Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

0

Ώρες γιορτής
Μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία των φετινών Θ.Λ.Ε. όπως χρόνια τώρα. Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις με την κορύφωση της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης της Κυριακής  και το κάψιμο του Τζάρου που επισημοποιεί το τέλος των εκδηλώσεων και επίσημα.
Όμως οι γιορτές και η αναβίωση εθίμων δεν σταματούν. Γεμάτος ο νομός από γιορτινές εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα. Από τα χωριά του κάμπου μέχρι ψηλά στη Σταυρούπολη και τα Κομνηνά. Μια μεγάλη ευκαιρία εξόδου από την πόλη, να’ ρθουμε σε επαφή με τη φύση, με τους ανθρώπους και τα δρώμενα της ημέρας. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν την ευκαιρία και με σύμμαχο τον καιρό να χαρούμε, να χορέψουμε, να γευτούμε τους νηστίσιμους μεζέδες, να πετάξουμε τον χαρταετό μας και να γυρίσουμε χρόνια πίσω.
Γ.Δ.


 «Βοήθεια, βοήθεια!»
Ήταν μια κοριτσίστικη φωνή που ζητούσε βοήθεια, στην οδό Κλεμανσώ. Νεαρή κοπέλα, που είχε δεχτεί επίθεση από έναν δράστη που προσπαθούσε να της πάρει την τσάντα. Η έκκληση σε βοήθεια έβγαλε έξω κάποιους που με τις φωνές τους υποχρέωσαν το δράστη ν’ αφήσει την προσπάθειά του και να φύγει. Ήταν απόγευμα προς το βράδυ σε σχετικά κεντρικό σημείο. Ο δράστης έδειχνε να προέρχεται από τις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες».
-Τα σχόλια δικά σας.
Γ.Δ.


Η Γρηγορίου έγινε Βασιλείου
Καμιά φορά το μυαλό κολλάει σ’ένα όνομα και ενώ γνωρίζεις το πραγματικό, το κάνεις το λάθος. Έτσι έγινε με το επώνυμο της κυρίας Χρυσούλας Γρηγορίου που το αναφέραμε ως Βασιλείου. Το διορθώνουμε επομένως και επισημαίνουμε πως η ουσία μένει, που είναι η καταδίκη από το Εφετείο.
Γ.Δ.


Ποιος κάνει το καρναβάλι
Μιας και φτάνουμε για άλλη μια χρονιά στην κορύφωση του καρναβαλιού, οφειλόμενη είναι η αναγνώριση στους συλλόγους, τους πολιτιστικούς και καρναβαλικούς, που είναι η «ψυχή» της διοργάνωσης, όχι μόνο γιατί δίνουν «χώρο» στους καρναβαλιστές για να ξεφαντώσουν, αλλά γιατί υπηρετούν το θεσμό, με ζωντάνια και αφοσίωση, αναθέτοντας σε μέλη τους την οργάνωση, την περιφρούρηση και τη διεκπεραίωση της παρέλασης, με ασφάλεια για όλους τους συμμετέχοντες.
Έχουν πια την εμπειρία που μεταλαμπαδεύουν στους νεότερους, ώστε το καρναβάλι της Ξάνθης να έχει συνέχεια και να βελτιώνεται συνεχώς.
Καλή διασκέδαση σε όλους!
Ε.Δ.


Μία επιστολή
Κύριε Διευθυντά: Στην έγκριτη εφημερίδα σας «ΕΜΠΡΟΣ» και στην σελίδα «πρόσωπα και γεγονότα» της 4η Μαρτίου, διάβασα την δίκαιη «απορία» αναγνώστη σας για τα επικριτικά και μειωτικά σχόλια που δέχεται καθημερινά από κάποιους συμπολίτες μας υποψήφιος Δήμαρχος. Όταν κάποιοι καθυβρίζουν, με περισσή αλαζονεία έναν συμπατριώτη μας και ξεπερνούν τα όρια της ευπρέπειας, τότε όσον αφορά τους υβριστές ισχύει η γνωστή ρήση του Ευαγγελίου: «…Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απολέσει..» (αποβλακώνει ο Κύριος αυτόν που θέλει να εξαφανίσει).  Είναι αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι : «Ύβρις—άτης—Νέμεσις—τίσις»,  δηλαδή  την αλαζονεία και την ύβρη ακολουθεί η άτη, ( η ταραγμένη κατάσταση της ψυχής αποστελλόμενη  υπό του Θεού προς τιμωρία). Αυτή μας οδηγεί στη Νέμεση ( την οργή προς το άδικο, την προσωποποίηση της Θείας οργής). Για να καταλήξει στην τίση (δηλαδή την Θεία Τιμωρία).
Ευχαριστώ
Ένας σκεπτόμενος αναγνώστης σας


