Αναστάτωση σε καταναλωτές και επαγγελματίες της εστίασης προκάλεσε η είδηση πως από 1η Μαΐου θα τρώμε 3 ευρώ το σουβλάκι και το πιτόγυρο λόγω αθρόων εισαγωγών χοιρινού στην Κίνα
Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Είναι ένα εμπρηστικό συνδικαλιστικό πυροτέχνημα… ο κλάδος μας θα τις απορροφήσει αν υπάρξουν αυξήσεις» –
Στην Ξάνθη έχουμε επάρκεια σε ντόπια χοιρινά
Αναστάτωση και δυσαρέσκεια στους καταναλωτές αλλά και στους επαγγελματίες της εστίασης έχει προκαλέσει η είδηση πως το πιο διάσημο ελληνικό street food το τυλιχτό σουβλάκι και πιτόγυρο θα φτάσει να πωλείται 3 ευρώ παίρνοντας αύξηση περίπου 40 – 50 λεπτά. Και η αιτία της αύξησης δεν βρίσκεται σε κάποια αύξηση του ΦΠΑ ή σε κάποιον άλλον φόρο …για το σουβλάκι και τον γύρο αλλά στην …Κίνα!
Ας όψονται οι Κινέζοι αν ακριβύνει το σουβλάκι και το πιτόγυρο!
Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες όταν η κινεζική κυβέρνηση, κατόπιν εντολών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποχρεώθηκε να θανατώσει εκατομμύρια χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από λοίμωξη. Αυτό υποχρέωσε την κινεζική αγορά να προχωρήσει σε αθρόες εισαγωγές από την Ευρώπη προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της. Έτσι, σύμφωνα με την εκτιμήσεις έναν χρόνο θα έχουμε αύξηση στο σουβλάκι γιατί τόσο θα τους πάρει τους Κινέζους μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες λήψης μέτρων για τα χοιροστάσια. Την Πέμπτη λοιπόν κυκλοφόρησε μια πληροφορία ότι αυξάνεται η τιμή στο σουβλάκι στη χώρα μας από 1η Μαΐου και θα φτάσει στα 3 ευρώ από ένα υπό σύσταση σωματείο Ψητοπωλών Αττικής που εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% και δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο αυτή την αύξηση, η οποία θα περάσει μερικώς στον καταναλωτή. Το αν θα γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα θα τα δούμε το επόμενο διάστημα, ωστόσο η φημολογούμενη αύξηση, προκάλεσε αναστάτωση στους καταναλωτές αλλά και στους εστιάτορες.
Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Είναι ένα εμπρηστικό συνδικαλιστικό πυροτέχνημα…»
«Θεωρώ ότι είναι ένα εμπρηστικό συνδικαλιστικό πυροτέχνημα από ένα υπό σύσταση σωματείο και δεν γνωρίζουμε τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί. Είναι αλήθεια ότι η Κίνα έχει απορροφήσει μεγάλες ποσότητες χοιρινού κρέατος και έχουν αυξηθεί οι τιμές αλλά ο κλάδος της εστίασης έχει απορροφήσει τόσα και τόσα και δεν έχει κάνει αυξήσεις. Μην ξεχνάμε ότι απορρόφησε το 24% ΦΠΑ και όλες τις αυξήσεις στην φορολογία. Να μην ανησυχούν οι καταναλωτές και να μην παρασύρονται από δηλώσεις που δεν ξέρουμε τι εξυπηρετούν. Θα λειτουργήσουν και πάλι οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και ο κλάδος μας θα απορροφήσει και πάλι αν υπάρξουν αυξήσεις», επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου που βεβαιώνει ότι έχει προκληθεί αναστάτωση στην εστίαση, γεγονός που θορύβησε και την ΓΣΕΒΕΕ της οποίας ο πρόεδρος κ. Γιώργος Καββαθάς προέβη σε καθησυχαστικές δηλώσεις αναλόγου περιεχομένου.
