Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Η Έλενα Χαραλαμπόγλου του ΕΟΣ Ξάνθης κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αφρικής

Η Έλενα Χαραλαμπόγλου του ΕΟΣ Ξάνθης κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αφρικής

0

Μαζί με ομάδα ορειβατών από την Κομοτηνή έφτασαν στα 4.167

Μία ομάδα ορειβατών που απαρτίζεται από τέσσερις Κομοτηναίους και μία Ξανθιώτισσα, κατέκτησε την κορυφή του όρους Τουμπκάλ στη Μαρόκο φτάνοντας στα 4.167μ. Οι πέντε ορειβάτες επέστρεψαν από την υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αφρικής, αφού ύψωσαν την ελληνική σημαία, περήφανοι γιατί κατάφεραν να φέρουν την αποστολή τους εις πέρας. Μία αποστολή όχι εύκολη, αλλά συνάμα ελκυστική για να την τολμήσουν και σήμερα να μπορούν να μοιράζονται τις εντυπώσεις τους. H  Αφροδίτη Λυδία Παναγιωτοπούλου, η Agnė Stočkutė‎, o Γιώργος Ψαράς, η Σεμίνα Νάνη (ΕΟΣ Κομοτηνής) και η Έλενα Χαραλαμπόγλου (ΕΟΣ Ξάνθης), συνέθεσαν την ομάδα που ταξίδεψε στο Μαρόκο προκειμένου να «κατακτήσουν» την υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αφρικής.

Ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού στο Μαρόκο ήταν αφορμή για να τεθεί το ερώτημα “γιατί να μην ανέβουμε και την Τουμπκάλ”. Η απάντηση ήταν άμεσα θετική και η παρέα των ορειβατών έγινε πενταμελής και η προετοιμασία ξεκίνησε. Ήδη τα μέλη της ομάδας είχαν εμπειρία στην ορειβασία και κάποιοι εξ αυτών και στην αναρρίχηση, όμως η προετοιμασία σωματική και ψυχολογική ήταν απαραίτητη ενόψει αυτής της ανάβασης. Με αναβάσεις στο Παπίκιο Όρος, σε κορυφές της Ξάνθης και της Ροδόπης, εξελίχθηκε η προετοιμασία των ορειβατών για διάστημα δύο μηνών πριν την ανάβαση.

“Είναι ένα βουνό που θέλουμε όλοι μας να ανέβουμε γιατί είναι πάνω από τα 4.000 μέτρα”, λέει η κα Παναγιωτοπούλου για την επιλογή του συγκεκριμένου προορισμού. Η ανάβαση δεν ήταν εύκολη, παραδέχεται και πλέον αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική ήταν η προετοιμασία που προηγήθηκε.

Στις 27 Μαρτίου 2019 οι πέντε ορειβάτες βρίσκονται στο χωριό Ιμλίλ στο Μαρόκο. Εκεί συναντούν τον οδηγό τους και μετά από έξι ώρες πορείας φτάνουν στο καταφύγιο, όπου διανυκτερεύουν. Την επομένη, 28 Μαρτίου, γίνεται η ανάβαση σε υψόμετρο 4.167 μ. Στις 5 το πρωί ξεκίνησε η πορεία προς την κορυφή με αέρα και πολύ κρύο. “Αυτό ήταν και το ωραίο εμπόδιο της ανάβασης, έπρεπε να τα βάλεις και με το υψόμετρο”, όπως περιγράφει η κα Παναγιωτοπούλου, ενθυμούμενη τις πέντε ώρες που διήρκησε το “ταξίδι” τους μέχρι την κορυφή Τουμπκάλ. Τα πανέμορφα τοπία και μία μεγάλη πρόκληση που θα ήθελε ξανά να νιώσει, κρατάει ως ανάμνηση.

Ο Γιώργος Ψαράς μέχρι να πραγματοποιήσει την ανάβαση στο Μαρόκο, είχε εμπειρία αναβάσεων μόνο σε βουνά της Ελλάδας. Γι’ αυτό όταν τέθηκε η πρόταση αυτού του ταξιδιού δεν το σκέφτηκε στιγμή. Σήμερα μπορεί να μιλάει για μία μοναδική εμπειρία. “Το φυσικό περιβάλλον, τα άτομα που συναντήσαμε, η εμπειρία καθόλη τη διάρκεια της ανάβασης”, αναδεικνύει στο λόγο του, για να πει με έμφαση “πρέπει να το σεβόμαστε το βουνό”. Με σιγουριά μπορεί να λέει σήμερα “για όποιον επιλέξει να το κάνει θα είναι κάτι μοναδικό για όλη του τη ζωή”.

Και μπορεί σήμερα οι μνήμες από το Μαρόκο και την ανάβαση στην κορυφή Τουμπκάλ να είναι ακόμα νωπές, όμως οι ορειβάτες κάνουν σχέδια για την επόμενη κορυφή που θέλουν να κατακτήσουν, ίσως ψηλότερη από αυτή που ήδη κατέκτησαν…

Πηγή: Χρόνος

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ΄Εθνική: Στην Ορεστιάδα ολοκληρώνει ο Άρης Αβάτου τις υποχρεώσεις του για το 2024

Στην 16η και τελευταία αγωνιστική της χρονιάς Με τις αναμετρήσεις της 16ης αγωνιστικής ολο…