Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο «θάνατος» του περιπτερούχου

Ο «θάνατος» του περιπτερούχου

0

Σε πλήρη μαρασμό τα περίπτερα της πόλης – Μέσα στο 2018 έχουν βάλει λουκέτο 7 περίπτερα σε διάφορα σημεία της πόλης

 

«Μας έχουν καταντήσει φοροεισπράκτορες… κι ο δήμος μας κυνηγά με πρόστιμα», λένε οι περιπτερούχοι

 

Δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον των περιπτέρων και των περιπτερούχων της Ξάνθης αφού από το 2011 κατεβάζουν ρολά το ένα μετά το άλλο σε γειτονιές και κεντρικά σημεία της πόλης. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο 2018 έχουν βάλει λουκέτο 7 περίπτερα και από τα 28 που ήταν συνολικά λειτουργούν μόνο τα 21 κι αυτά με …χίλια προβλήματα! Να σημειώσουμε ότι το 2013 λειτουργούσαν 28 περίπτερα και υπήρχαν 36 άδειες.

vasileiadis sotirisΣε πλήρη μαρασμό τα περίπτερα της πόλης

«Μαύρο και άραχνο» περιγράφει το παρόν και το μέλλον των περιπτερούχων ο πρόεδρος του σωματείου τους στην Ξάνθη Σωτήρης Βασιλειάδης: «Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο μας ιδιαίτερα από τότε που μείωσαν το ποσοστό κέρδους μας στα τσιγάρα που είναι το κύριο είδος που πουλάμε από 10% σε 1,9%. Πρέπει δηλαδή να πουλήσουμε 1.000 ευρώ τσιγάρα για να έχουμε κέρδος 22 ευρώ! Είναι η πλήρης καταστροφή για μας. Επιπλέον ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει άλλα είδη. Σκεφτείτε ότι έχω ακόμη τις σοκολάτες που πήρα τον Σεπτέμβριο. Ούτε τσίχλες παίρνουν για τα παιδιά τους! Και μεις δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τόσες ώρες δουλειάς, κάθε μέρα, δεν έχουμε γιορτές… ούτε παιδιά χαρήκαμε …ούτε οικογένεια… και να μην βγάζεις και ένα αξιοπρεπές μεροκάματο…»,  μας λέει εκφράζοντας πίκρα και παράπονο ο κ. Βασιλειάδης.

Απ’ την μια η κρίση που μείωσε την κατανάλωση, απ’ την άλλη η μείωση του κέρδους τους σε τσιγάρα αλλά και τις κάρτες κινητής σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα, πόσες …κατραπακιές ν’ αντέξει ο κλάδος: «Κι άλλοι συνάδελφοι θα βάλουν λουκέτο σύντομα. Λίγο τώρα το καλοκαίρι αν κινηθούμε πουλώντας κανένα νερό… Ο χειμώνας ήταν ένα δράμα», αφηγείται παραστατικά ο κ. Βασιλειάδης.

 «Μας έχουν καταντήσει φοροεισπράκτορες… κι ο δήμος μας κυνηγά με πρόστιμα»

Και τα προβλήματα των περιπτερούχων δεν περιορίζονται μόνο στην μείωση του ποσοστού κέρδους στα τσιγάρα και στα καπνικά προϊόντα αλλά και στην μείωση του ποσοστού κέρδους  σ’ όσα περίπτερα πωλούν εφημερίδες και περιοδικά από τις εταιρείες διανομής από 5% στο 4%, όπως μας αναφέρει ο ιδιοκτήτης περιπτέρου κ. Καράνταη Ιρφάν: «Ακόμη και σε περίπτωση ανατίμησης στα τσιγάρα το ποσοστό μας δεν αλλάζει. Μας έχουν καταντήσει φοροεισπράκτορες του κράτους χωρίς να έχουμε κάποιο όφελος. Το ίδιο συμβαίνει στις κάρτες κινητής. Μείωσαν το ποσοστό μας κατά 1% και οι εταιρείες διανομής εφημερίδων και περιοδικών με το έτσι θέλω. Αναγκαζόμαστε να πουλάμε ζαχαρώδη, παγωτά αλλά και να προσαρμόζουμε τα προϊόντα μας μ’ αυτά που μας ζητάνε οι πελάτες μας αλλά και πάλι δεν βγαίνουμε. Σαν να μην φτάνουν αυτά έχουμε και το δήμο να μας βάζει πρόστιμα», τονίζει ο κ. Καράνταη. Το περίπτερο του είναι στη γωνία της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ) απέναντι από την πλατεία Μπαλτατζή. Είναι εκεί από το 1950: «Τόσες δημοτικές έχουν περάσει από τότε ένα πεζοδρόμιο δεν έφτιαξαν ώστε να εξυπηρετούνται και με ασφάλεια οι δημότες. Εμείς το αναλάβαμε το 2011. Ρωτήσαμε στον δήμο και μας είπαν ότι μπορούμε να δουλέψουμε . Ήρθαν το 2014 και μας είπαν ότι είμαστε παράνομοι και ότι έχουμε αυθαίρετα. Μας έβαλαν πρόστιμο… Εμείς τότε που το πήραμε δεν προσθέσαμε κάτι άλλο. Κι αυτό μπορούν να το εξακριβώσουν. Τότε γιατί μας είπαν να δουλέψουμε; Δεν βγάζεις άκρη. Είπαν ότι θα έκαναν κανονισμό για τη χωροθέτηση των περιπτέρων. Δεν έκαναν τίποτε. Θα’ πρεπε να έχει μεριμνήσει ο δήμος και όχι να έρχεται εκ των υστέρων και να μας βάζει πρόστιμα. Να σημειώσουμε ότι είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις για να καταρτιστεί ένας Κανονισμός για τα περίπτερα ωστόσο η προσπάθεια δεν προχώρησε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσκολίες προσβασιμότητας στο Εσπερινό ΓΕΛ Ξάνθης λόγω έργων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην είσοδο του σχο…