Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Και δεύτερο νεκρό δελφίνι στην παραλία Μαγγάνων

Και δεύτερο νεκρό δελφίνι στην παραλία Μαγγάνων

0

Ένα εκβράστηκε στις 17 Μαρτίου και αυτό την Τετάρτη 17 Απριλίου – «Καμπανάκι» από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»: « Ανησυχητική αύξηση των εκβρασμών δελφινιών στο Αιγαίο…»

 

Σε ανακοίνωσή του συνδέει την αύξηση των νεκρών δελφινιών με την πρόσφατη άσκηση του Τουρκικού στόλου –Ζητά μέτρα από την πολιτεία 

 

Ένα νεκρό δελφίνι εντόπισε ένας περαστικός στην παραλία των Μαγγάνων το απόγευμα της Τετάρτης.  Το άτυχο θηλαστικό έφερε σημάδια τραυματισμού. Άμεσα ειδοποίησε  τις Λιμενικές αρχές. Ειδοποιήθηκε επίσης κτηνίατρος που εξέτασε το δελφίνι χωρίς ωστόσο να εξακριβώσει τα αίτια του θανάτου του.

Είναι το δεύτερο δελφίνι που εκβράστηκε στην παραλία Μαγγάνων

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε σημάδια τραυματισμού ωστόσο ήταν σε προχωρημένη σήψη. Ήταν θηλυκό, μήκους 207 εκατοστών του είδους ”DELPHINUS DELPHIS”. Από την Λιμενική Αρχή ειδοποιήθηκε επίσης και ο δήμος Τοπείρου για να κάνει την υγειονομική ταφή όπως προβλέπει ο νόμος. Να σημειώσουμε ότι είναι το δεύτερο νεκρό δελφίνι που εκβιάστηκε στην ίδια παραλία. Το πρώτο της φετινής χρονιάς εκβράστηκε στις 17 Μαρτίου.

«Καμπανάκι» από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»: « Ανησυχητική αύξηση των εκβρασμών δελφινιών στο Αιγαίο…

Σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο συνδέει την αύξηση των εκβρασμών δελφινιών με τις πρόσφατες ασκήσεις του Τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των δελφινιών που βρέθηκαν νεκρά χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ηθελημένης θανάτωσης αλλά ούτε και σοβαρής ασθένειας, προκαλεί απορίες για τις αιτίες θανάτου αυτών των προστατευόμενων θηλαστικών, καθώς συνέπεσε χρονικά και χωρικά με τις εκτεταμένες ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο. Συνεπώς αν και απαιτείται χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις έτσι ώστε να προσδιοριστεί πιθανή σύνδεση των θανάτων των δελφινιών με τις τουρκικές ασκήσεις, δεν πρέπει να παραβλεφθεί αυτή η πρωτόγνωρη πίεση που δέχθηκαν τα θαλάσσια είδη και οικοσυστήματα…..

Σίγουρα όλοι θα θέλαμε οι εικόνες του μέλλοντος από τις ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων στις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου να μοιάζουν με το βίντεο του τουρκικού υπουργείου και να μην επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή. Όμως οι στρατιωτικές ασκήσεις τέτοιας κλίμακας και έντασης, που όπως άλλωστε περιγράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν τη συμμετοχή από 103 πολεμικά πλοία, με βολές και εκρήξεις πραγματικών πυρών στη θάλασσα, ανθυποβρυχιακή δράση, συνεχή χρήση σόναρ από δεκάδες πλοία και υποβρύχια, δε «χωράει» στο Αιγαίο. Σε μία ευαίσθητη ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο, παγκόσμιας περιβαλλοντικής σημασίας δε χωράει ούτε αυτή η κλίμακα, αλλά ούτε και αυτή η ένταση στρατιωτικής δραστηριότητας, απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται. Δεν μπορεί λοιπόν να συνεχίσει να είναι αποδεκτό εν καιρώ ειρήνης – με όσα προβλήματα και αν υπάρχουν – να καταστρέφονται με πολεμικά όπλα τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Έπειτα από τα 15 εκβρασμένα δελφίνια των προηγούμενων εβδομάδων εντοπίστηκε ακόμα ένα το περασμένο Σάββατο που βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και εκτιμάται ότι βρισκόταν νεκρό στο πέλαγος για πολλές ημέρες. Το πρόβλημα των σπάνιων θαλάσσιων ζώων που καταλήγουν νεκρά στις ακτές μας από διάφορα ανθρωπογενή συνήθως αίτια δεν είναι κάτι το καινούριο. Τα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων αποτελούν απλώς το αποκορύφωμα. Όπως αναφέρθηκε και στην προηγούμενη ανακοίνωση η έμπρακτη προστασία του Αιγαίου ως οικοσύστημα είναι απαραίτητο να αποτελέσει άμεσα σημαντικό μέρος του Ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς εθνικιστικές προσεγγίσεις, αλλά με όρους καλής γειτονίας και με στόχο την ανεύρεση και εφαρμογή λύσεων σε υπαρκτά κοινά σημαντικά προβλήματα.

Όλοι εμείς στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», αλλά και όλοι όσοι δρουν οργανωμένα ή μεμονωμένα για την προστασία των θαλασσών μας, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το ρόλο του νεκροθάφτη των σπάνιων ειδών ή απλώς να μετράμε τις απώλειες. Είναι καιρός τόσο η πολιτεία όσο και οι πολίτες να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς φαίνεται ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει κατανοητό το πραγματικό μέγεθος των πολυάριθμων και αυξανόμενων παραγόντων απειλής για τα οικοσυστήματα και τα είδη που επιβιώνουν στις θάλασσές μας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι σαν να αποδεχόμαστε να μείνουμε στην ιστορία ως οι γενιές που ανέχθηκαν αυτή την καταστροφή».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβεύει φοιτητές, καθηγητές και αφυπηρετήσαντες το ΔΠΘ την ημέρα των Τριών Ιεραρχών

Σε εκδήλωση τη Δευτέρα στην Κομοτηνή   Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πραγματοποι…