Στην Ξάνθη έχουμε επάρκεια σε ντόπια χοιρινά
Απ’ την πλευρά των Κρεοπωλών της Ξάνθης δεν φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο οι δηλώσεις των Ψητοπωλών της Αθήνας γιατί όπως μας αναφέρει ο Κρεοπώλης κ. Απόστολος Παπαδόπουλος: «Ειδικά εμείς στην Θράκη έχουμε επάρκεια σε ντόπιο χοιρινό και δεν πουλάμε εισαγόμενα». Σε επίπεδο χώρας ωστόσο να σημειώσουμε το 70% του κρέατος που τρώμε στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο. Όπως και στο μοσχάρι είναι στο 90%.
Οι τιμές στο σουβλάκι …διεθνώς
Με αφορμή όλο αυτό το θόρυβο που δημιουργήθηκε ας ενημερωθουμε πόσο πωλείται το σουβλάκι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και σε άλλα κράτη του κόσμου όπου υπάρχουν Έλληνες, αλλά και πώς διαμορφώνεται το κόστος σίτισης σε Ελλάδα και λοιπά κράτη της ΕΕ.
Φυσικά, οι τιμές διαμορφώνονται βάσει του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, καθώς και από το ύψος των μισθών κάθε κράτους.
Σύμφωνα με το budgetyourtrip των Financial Times λοιπόν, η μέση τιμή για το σουβλάκι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι 2.20 ευρώ.
Το ημερήσιο κόστος διατροφής ημέρας για έναν τουρίστα, φτάνει στα €27.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat δε, οι τιμές φαγητού στην Ελλάδα είναι 6.1% υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι υψηλότερες τιμές για φαγητό στην Ευρώπη καταγράφονται στη Δανία (32% πάνω από τον μ.ο.) ενώ οι χαμηλότερες στη Ρουμανία (35%).
Στη Γαλλία, το αντίστοιχο σουβλάκι (κρέπα για την ακρίβεια) πωλείται στα 5 με 8 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο “κεμπάπ” στη Βρετανία πωλείται στις 7 με 8 λίρες.
Στις ελληνικές ταβέρνες του Λονδίνου βρίσκει κανείς το “τυλιχτό” ως μίνι στις 4-6 λίρες, ενώ το ολόκληρο φτάνει στις 7,5 – 10. Αντιστοίχως, στο Παρίσι μπορεί να βρει κανείς “τυλιχτή πίτα” στα 4 – 6 ευρώ.
Στην Ιταλία το τυλιχτό πάει στα 4-5 ευρώ, ενώ ανάλογες τιμές υπάρχουν και στην Κύπρο.
Στη Φινλανδία οι τιμές “σκαρφαλώνουν” στα 8 ευρώ για ένα τυλιχτό με γύρο.
Tο greek souvlaki φυσικά έχει “ταξιδέψει” σε πολλές χώρες. Το ελληνικό σουβλάκι (καλαμάκι ή γύρος) έχει “πιάσει” στη Νέα Υόρκη. Ένα τυλιχτό σουβλάκι κοστίζει 7 δολάρια, ενώ ένα “καλαμάκι” 4 δολάρια. Εκεί δραστηριοποιείται άλλωστε, στο Μανχάταν για την ακρίβεια, το “Souvlaki GR”.
Στο Μανχάταν υπάρχει και το GRK, το souvlaki house του Γιώργου Νίκα που έχει κάνει τον γύρο παγκόσμιο προϊόν. Η εταιρεία του, “Μέγας Γύρος”, διατηρεί εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και στις ΗΠΑ και παρασκευάζει γύρο από χοιρινό και κοτόπουλο, καθώς και καλαμάκια, μπιφτέκια και άλλα κρεατοσκευάσματα, τα οποία διανέμει σε εστιατόρια και σε σούπερ μάρκετ, με τα προϊόντα να εξάγονται σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Παναμά και Μέση Ανατολή. Στον δε Καναδά, όπου διαβιούν πολλοί Έλληνες, και συγκεκριμένα στην Οτάβα, ένα τυλιχτό κοστολογείται στα 4-6 δολάρια (Καναδά).
Αντιστοίχως, στην Αυστραλία, οι τιμές πάνε στα 9,5 δολάρια (Αυστραλίας) για ένα τυλιχτό με γύρο.
Μαριάννα Ξανθοπούλου