Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

0

Τρεις στην «μάχη»  των Αβδήρων
Μ’  αυτά και μ’ αυτά, οι υποψήφιοι στο δήμο Αβδήρων οριστικοποιήθηκαν. Συνολικά θα είναι πέντε, οι εξής τρεις. Ο νυν δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης, ο πρώην Βασίλης Τσολακίδης και ο νέος Σάκης Κριτσίνης. Αυτοί θα κονταροχτυπηθούν για το έπαθλο, τον δήμο.
Βέβαια θα υπάρχουν άλλοι τρεις, ο γνωστός Κώστας Αντωνιάδης, μοναχικός και αναποτελεσματικός παρά τις γνώσεις και ιδέες, η υποψήφια του τιμημένου ΚΚΕ, και ο απαραίτητος μαϊντανός της περιοχής Σελέρου Μπιρόλ.
Κάτι ακούγεται, ακούγεται μόνον, για υποψηφιότητα από τη Χρυσή Αυγή αλλά η γνώμη μου είναι ότι δεν θα γίνει τελικά συνδυασμός. Η αυτοδιοικητική « μάχη» θα δοθεί από τους τρεις. Ο δήμος δηλαδή θα είναι υπόθεση των τριών και μόνο.
Βέβαια, κρατείστε το αυτό, μετά, θα’ χουμε εκπλήξεις στην λεγόμενη «τρίτη Κυριακή».
Γ.Δ.


Εκλογικό
«Ο Μάιος μας έφτασε (φτάνει σε τρεις μήνες!) εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε στις κάλπες»! Όλα δείχνουν πως εκτός των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών (πρώτου και δεύτερου βαθμού) πως θα’ χουμε και βουλευτικές.Θα χορτάσουμε ψηφοφορίες. Θα μπαφιάσουμε στις ουρές και να μπαινοβγαίνουμε στα παραβάν. Θα πάμε πρωί στο εκλογικό μας κέντρο και θα φύγουμε μεσημέρι. Τα εκλογικά κέντρα θ’ αναστενάξουν πραγματικά, οι εφορευτικές θα πάθουν υπερκόπωση μαζί με τους δικαστικούς.
Όσο για τ’ αποτελέσματα; Υπομονή να’ χουμε ώσπου να τα μάθουμε. Και τι θα πρωτομάθουμε και σε ποια κάλπη να χαρούμε και σε ποια να θρηνήσουμε; Δράμα σας λέω…
Γ.Δ.


Αναμνήσεις
Κάθε φορά που αναφερόμαστε στα Leader, έρχονται στο νου, ταυτόχρονα, τα γεγονότα από την απαξίωση και κλείσιμο της Αναπτυξιακής Ξάνθης. Κι έρχονται εικόνες από το παρελθόν, από έργα και ημέρες ανθρώπων που με τις αποφάσεις τους οδήγησαν την εταιρεία στο χείλος του γκρεμού ώσπου τελικά συνέβη το μοιραίο κι επήλθε το κλείσιμο.
Και το εργαλείο που δημιουργήθηκε να προσφέρει, να στηρίζει τις μικρές επιχειρηματικές προσπάθειες, οδηγήθηκε σε πτώχευση, στο κλείσιμο. Μοναδικό φαινόμενο από τις δεκάδες Αναπτυξιακές Εταιρείες εν Ελλάδι. Μόνο εμείς εδώ τα «καταφέραμε»  τόσο ωραία!
Το πιο ωραίο; Μετά το ναυάγιο, κανείς δεν ενδιαφέρεται να βρεθεί μια λύση, να δρομολογηθεί κάτι νέο, να υπάρξει εκ νέου το εργαλείο αυτό που τόσα προσέφερε στο νομό μας. Γιατί άραγε;
Γ.Δ.


Μικρά και ζουμερά
Διαβάστε τα μικρά σχόλια. Αξίζουν και σίγουρα θα χαμογελάσετε όλοι σας.
– Να διορίζεται κατευθείαν από την τρόικα. Έχω τη λύση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας…
-Τελικά η υπουργοποίηση των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, Τόλκα και Μωραΐτη πείθει και τον πιο δύσπιστο ότι έχουμε ξεμπερδέψει με το παλιό…
-Τόσος ντόρος για να φύγει το ΠΑΣΟΚ, για να έχουμε τελικά κυβερνητικό σχήμα με περισσότερους ΠΑΣΟΚους απ’ όσους είχε ο Παπανδρέου.
-Όποιος δεν είναι χρεωμένος, να σηκώσει το χέρι (οι 18χρονοι να καθίσετε στο θρανίο σας).
Χ.Ν.