Μία ιστορία
Η υπόθεση είναι γνωστή: Ο τότε νομάρχης Γιώργος Παυλίδης οραματίζεται μια λύση για να σταματήσει την υφαλμύρωση του κάμπου στο δυτικό μέρος του νομού που κινδύνευε να καταστραφεί από το υφάλμυρο, πλέον, νερό των γεωτρήσεων. Η σκέψη του απλή και πρακτική κι αυτό χάρη στα νερά του Νέστου. Μαζί με τους τεχνικούς σκέφτηκαν να μεταφέρουν νερό του Νέστου στο πεδινό τμήμα της Νοτιοδυτικής πλευράς ούτως ώστε το γλυκό αυτό νερό, σταδιακά, ποτίζοντας τα χωράφια, θα «έδιωχνε» το υφάλμυρο νερό κι έτσι οι αγρότες θα εξασφάλιζαν τις παραγωγές τους.
Την περίοδο εκείνη, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Αλέξανδρος Κοντός. Ο οποίος αγκάλιασε την ιδέα και την ενέταξε σε αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με ιδιαίτερα υψηλή χρηματοδότηση η οποία μάλιστα εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε.
Άρα, το έργο είχε πλήρη μελέτη από ειδικούς επιστήμονες, χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου και της κυβέρνησης βέβαια. Μάλιστα το υπουργείο είχε προχωρήσει στην Προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου, είχε επιλεγεί ο εργολάβος κι έμεινε η εγκατάστασή του για την έναρξη των εργασιών.
Γ.Δ.


Μια ιστορία ΙΙ
Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι η προσπάθεια θα εξελισσόταν φυσιολογικά, εμφανίστηκαν τρεις Οικολογικές Οργανώσεις οι οποίες με προσφυγές τους ζητούσαν να μη γίνει το έργο προβάλλοντας διάφορες αστήρικτες (όπως έκρινε το Δικαστήριο) και υποβολιμαίες ενστάσεις. Μετά από διαδικασίες μπρος-πίσω, με Νομικές συμπληρωματικές συνεδρίες, με αναμονή 11 χρόνων, η δικαίωση ήρθε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το οποίο έλαβε μια όντως ιστορική απόφαση απορρίπτοντας την αίτηση ακύρωσης του έργου που είχαν ζητήσει οι Οικολογικές Οργανώσεις.
Βέβαια, υπάρχουν και δυσάρεστα γεγονότα, με σοβαρότερο την απένταξη του έργου από την Ε.Ε. διότι είχε περάσει αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς καν να ξεκινήσει. Άργησε μεν η Απόφαση του ΣτΕ όμως δικαίωσε απόλυτα την ιδέα του έργου. Βέβαια, από δω  και πέρα, όπως είπε και ο αντιπεριφερειάρχης Κ.Ζαγναφέρης, θα χρειαστεί δουλειά για να επικαιροποιηθεί η μελέτη και να ενταχθεί εκ νέου το έργο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης να γίνει το σημαντικό αυτό αναπτυξιακό και Περιβαλλοντικό έργο.
Γ.Δ.


Μετά τις γιορτές
Η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί σίγουρα. Τοποθετείται αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αμερική. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο προγραμματισμός είναι έτοιμος και θα υλοποιηθεί αμέσως. Σκοπός της άφιξης Μητσοτάκη είναι να έχει επαφές με τοπικούς παράγοντες και να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μέτιου στην Περιφέρειά μας.
Γ.Δ.


