Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κρατά τη θέση της στους διακριθέντες της Μαθηματικής Ολυμπιάδας ΝΑ Ευρώπης η Πολυτεχνική του ΔΠΘ

Κρατά τη θέση της στους διακριθέντες της Μαθηματικής Ολυμπιάδας ΝΑ Ευρώπης η Πολυτεχνική του ΔΠΘ

0

Επέστρεψε με το χάλκινο μετάλλιο του Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη η ομάδα του πανεπιστημίου μας που συμμετείχε στην διοργάνωση SEEMOUS 2019

 «Κρατά το σερί των επιτυχιών το πανεπιστήμιό μας και αυτό μας εμψυχώνει», αναφέρει ο συντονιστής καθηγητής Β. Παπαδόπουλος- «Κίνητρο η μελέτη και η αγάπη για τα μαθηματικά», σημειώνει ο δις βραβευθείς φοιτητής

Παράδοση επιτυχιών και διακρίσεων έχει δημιουργήσει πια η συμμετοχή της ομάδας της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Βασιλείου Παπαδόπουλου, στην Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης «SEEMOUS», αφού για μια ακόμη φορά η επετεύχθη η ένταξη του πανεπιστημίου μας στα λίστα των διακριθέντων, ανάμεσα σε συμμετοχές από τα Βαλκάνια, τη ΝΑ Ευρώπη και άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, η αποστολή της Πολυτεχνικής απαρτιζόταν από πέντε φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και δύο φοιτήτριες του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και ο φοιτητής Εμμανουηλίδης Κωνσταντίνος είναι ένας από τους διακριθέντες του διαγωνισμού κατακτώντας Χάλκινο Μετάλλιο με υψηλή βαθμολογία.

Η διοργάνωση SEEMOUS (South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students) διεξήχθη στο Devin της Βουλγαρίας στις 12-17 Μαρτίου 2019. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 83 φοιτητές από διαφορετικές χώρες. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι οι φοιτητές να βρίσκονται στο πρώτο ή το δεύτερο έτος ή να μην έχουν συμπληρώσει 120 διδακτικές μονάδες ECTS. Πολύτιμη για την αποστολή του ΔΠΘ ήταν και η συνεισφορά της Πρυτανείας με την οικονομική ενίσχυση που παρέχει κάθε χρόνο.

Β. Παπαδόπουλος: «Χρειάζεται επιμονή και αφοσίωση η προετοιμασία. Οι διακριθέντες των διοργανώσεων όμως, έχουν φοβερή εξέλιξη στη συνέχεια»

Ο διακριθείς φοιτητής με τον καθηγητή Βασίλη Παπαδόπουλο

Στην επιτυχία αυτή αρωγός υπήρξαν οι πάνω από 50 ώρες ομαδικής προετοιμασίας, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Βασιλείου Παπαδόπουλου, οι οποίες πολλές φορές πραγματοποιήθηκαν με θυσίες του ελεύθερου χρόνου τόσο των φοιτητών όσο και του διδάσκοντα. Ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει στο «Ε» ότι η επιβράβευση στην πραγματικότητα είναι η ίδια η αφοσίωση και η συμμετοχή των φοιτητών, αλλά και το μετάλλιο που κάνει πια παράδοση τις διακρίσεις για την Πολυτεχνική του Δημοκριτείου, που μάλιστα, είναι το μόνο από την Ελλάδα που έχει συμμετέχοντες από τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στη διοργάνωση και συναγωνίζονται ανάμεσα σε φημισμένες σχολές μαθηματικών, φυσικών επιστημών κλπ.

«Η προετοιμασία ξεκινά τον Οκτώβριο. Στην αρχή ήταν 30 ενδιαφερόμενοι φοιτητές, αλλά τελικά ως το τέλος έφτασαν επτά και αυτό γιατί οι υποχρεώσεις του διαγωνισμού είναι μεγάλες», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι «ο αγώνας είναι μεγάλος, αλλά η εμπειρία δικαιώνει». Άλλωστε, όπως σχολιάζει, «όσοι πέτυχαν στο διαγωνισμό έχουν φοβερή εξέλιξη», παραθέτοντάς μας παραδείγματα από το ελπιδοφόρο μέλλον φοιτητών του ΔΠΘ που επέστρεψαν με μετάλλια από τη διοργάνωση και αναδεικνύοντας τη σημασία της ενασχόλησης με τα μαθηματικά, αφού, όπως λέει, «μεγάλες εταιρίες πλέον ζητούν από τους νέους μηχανικούς μαθηματικές γνώσεις». Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει και κάτι ακόμη, «η επιτυχία και η στενή προσέγγιση των μαθημάτων δεν πρέπει να μένει συνυφασμένη με την ευφυΐα, είναι κυρίως η κατανόηση και η αγάπη της επιστήμης. Και σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζουν οι δάσκαλοι από μικρή ηλικία».

Κ. Εμμανουηλίδης: Ξεχωριστή εμπειρία, που σε φέρνει σε επαφή με ανθρώπους που μοιράζεσαι την ίδια αγάπη για τα μαθηματικά

Το χάλκινο μετάλλιο που δίνει συνέχεια στο σερί των επιτυχιών του ΔΠΘ στη διοργάνωση

Χαρούμενος και ικανοποιημένος επέστρεψε από τη Βουλγαρία ο Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, που συμμετείχε για τρίτη φορά στην Μαθηματική Ολυμπιάδα και κατέκτησε και πέρυσι και φέτος το χάλκινο μετάλλιο. «Κινητροδοτεί η αγάπη για τα μαθηματικά. Ο κ. Παπαδόπουλος μας δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και στη συνέχεια πρέπει να αφιερώσουμε ώρες μελέτης εκτός Σχολής, κυρίως εμείς που προερχόμαστε από το Πολυτεχνείο», σημειώνει ο ίδιος, περιγράφοντας τη συμμετοχή στη διοργάνωση ως μία ωραία και ξεχωριστή εμπειρία. «Έρχεσαι σε επαφή με άτομα με την ίδια αγάπη για τα μαθηματικά, που μάλιστα, θεωρούνται και οι καλύτεροι της ΝΑ Ευρώπης», αναφέρει.

Τέλος, ο Λαρισαίος φοιτητής που φοιτά στη σχολή ΗΜΜΥ προσθέτει: «χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μέσω της διάκρισης αυτής το ΔΠΘ μπήκε ξανά στη λίστα των διακριθέντων πανεπιστημίων της διοργάνωσης».

Η αποστολή της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ

Αναλυτικά, η ομάδα είχε ως υπεύθυνο για την προετοιμασία τον Καθηγητή Βασίλειο Παπαδόπουλο και απαρτιζόταν από τους κάτωθι φοιτητές:

-Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών:

  • Εμμανουηλίδης Κωνσταντίνος
  • Τσιολάκης Θοδωρής
  • Σουμπενιώτης Νικόλαος
  • Κολιδάκης Ζαφείριος
  • Κερμανίδης Κωνσταντίνος

-Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών:

  • Δρετάκη Αλίκη
  • Μαριολοπούλου Ελένη

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…