Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πήρε «φωτιά» η τιμή της βενζίνης

Πήρε «φωτιά» η τιμή της βενζίνης

0

Μέση τιμή στην Ξάνθη στα 1,65 ευρώ το λίτρο. Αυξήθηκε 3,5 λεπτά μέσα σε 20 μέρες.

 

Με το σταγονόμετρο βενζίνη βάζουν οι οδηγοί – Απόγνωση στους πρατηριούχους καυσίμων  – Μετρημένο και το πετρέλαιο θέρμανσης όλη τη σαιζόν

 

 «Φωτιά» πήραν οι τιμές των πετρελαιοειδών και των παραγώγων του με τις τιμές στην αμόλυβδη να έχει σπάσει το «φράγμα» των 1,60 ευρώ το λίτρο λόγω των διεθνών εξελίξεων φτάνοντας στα 1,70 ευρώ το λίτρο. Το γεγονός οφείλεται στην αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου που από τον Μάρτιο σημειώνει αύξηση 10 λεπτών το βαρέλι. Η υψηλή τιμή του πετρελαίου συμπαρασύρει προφανώς όλα τα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) με την Ελλάδα να έχει λίγα περιθώρια ελιγμών καθώς της τελικής τιμής αφορά σε φόρους , κόστη μεταφοράς κλπ.

Με το σταγονόμετρο βενζίνη βάζουν οι οδηγοί – Απόγνωση στους πρατηριούχους καυσίμων

Στα 1,65 ευρώ το λίτρο ανέρχεται η μέση τιμή της βενζίνης στα Βενζινάδικα της Ξάνθης  όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης. «Από τον Μάρτιο έχει αυξηθεί η χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου συμπαρασύροντας σε αυξήσεις των τιμών όλων των καυσίμων. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές  που έχουν μειώσει την κατανάλωση αλλά και σε μας. Είναι λάθος να νομίζει κάποιος ότι αν αυξηθεί η τιμή της βενζίνης εμείς θα έχουμε περισσότερο κέρδος . Στα 20 ευρώ βενζίνη τα 5,5 ευρώ είναι η τιμή του καυσίμου και τα υπόλοιπα 12,5 είναι  φόροι και δασμοί. Γι αυτό εμείς θέλουμε να είναι χαμηλά οι τιμές για να υπάρχει κατανάλωση. Απ’ την στιγμή που έφτασε στα 1,60 – 1,65 ευρώ μειώθηκε η κατανάλωση . Γενικά οι οδηγοί σπάνια φουλάρουν…», μας λέει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Μετρημένο και το πετρέλαιο θέρμανσης όλη τη σαιζόν

Σε χαμηλές πτήσεις και φέτος η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Μια αποτίμηση τώρα που τελειώνει η σαιζόν είναι ότι οι καταναλωτές είναι πολύ …μετρημένοι: «Μείωσαν τις ποσότητες και παραγγέλλουν τμηματικά. Κάποιος που έπαιρνε για παράδειγμα 1.000 λίτρα τώρα παίρνει 600 και αυτό ανά 200 λίτρα κάθε φορά. Αυτό για μας είναι επιπλέον υπάλληλος και εργατοώρες. Γενικά παραγγέλλουν αλλά μικρές ποσότητες».

Παρατηρητήριο τιμών βενζίνης

Η υψηλότερη τιμή στην Ξάνθη είναι στο 1,7 ευρώ , ενώ από τις 26 Μαρτίου οπότε ξεκίνησε η άνοδος η βενζίνη έχει ακριβύνει κατά 3,5 λεπτά το λίτρο.

Ακριβότερος νομός είναι η Κεφαλονιά με μέση τιμή 1,82 ευρώ, ενώ το ακριβότερο πρατήριο είναι στο Ρέθυμνο με 1,889 ευρώ και τα φθηνότερα σε Αθήνα, Ανατολική Αττική και Αχαΐα όπου οι τιμές ξεκινούν από 1,599 ευρώ το λίτρο.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή του διαμορφώνεται στα 91 λεπτά.

Οι τιμές για το πετρέλαιο ξεκινούν από 85 λεπτά (Πέλλα, Καβάλα) και κλιμακώνονται πάνω και από 1 ευρώ το λίτρο (1,039 στη Μαγνησία, 1 ευρώ σε Κυκλάδες και Εύβοια).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών κρατών με την ακριβότερη βενζίνη, με τη μέση τιμή της να κυμαίνεται στα 1,75 δολάρια λίτρο ενώ οι μόνες χώρες που την ξεπερνούν σε ακρίβεια είναι η Νορβηγία, οι Κάτω Χώρες και η Ισλανδία. Σύμφωνα με το globalpetrolprices, η ακριβότερη τιμή καταγράφεται στη Νορβηγία (στα 1,80 δολάρια το λίτρο) ενώ από την άλλη, τη χαμηλότερη τιμή βενζίνης εξακολουθεί να την έχει η Ρωσία (0,68 δολάρια το λίτρο).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …