Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η «Συνέργεια» εισιτήριο για τα προϊόντα της ΑΜΘ στην Ευρώπη

Η «Συνέργεια» εισιτήριο για τα προϊόντα της ΑΜΘ στην Ευρώπη

0

Μυρωδιές και γεύσεις της ΑΜΘ στα εστιατόρια του Ευρωκοινοβουλίου – Γεύτηκαν πιάτα με τοπικά προϊόντα

 

Ι. Μπούτος: «Το πρώτο βήμα έγινε. Το δεύτερο βήμα είναι οι εξαγωγές τοπικών προϊόντων μέσα από συνεργασίες με εστιάτορες και ξενοδόχους»

 

 

Με την γαστρονομική κουλτούρα της περιφέρειας μας ήρθαν σε επαφή οι ευρωβουλευτές  μετά την πρωτοβουλία που είχε η περιφέρεια και σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου να μαγειρευτούν και να προσφερθούν στο κεντρικό εστιατόριο του Ευρωκοινοβουλίου πιάτα με τοπικά προϊόντα μαγειρεμένα από έλληνες σεφ. Όπως μας πληροφορεί ο υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα της ΑΜΘ κ. Γιάννης  Μπούτος το μενού επιμελήθηκε ο σεφ Μαρυγιαννάκης Μανώλης που έχει το εστιατόριο «Φίλεμα» στο κέντρο των Βρυξελλών , ο πολυβραβευμένος σεφ Φωτιάδης Νίκος από την Καβάλα καθώς και ο σεφ που αποφοίτησε από τα ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης κ. Γιώργος  Παπαμιχαήλ . Να σημειώσουμε ότι τα προϊόντα ήταν όλα τοπικά και προσφορά των παραγωγών της περιφέρειας.

Μυρωδιές και γεύσεις της ΑΜΘ στο εστιατόρια του Ευρωκοινοβουλίου – Γεύτηκαν πιάτα με τοπικά προϊόντα

Οι σεφ μαγείρεψαν και το τραπέζι στρώθηκε με αυτά τα πιάτα:Σαρμαδάκια με λουκάνικο Καρβάλης και ξινό τραχανά, Κασέρι Ξάνθης με πάστα ντομάτας, Μάντζα μακεδονική με καβουρμά Ξάνθης, Τραχανώτο με φέτα Θράκης και χοιρινό καπνιστό, Θρακιώτικες χυλοπίτες με πέταλα Ξάνθης, Σουτζουκ Λουκούμ Κομοτηνής, Κουραμπιέδες Καβάλας, Πλατό με διάφορα αλλαντικά Θράκης, Μους ελληνικού καφέ Κομοτηνής με μέλι Θάσου, Πρασοπιτάκια με γίδινο τυρί Έβρου!

Όπως αναφέρει ο κ. Μπούτος η αποδοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία: «Είχαμε πάνω από 500 καλεσμένους που γεύτηκαν τα πιάτα με προϊόντα της περιφέρειάς μας καθώς και τα κρασιά μας και κατενθουσιάστηκαν με τις γεύσεις και την ποιότητα των προϊόντων. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Να δείξουμε τι προϊόντα έχουμε καθώς επίσης και μέσω της γαστρονομίας να προβληθεί όλο το τουριστικό προϊόντα της περιφέρειά μας αφού είχαμε μπάνερς με διαφημιστικό υλικό απ’ όλη την περιφέρεια».

Το δεύτερο βήμα είναι οι εξαγωγές τοπικών προϊόντων μέσα από συνεργασίες με εστιάτορες και ξενοδόχους

Η αρχή έγινε ωστόσο το στοίχημα παραμένει και είναι πως θα αξιοποιηθεί και πως θα κεφαλαιοποιηθεί αυτή η ωραία φήμη. «Το επόμενο βήμα θα γίνει στην έκθεση « 5η Συνέργεια» που φέτος θα γίνει στην Ξάνθη στις 11 Μαΐου. Ήδη προγραμματίζουμε να καλέσουμε επιχειρηματίες στο κλάδο της εστίασης αλλά και των ξενοδόχων  για να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγούς μας αγρότες και κτηνοτρόφους, με στόχο να συνάψουν συνεργασίες και συμφωνίες προκειμένου να γίνουν εξαγωγές προϊόντων και να μπουν τα προϊόντα μας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Το οργανώνουμε με πολύ προσοχή και θα επιδιώξουμε συνεργασία με τα Επιμελητήρια», επισημαίνει ο κ. Μπούτος και προσθέτει πως ήδη στο εστιατόριο του κ. Μακρυγιαννάκη έχουν μπει πιάτα με τοπικά προϊόντα.

Να σημειώσουμε ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που θέλει πολύ καλή προετοιμασία και συντονισμένη και στοχευμένη προσπάθεια με διάρκεια και όχι αποσπασματική. Ειδάλλως μπορούμε να θεωρήσουμε ότι εξυπηρετεί μόνο προεκλογικούς σκοπούς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…