Στοπ στην παρακμή
Για να προχωρήσει η χώρα μπροστά είναι απαραίτητο να αναθεωρηθούν κάποιες κρίσιμες επιλογές. Σε σχέση με τη λειτουργία και την απονομή της δικαιοσύνης υπάρχουν ζητήματα τεράστια. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που οι δικαστές αποφασίζουν για τις αμοιβές τους ούτε και που παρεμβαίνουν στην εφαρμογή της κρατικής οικονομικής πολιτικής κρίνοντας κι ακυρώνοντας αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας! Μόνο στην Ελλάδα τα δικαστήρια ακυρώνουν νόμους (αποφάσεις της Βουλής δηλαδή), χρόνια ακόμη μετά την ψήφισή τους, δημιουργώντας τεράστια ζητήματα επιχειρηματικής πίστης και οικονομικής ισορροπίας.
Στην Παιδεία επίσης η ολική οπισθοχώρηση σε σχέση με όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο και η εμμονή σε παρωχημένες εξισωτικές αντιλήψεις οδηγούν τις μελλοντικές γενεές κατευθείαν στο περιθώριο.
Στο μέτωπο της μετανάστευσης, δίχως πολιτική και με σπέκουλο τις ευρωπαϊκές παροχές και την δήθεν προοδευτικότητα οδηγείται η χώρα σε κοινωνικές εντάσεις και ρήξεις. Στην οικονομία πάλι η έλλειψη προοπτικής είναι βασανιστική και καλλιεργεί απαισιοδοξία και ολική αδράνεια. Η χώρα χρωστάει σήμερα περισσότερα από την ημέρα εκκίνησης των Μνημονίων!
Και η δημόσια διοίκηση αφήνεται αδιατάρακτα να κηδεμονεύει πάνω σε μια κοινωνία αποσβολωμένη και βυθισμένη στην απελπισία. Με ένα μάλιστα πολιτικό προσωπικό που αντί για πρότυπο και στόχος μίμησης έχει μετατραπεί σε χλεύη της κοινωνίας εισάγοντας στον πολιτικό λόγο την αργκό του περιθωρίου…
Όλα αυτά οφείλουν να ανατραπούν. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και τολμηρές επιλογές. Ώστε ο τόπος και πάλι να ορθοποδήσει. Χρειάζεται όμως για κάτι τέτοιο εμπειρία και γνώση. Τα λαϊκίστικα πυροτεχνήματα κάποιων άκρων δεν οδηγούν πουθενά. Παρά μόνο σε καινούρια αδιέξοδα και πιθανές εθνικές περιπέτειες…
Α.Α.


Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι.
Ημέρα της Γυναίκας η 8 του Μάρτη και πολλές γυναίκες  στην πόλη μας αλλά και στα χωριά τίμησαν …δεόντως την μέρα τους ξεφαντώνοντας σε χορούς που διοργανώνονται από τους συλλόγους τους ειδικά για την ημέρα αλλά και μεμονωμένα γυναικοπαρέες. Ως άλλες …σουφραζέτες διατράνωσαν δια του …τσιφτετελιού ότι δεν ανέχονται πλέον την καταπίεση των ανδρών! Αυτή, κατ’ αυτή την μερίδα των γυναικών που δυστυχώς υπάρχει είναι η έννοια της Ημέρας της Γυναίκας και όχι ο αγώνας για ισότιμη θέση στην κοινωνία, στην εργασία, στο δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά.  Προτάγματα για τα οποία κάποιες γυναίκες στις αρχές του 19ου αι. έδωσαν τη ζωή τους. Καλύτερη λοιπόν τιμή δεν υπάρχει από το να συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί ακόμη και αν η γυναίκα στις μέρες μας σαν οντότητα έχει πάρει τη θέση της κοινωνία, υπάρχουν ωστόσο πολλές ακόμη ανισότητες ιδιαίτερα σε χώρες του τρίτου κόσμου και σε κλειστές κοινωνίες. Ο αγώνας για την  εξάλειψή τους μέσα από νόμους και αλλαγή νοοτροπίας είναι η έννοια αυτής της Ημέρας και όχι η ελαφρότητα  με έντονη δόση επαρχιωτισμού που αντιμετωπίζεται από μερίδα έστω γυναικών που προφανώς ποτέ δεν διάβασαν το «Δεύτερο Φύλο» της Σιμόν ντε Μποβουάρ ούτε γνωρίζουν τίποτε για την Καλλιρρόη Παρέν!
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα Είναι προφανές ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που παρά…