4-5 μήλα ξεφλουδισμένα, κομμένα σε κυβάκια
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2 επιπλέον κουταλιές της σούπας
4 αυγά
1/4 του φλιτζανιού χυμός πορτοκάλι
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
1 φλιτζάνι του τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
50 γρ. σταφίδες
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη και επιπλέον 5 κουταλιές της σούπας
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα για κέικ. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύετε τα μήλα με την κανέλα, τις 5 κουταλιές της ζάχαρης και τις 2 κουταλιές αλεύρι.
Σε άλλο μπολ, αναμειγνύετε την υπόλοιπη ζάχαρη με το αλεύρι και όλα τα άλλα υλικά, εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες. Χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτετε τα καρύδια και τις σταφίδες.
Ρίχνετε το μισό μείγμα στη φόρμα του κέικ και προσθέτετε το μισό μείγμα με τα μήλα. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνετε για 1 1/2 ώρα και αφήνετε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.