Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

0

Μας διέψευσε
Οφείλουμε να το παραδεχτούμε ότι διαψευστήκαμε στην εκτίμησή μας ότι ο Πασχάλης Λύρατζης τελικά δεν θα ήταν υποψήφιος δήμαρχος. Να όμως που την Παρασκευή τα πολιτικά πράγματα άλλαξαν άρδην στο αυτοδιοικητικό επίπεδο της Ξάνθης.
Έτσι, λοιπόν, στο «παιγνίδι» των εκλογών του Μαΐου, εισέρχεται και νέος παίκτης. Γνωστός βέβαια από το αυτοδιοικητικό του παρελθόν (θετικό ή αρνητικό θα το αποτιμήσουν οι συνδημότες) και την πολύχρονη παρουσία του μέσω μάλιστα και διαφόρων αξιωμάτων.
Ο Λύρατζης κατέρχεται με την ονομασία του συνδυασμού του Νέα Ξάνθη και με το τρίπτυχο δημιουργία, ανάπτυξη, πολιτισμός. Στο χθεσινό μας φύλλο δημοσιεύσαμε και την σύντομη ανακοίνωση που απηύθυνε προς τους Ξανθιώτες. Προφανώς για τον Λύρατζη πλέον από δω και πέρα ξεκινούν τα δύσκολα και προφανέστατα του ευχόμαστε, όπως και σε όλους τους υποψήφιους, τα καλύτερα.
Γ.Δ.


«Σιωπή ασυρμάτου»
Βέβαια για την υποψηφιότητα Λύρατζη πολλά λέγονται και περισσότερα αφήνονται να εννοηθούν. Όπως και για του Παπαχρόνη. Καλόπιστα εμείς ξεπερνάμε τις φήμες περί «λαγών» και άλλα και επικεντρωνόμαστε στην ήδη δεδηλωμένη απόφαση καθόδου τους. Διότι και οι δύο ήταν μη αναμενόμενες. Προφανώς θα κριθούν, αυτές και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες, από τα άτομα που θα συμπεριλάβουν στις λίστες τους. Οι οποίες λίστες όπως όλα δείχνουν, αργούν ν’ ανακοινωθούν. Δημαρχόπουλος, Τσέπελης, Μελισσόπουλος, Χατζηθεοδώρου, διατηρούν «σιγή ασυρμάτου», εκτός του Παπαχρόνη που εμφανίζει ενδιάμεσα έναν υποψήφιο κι έτσι ενημερώνει την κοινή γνώμη με τον ανορθόδοξο αυτόν τρόπο. Τι μένει επομένως σ’ εμάς; να περιμένουμε την αποκάλυψη των ονομάτων για να κρίνουμε και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Γ.Δ.


Απαράδεκτη εμμονή στο λάθος
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Βιστονίδας, Ισμαρίδας κλπ. Ευελπιστούμε ως εκ τούτου, η νέα διοίκηση, επιτέλους, να αλλάξει και διορθώσει το λάθος που συνεχίζει εγωιστικά στη γραφή με ωμέγα του ονόματος της Λίμνης Βιστονίδας. Για να βοηθήσουμε το νέο συμβούλιο, εκτός από τον Μπαμπινιώτη, τους παραπέμπουμε και σε όλους τους αρχαίους συγγραφείς, τον Όμηρο, τον Ευριπίδη και τους υπόλοιπους τραγωδούς, οι οποίοι αναφέρονται στη «γη των Βιστόνων (στίχος 485 από το έργο «Άλκηστη»-438 π.Χ. του Ευριπίδη). Είναι ανόητος εγωισμός  εκ μέρους του φορέα η εμμονή σε ένα λάθος του παρελθόντος. Το οποίο ελπίζουμε ν’ αλλάξει ως έχουν υποχρέωση.
Γ.Δ.


Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προστατεύει τον Καμμένο;
Μας έχουν ζαλίσει οι πρωτοκλασάτοι κυβερνητικοί για την κατάργηση του περιβόητου άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πολλές φορές από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου, έχει εξαγγείλει μετά βαΐων και κλάδων την κατάργησή του ενώ το θέμα γίνεται εκ νέου επίκαιρο με αφορμή την συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση. Στη Βουλή όμως πήραμε ένα ακόμα μάθημα υποκριτικής τέχνης. Ο «ορφανός» πλέον κ. Πάνος Καμμένος συνεχίζει να απολαμβάνει της προστασίας των πρώην συντρόφων του που ψήφισαν ΚΑΤΑ της άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, στη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που είχε καταθέσει ο εκδότης των «Παραπολιτικών».
Όμως η μισή ντροπή είναι δική του. Η άλλη μισή ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μπορεί να δακρύσαμε από συγκίνηση με την ανταλλαγή ποιημάτων στο εικονικό διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο κ. Καμμένος αποδεικνύεται ιερό τοτέμ για το κυβερνών κόμμα. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί συνεχίζουν να τον προστατεύουν με βάση ένα άρθρο του Συντάγματος, το οποίο κόπτονται ότι θα καταργήσουν.
Η περίπτωση Καμμένου καταδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιολογημένη λοιπόν η κριτική της αντιπολίτευσης, ότι ο επικολυρικός χωρισμός των Τσίπρα-Καμμένου ήταν σικέ.
Ε.Π.