Ες αύριον τα σπουδαία;
Δεν θα είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ο Νίκος Χατζόπουλος, ο εξ Αβδήρων ορμώμενος νέος αυτοδιοικητικός, που θα κάνει πίσω σε μια προσπάθειά του. Τα ζύγισε, τα υπολόγισε, είδε την συνολική εικόνα του δήμου κι όχι μόνον των Αβδήρων και αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα. Λογικό και σωστό. Από την απελπισμένη προσπάθεια εξαιτίας ενός εγωισμού και την αποτυχία που θα υπήρχε ίσως,  προτιμότερη η αποχώρηση. Το όπλο παραπόδας για το μέλλον.
Πάντως ο αγαπητός Νίκος Χατζόπουλος, θα το ξαναπούμε, στο μέλλον, εάν επιθυμεί επιστροφή στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι αρκούντως προσεκτικός στους συνεργάτες του. Τουλάχιστον να κατέχουν στοιχειώδεις γνώσεις εκλογικής προετοιμασίας.
Αυτούς που επέλεξε μόνον ζημιά του έκαναν. Δεν πειράζει. Νεός είναι θα μάθει και από τα λάθη του. Στο κάτω-κάτω τέσσερα χρόνια αγρανάπαυσης δεν είναι πολλά…
Γ.Δ.


Ξεχωρίζουμε
Σα νομός είμαστε μικρός τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό. Μάλιστα δεν διαθέτουμε δεύτερο σημείο με αξιόλογο πληθυσμό όπως συμβαίνει αλλού. Είχαμε παλαιότερα τη Σταυρούπολη αλλά η πληθυσμιακή μείωση την έχει απαξιώσει σε επίπεδο ενός μικρού χωριού.
Παρότι λοιπόν είμαστε σχετικά μικρός νομός, έχουμε μια πάρα πολύ καλή, σημαντική θα έλεγα, Πολιτιστική παρουσία. Σύλλογοι ποικίλοι, Σωματεία, Φορείς, Οργανώσεις υπάρχουν και παράγουν Πολιτιστικό έργο.
Ένας παράγοντας σημαντικός στην ποικιλία του παραγόμενου Πολιτιστικού έργου είναι το γεγονός πως η κοινωνία της Ξάνθης προέρχεται από μια μεγάλη διαστρωμάτωση ως προς τη φυλετική καταγωγή. Θρακιώτες, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Κρητικοί Πελοποννήσιοι, Ρουμελιώτες, Ηπειρώτες, Κύπριοι, είναι εδώ, ΟΛΟΙ και δίνουν τη δική τους ξεχωριστή πινελιά.
Όλοι δε μαζί συνθέτουν ένα όμορφο, δημιουργικό και ενδιαφέρον σύνολο που αρέσει.
Ξεχωρίζουμε λοιπόν ως νομός, είναι ο άυλος πλούτος μας που τον διατηρούμε και τον συνεχίζουμε δημιουργικά. Παράλληλα, δεν θα πρέπει ν’ αγνοήσουμε και την παρουσία της μειονότητας στην περιοχή μας. Της μειονότητας κυρίως της ορεινής περιοχής η οποία αποτελεί συγκριτικό πολιτιστικό πλεονέκτημα που αξίζει να γίνει περισσότερο γνωστό, να δείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που είναι ενδιαφέροντα και να συναποτελέσει έναν κρίκο στη μεγάλη πολυπολιτιστική αλυσίδα του Νομού.
Γ.Δ.


Χάσαμε την Όλγα, στοπ
Σε σκληρό και επίπονο αγώνα έχει επιδοθεί μάλλον η Όλγα Χαιροπούλου για τη συμπλήρωση του συνδυασμού της. Γι’  αυτό την έχουμε χάσει και την ψάχνουμε. Λογικό βέβαια. Διότι η σύσταση ενός συνδυασμού και μάλιστα στην πόλη της Ξάνθης απαιτεί δουλειά, επαφές, να πείσεις του υποψηφίους. Μάλιστα, γυναίκα να πείσει γυναίκες είναι ακόμη πιο δύσκολο. Αν τα καταφέρει τελικά η Όλγα θα πρόκειται πραγματικά για άθλο.
Εν αναμονή λοιπόν για νέα εκ μέρους της αγαπητής Όλγας. Η «μάχη»  που θέλει να εμπλακεί είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη.
Γ.Δ.


