Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Όχι μόνο ρύθμιση, αλλά και προστασία μέσω των εργαλείων διαχείρισης ιδιωτικού χρέους

Όχι μόνο ρύθμιση, αλλά και προστασία μέσω των εργαλείων διαχείρισης ιδιωτικού χρέους

0

Στην Ξάνθη ο Ειδικός Γραμματέας ΔΙΧ Φ. Κουρμούσης μίλησε για τις δυνατότητες που προσφέρονται για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με οφειλές σε δημόσιο, τράπεζες και ταμεία

 Διαπραγμάτευση με την ΕΕ αλλά αβέβαιος ο χρονικός ορίζοντας για τις 120 δόσεις- Προσεχώς θα λειτουργήσει το γραφείο δανειοληπτών στην Ξάνθη

Για δεύτερη φορά επισκέφθηκε την Ξάνθη και το επιμελητήριο ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, προκειμένου να ενημερώσει και να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες), προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Κουρμούσης τόνισε πολλές φορές στο πλαίσιο της εκδήλωσης ότι τα εργαλεία που προσφέρονται, είτε μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις επιχειρήσεις, είτε με το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεν αποτελούν μόνο δρόμο για ρύθμιση και τμηματική εξόφληση χρεών με ευνοϊκούς όρους (κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων), αλλά και μία προστασία, προκειμένου οι οφειλέτες να αποτρέψουν αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ερωτήσεις με casestudy από λογιστές και δικηγόρους

Περιορισμένη ήταν η προσέλευση στο Επιμελητήριο το πρωί της Τετάρτης, στην εκδήλωση «120 Δόσεις προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα Δάνεια – Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών», ωστόσο το παρών έδωσαν μεταξύ των παριστάμενων λογιστές, σύμβουλοι και δικηγόροι, με αποτέλεσμα να δοθεί η δυνατότητα να απαντηθούν μια σειρά από διαδικαστικά θέματα, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ορθής διαχείρισης των περιπτώσεων που ανακύπτουν.

Ο κ. Κουρμούσης ενημέρωσε ότι στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 6.500 αιτήσεις εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι 1.750, προκειμένου να καταδείξει ότι το εργαλείο λειτουργεί και είναι προς όφελος των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι στην ΑΜΘ το ενδιαφέρον είναι πολύ διστακτικό, αφού οι περιπτώσεις συνολικά δεν ξεπερνούν τις 100.

Τα προσφερόμενα εργαλεία για τη ρύθμιση οφειλών

Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν ο Ειδικός Γραμματέας τόνισε ότι η αναμονή από την πλευρά των οφειλετών για τις 120 δόσεις, χωρίς την ένταξη σε κάποιο άλλο εργαλείο, μπορεί να αποβεί δυσάρεστη, αφού για χρέη άνω των 5.000 ευρώ υπάρχει ο κίνδυνος του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου. «Να καθοδηγείτε με βάση τα δεδομένα και όχι τις διαδόσεις» σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, εξηγώντας ότι με την ένταξη σε κάποιο από τα προσφερόμενα εργαλεία ο οφειλέτης λαμβάνει την προστασία και μπορεί, όταν ανακοινωθούν και οι 120 δόσεις, να ενταχθεί στο ευνοϊκότερο καθεστώς.

Γραφείο δανειοληπτών προσεχώς στην Ξάνθη- Υποστήριξη στις επιχειρήσεις από το Επιμελητήριο

Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέλιος Μωραΐτης εξήγησε ότι είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να έχουν επικαιροποιημένη γνώση ως προς τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για τη ρύθμιση χρεών, και χαρακτήρισε διαφωτιστική την παρουσία του κ. Κουρμούση που απάντησε σε όλες τις διαδικαστικές και μη ερωτήσεις.

Ο κ. Κουρμούσης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στο επιμελητήριο που βρίσκεται σε απευθείας επαφή με την ειδική γραμματεία, ώστε να λαμβάνουν απαντήσεις και να επιλύουν θέματά τους. Ενημέρωσε ακόμη, ότι προσεχώς θα λειτουργήσει στην Ξάνθη γραφείο δανειοληπτών, που θα δίνει συμβουλές σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

«Όσο πιο ευνοϊκή η ρύθμιση, τόσο πιο δεδομένο ότι θα υποστείς έλεγχο»

Στην ερώτηση του «Ε» για τη διστακτικότητα των επιχειρήσεων στην αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού και κατά πόσο αυτή οφείλεται σε άγνοια ή αναμονή ευνοϊκότερης ρύθμισης ή στο κόστος της διαδικασίας, ο κ. Κουρμούσης εκτίμησε ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης, ενώ αποθαρρύνει και η δυσκολία των διαδικασιών. «Δικαιολογητικά, πλατφόρμες, καταχωρίσεις, δικηγόροι, λογιστές φαίνονται δύσκολα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Παρόλο που έγιναν πολύ πιο εύκολες οι διαδικασίες σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, και γίνονται βελτιώσεις και πάλι οι μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται. Τηρούν συνήθως μία στάση αναμονής, θεωρώντας ότι κάποια στιγμή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται με ένα κλικ. Δυστυχώς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τέτοιες διαδικασίες δε θα υπάρχουν και ότι όσο πιο ευνοϊκό είναι ένα πλαίσιο, τόσο δεδομένο είναι ότι υπάρχει έλεγχος είτε από μία πλατφόρμα είτε από το δικαστήριο», σημείωσε ο ειδικός γραμματέας.

Διαπραγμάτευση για τις 120 δόσεις για όλους

Ακόμη, ως προς την επιφυλακτικότητα της Κομισιόν να αποδεχθεί την ρύθμιση των 120 δόσεων (με το σκεπτικό ότι το 70% των οφειλετών μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα υφιστάμενα εργαλεία), ο κ. Κουρμούσης επεσήμανε ότι βασική βούληση και στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ένα προστατευτικό πλαίσιο για το σύνολο των οφειλετών με την ευκολότερη δυνατή διαδικασία. «Η Ευρώπη είναι διστακτική γιατί δεν υπάρχει άλλη χώρα με παρόμοια ρύθμιση, ωστόσο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εξηγούμε ότι δεν είμαστε το ίδιο, γιατί η Ελλάδα πέρασε τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κρίση. Αυτό το δέχονται, οπότε τώρα βρισκόμαστε στη φάση της διαπραγμάτευσης των νέων όρων».

Ο ίδιος επιφυλάχθηκε να εκτιμήσει το χρονικό ορίζοντα της διαπραγμάτευσης, αλλά εκτίμησε ότι θα υπάρξει εξέλιξη τους επόμενους μήνες.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…