Ευφυής γεωργία στον καπνό
Από την Ξάνθη λοιπόν ξεκινά η «ευφυής γεωργία στην καλλιέργεια καπνού». Και πιο συγκεκριμένα, από την πρωτοβουλία της ΣΕΚΕ. Η οποία ΣΕΚΕ ήλθε σε συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα σ’αυτήν και την NEUROPUBLIC A.E. με σκοπό την βελτιστοποίηση των συνθηκών και των αποδόσεων της παραγωγής. Με δυο λόγια, μια συνεργασία που θα έχει ως στόχο πρωτίστως τον ίδιο τον παραγωγό για την καλύτερη απόδοση της παραγωγής του αλλά και των συνθηκών καλλιέργειας και προστασίας του. Η εφαρμογή της «Ευφυούς γεωργίας» σύντομα θ’αποτελεί τον κανόνα σε όλες τις καλλιέργειες στον τομέα της γεωργίας αλλά και κτηνοτροφίας!
Πρωτοπορεί ως εκ τούτου η Ξανθιώτικη ΣΕΚΕ στον τομέα της, βοηθά τους ανθρώπους που συνεργάζεται αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον της εμπράκτως. Προφανώς η διοίκηση της ΣΕΚΕ, Κοντός, Ταρενίδης και λοιποί, παρακολουθούν τις νέες προτάσεις και ιδέες που αρχίζουν και εφαρμόζονται στον τομέα της σύγχρονης αγροτικής και όχι μόνον επιχείρησης.
Γ.Δ.


Έρχεται ο Κ.Μητσοτάκης
mitsotakis syskepsiΝα λοιπόν η είδηση με πολιτικό ενδιαφέρον. Έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο στην περιοχή μας. Γι’αυτό ήδη η Νομαρχιακή της Ν.Δ. τοπικά, βρίσκεται σε εγρήγορση για να ετοιμαστούν όλα σωστά. Πρέπει να ενημερώσουμε όμως πως το οριστικό πρόγραμμα του αρχηγού της Ν.Δ. πως δεν έγινε ακόμη γνωστό και αναμένεται να γίνει σύντομα. Εκτιμήσεις υπάρχουν πως στο διήμερο ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αρκετές περιοχές και θα έχει συναντήσεις με φορείς.
Γ.Δ.


Η προκήρυξη ΕΣΠΑ για αξιοποίηση ΑΠΕ
Eντός του Μαρτίου αναμένεται η προκήρυξη, με μέση επιχορήγηση της τάξης του 50%, για τις δύο πρώτες δράσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη βιομηχανία αλλά και στις επιχειρήσεις συνολικότερα. Θα επιχορηγηθούν η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η προώθηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ και η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας για ιδιοκατανάλωση. Ως επιλέξιμες ενέργειες  θα θεωρούνται η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας, ο εξοπλισμός καλύτερης απόδοσης, αλλά και οι υπηρεσίες ενεργειακών συμβούλων.
-Ως εκ τούτου, όσοι πιστοί, ιδού η ευκαιρία.
Γ.Δ.


Πασοκοποίηση
Καθόλου δεν άρεσε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (τα ακραιφνή αριστερά) το νέο «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα στην κεντροαριστερά, με την είσοδο δύο ακόμη Πασόκων στο κυβερνητικό σχήμα. Κάποιοι μάλιστα για να προλάβουν την καζούρα που ξεσπάει μετά από κάθε πασοκική προσθήκη στο κόμμα τους, καθώς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολύ φρέσκες κατά του ΣΥΡΙΖΑ δηλώσεις τους, αποφάσισαν να το κάνουν οι ίδιοι, τρολάροντας την πασοκοποίηση του κόμματος. Πολύ εύστοχα έγραψε ο Γιώργος Κυρίτσης:  «Αύξηση των πασόκων κατά δύο μονάδες παρουσίασε η κυβέρνηση μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Ήδη η Moody’s μας αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+»
Χιουμοριστική διάθεση ή πικρία, η φράση του πάντως αποδίδει απόλυτα την κατάσταση…

Κοσμοσυρροή στην παρουσίαση του Τοψίδη
Μεγάλη αισιοδοξία και ικανοποίηση επικρατεί στους υποστηριχτές της υποψηφιότητα του Χριστόδουλου Τοψίδη από την συγκέντρωση της Κυριακής όπου παρουσιάστηκαν οι πρώτοι 40 υποψήφιοι του συνδυασμού του  με την επωνυμία «Περιφερειακή Σύνθεση». Πληροφορίες αναφέρουν μεγάλη κοσμοσυρροή και μεγάλο ενθουσιασμό, ενδεικτικά ότι προχωράει καλά, έχει αποδοχή και μπορεί να αποκτήσει «ρεύμα». Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό για έναν υποψήφιο. Όπως είναι γνωστό από την Ξάνθη υποψήφιοι θα είναι ο Μιχάλης Αμοιρίδης, ο Ιρφάν Χατζηγκενέ, ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης, , Σουζάν Καδρή, Βαλεντίνα Δισλιάν, Ιμπραχήμ Αμούτσκα. Στο μέλλον βέβαια μπορεί να δούμε και άλλους …συναδέλφους του κ. Τοψίδη!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …