνο ένα μικρό ακροατήριο, με ακραία εθνικιστικά και συντηρητικά χαρακτηριστικά, που ούτως ή άλλως ήταν χαμένο για την αριστερά. Κι έτσι προχώρησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας ελαφρά τη καρδία ακροδεξιούς όσους αντιδρούσαν. Όμως αυτό το ήδη πολύ μεγάλο ποσοστό που αντιδρά(73%), θα αυξάνεται όσο θα αποκαλύπτονται τα κενά και οι «παραλήψεις» που προκαλούν ήδη προβλήματα. Όπως συνέβη με τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας, που βρίσκονται αντιμέτωπες – πέραν των άλλων τόσων προβλημάτων- και με τον αθέμιτο ανταγωνισμό των Σκοπιανών που οικειοποιούνται τη Μακεδονική προέλευση των προϊόντων τους. Ο κ. Τσίπρας αγνόησε εκτός από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, και τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο που προειδοποιούσε ότι θα δεχτούν πλήγμα τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα. Και τώρα εισέπραξε και προσωπικά την οργή των επαγγελματιών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη συμπρωτεύουσα. Οι αντιδράσεις λοιπόν από τη Συμφωνία αυτή όχι μόνο θα περιορίζονται σε συγκεκριμένη μερίδα πολιτών, αλλά θα κλιμακώνονται όσο θα βγαίνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα, κυρίως στη Β. Ελλάδα.
Δεν είναι άλλωστε καθόλου αμελητέο το 17% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση που δήλωσε ότι θα ψηφίσει με κριτήριο τη Συμφωνία των Πρεσπών…
ΠΑΣΟΚ χθες – ΚΙΝΑΛ σήμερα
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, το οποίο χάραξε διαχωριστικές γραμμές από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ας δούμε λοιπόν μερικά, εν συντομία, ιστορικά στοιχεία για το ΠΑΣΟΚ του χθες και το ΚΙΝΑΛ του σήμερα και του αύριο.
«Το ΠαΣοΚ – παρά τη ριζοσπαστική του φρασεολογία – λειτούργησε ως μεταπολιτευτική συνέχεια της αστικοδημοκρατικής παράταξης του βενιζελισμού. Η άρση του διχασμού σε μιάσματα και εθνικόφρονες, το προοδευτικότατο οικογενειακό δίκαιο, τα ΜΟΠ, το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, οι δομές πρόνοιας (βοήθεια στο σπίτι, ολοήμερα, ενισχυτική διδασκαλία), τα μεγάλα έργα, η κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος σης ταυτότητες, η ένταξη της Κύπρου στην EE, η ένταξη της χώρας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στο ευρώ, η υπεράσπιση του εθνικού και όχι του κομματικού συμφέροντος την εποχή των μνημονίων είναι μερικά από τα μέτρα που ολοκλήρωσε. Σε γενικές γραμμές στη Μεταπολίτευση το ΠαΣοΚ έπαιξε στην ουσία τον ρόλο του αστικοδημοκρατικού κόμματος, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει πλήρως η ΝΔ. Χωρίς βεβαίως να παραβλέπονται η αρχική απλουστευτική-λαϊκίστικη ανάγνωση της 3ης Σεπτέμβρη του χαρακτήρα του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού (χώρα της Περιφέρειας), ο Νόμος Κουτσόγιωργα που ξεχαρβάλωσε τη δημόσια διοίκηση (1982), ο νόμος για τα Πανεπιστήμια (1982) που διήρκεσε περισσότερο απ’όσο χρειαζόταν, ο συντεχνιακός συνδικαλισμός, το κράτος-βιομήχανος, η οικονομική διαφθορά, ο αντιδραστικός συνασπισμός κατά του Νόμου Γιαννίτση (2001), η διατήρηση των επιζήμιων τόσο για το κράτος όσο και για την Εκκλησία ισορροπιών και άλλα πολλά.
Σε τελική ανάλυση όμως, οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ όχι μόνο δεν πρέπει να ντρέπονται ή να απολογούνται, αλλά πρέπει να είναι υπερήφανοι που αυτό ήταν το κόμμα της συνέχειας του αστικοδημοκρατικού βενιζελικού εκσυγχρονισμού. Οι δύο κεντρικοί μηχανοδηγοί (Ανδρέας Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης) οδήγησαν το τρένο του ΠαΣοΚ και τη χώρα σε σταθμούς αστικού εκσυγχρονισμού, παρ’ όλες τις εγγενείς αντιφάσεις -και όχι απλά λάθη – του κρατισμού, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς ως συνεπακόλουθο αυτών. Η κρίση γύρισε αυτό το τρένο πολλούς σταθμούς πίσω.
Συμπέρασμα: Αυτό το παρελθόν. Που υπάρχει και συνεχίζεται σήμερα με το ΚΙΝΑΛ. Που δυναμώνει και αισιοδοξεί.
Γ.Δ.
Το’ πε για καλό αλλά τον έπιασαν στο στόμα τους…
Θέμα δημιουργήθηκε στην Ροδόπη με αφορμή μια φράση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Ίασμο όπου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής, λέγοντας πως «οι γυναίκες που επιλέγονται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, τα κοσμούν». Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελένη Λαφτσή, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» η οποια σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook αναφέρει: « Με προσβάλλει όμως βαθειά ως γυναίκα, ως πολιτικό ,ως ενεργό πολίτη, η αντίληψη που θέλει το γυναικείο φύλο ως διακοσμητικό στοιχείο, γιατί έτσι απαξιώνει τους αγώνες του γυναικείου κινήματος και περιφρονεί το μισό και πλέον τμήμα του πληθυσμού». Άμεσα παρενέβη η ΝΟΔΕ Ροδόπης που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για για fake news (το’ χει και η μέρα) μάλιστα παραπέμπει στο λήμματα «Κοσμώ» και «Διακοσμώ» του Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη, συστήνοντας σε όσους αναπαράγουν τέτοιου είδους σχόλια «να μελετήσουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα».
Η αλήθεια είναι πως όσοι ξέρουν τον κ. Μεϊμαράκη τον …Βαγγέλα της ΝΔ με το χαρακτηριστικό μουστάκι που εκφράζει το παλαιό στυλ πολιτικού και μια φιλοσοφία άλλης εποχής θα σκεφτούν ότι το είπε για καλό και όχι για να προσβάλλει το γυναικείο φύλλο. Δείχνει άνθρωπος κιμπάρης που σέβεται τις γυναίκες και όχι το αντίθετο.
Ωστόσο φαίνεται πως πάνε οι εποχές που οι άνδρες έκαναν και κανένα …κοπλιμάν με καλή πρόθεση. Τώρα το λιγότερο που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν είναι να τους πουν σεξιστές!
Μήπως κάπου χάσαμε το μέτρο;
Μ.Ξ.