 Συλλήψεων συνέχεια
Συνεχίζονται οι συλλήψεις στη γειτονική Τουρκία, κυρίως στρατιωτικών. Έτσι, Τούρκος εισαγγελέας διέταξε προχθές να συλληφθούν ακόμη 295 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, στα οποία προσάπτει δεσμούς με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Ανάμεσα στα στελέχη αυτά συγκαταλέγονται τουλάχιστον 21 ανώτεροι αξιωματικοί. Περίπου τα μισά υπηρετούν στις τάξεις του στρατού ξηράς και τα υπόλοιπα στο ναυτικό και στην αεροπορία.
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί στην Τουρκία ενόψει της προσαγωγής τους σε δίκες και οι μαζικές συλλήψεις παραμένουν ακόμη και σήμερα συχνές.
Γ.Δ.


Φτάνουν τα λόγια,  κάντε επιτέλους κάτι!
Τα στοιχεία της Eurostat μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια ζοφερή πραγματικότητα. Η περιφέρειά μας είναι η πιο φτωχή της χώρας και από τις πιο φτωχές της Ευρώπης μαζί με κάποιες της Βουλγαρίας. Το ίδιο ήταν και πέρσι. Μια περιφέρεια που όλοι  αναγνωρίζουν ότι έχει τα πάντα. Ορυκτό πλούτο ανεκμετάλλευτο, λιμάνια , μια αξιοζήλευτη στρατηγική θέση, δυο πανέμορφα νησιά, καλό οδικό δίκτυο, μεγάλες εύφορες πεδιάδες, ποτάμια και λίμνες. Κι όμως έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και την μεγαλύτερη ανεργία.
Και γι αυτό κάποιοι φταίνε. Φταίει και η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού που δεν κατάφερε να απορροφήσει κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, να φτιάξει αναπτυξιακά έργα  αλλά και η κεντρική κυβέρνηση που δεν πρόσεξε αρκετά μια περιφέρεια που παρουσιάζει υστέρηση και να φροντίσει να δώσει κίνητρα ώστε να καλύψει το αναπτυξιακό κενό.  Κι επειδή έρχονται εκλογές οι υποψήφιοι περιφερειάρχες ας διαβάσουν τα στοιχεία της Eurostat αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ και ας είναι φειδωλοί στα λόγια. Γιατί αρκετά ακούσαμε και είδαμε που φτάσαμε.
Το ζήτημα είναι πως θα ανατραπεί αυτή η κατάσταση που μας πονά όλους….
Μ.Ξ.


«Ανάβουν τα αίματα»
Ενδιαφέρον θα έχει η σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, αφού ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος φρόντισε να υπάρχουν και νέες πολιτικές εξελίξεις με την… αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας!
Ήδη άλλωστε δημοσιεύτηκε το φύλλο της Κυβερνήσεως, βάσει του οποίου οι αρμοδιότητες του Θόδωρου Μαρκόπουλου μεταβιβάζονται στον Κώστα Αντωνιάδη.
Μάλιστα, το κλίμα μεταξύ τους συνεχίζει να εντείνεται με αφορμή αυτή τη φορά το έργο του αρδευτικού δικτύου της δυτικής κοιλάδας του Νέστου, για το οποίο ο κ. Μαρκόπουλος κατηγορεί τον περιφερειάρχη ότι λόγω δικής του ολιγωρίας απεντάχθηκε (βολές για το θέμα δέχθηκε και από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Δημήτρη Εμμανουηλίδη) και τον κ. Μέτιο να ζητά έγγραφες αποδείξεις για τις καταγγελίες αυτές.
Πάντως, αυτό που είναι ενδιαφέρον –και ύποπτο- είναι ότι ενώ ο κ. Μαρκόπουλος συγκεντρώνει την οργή του περιφερειάρχη για τις πολιτικές του προθέσεις, ο κ. Πέτροβιτς συνεχίζει ανενόχλητος την προεκλογική του εκστρατεία…
Ε.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …