Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η φτώχεια συνεχίζει να βασιλεύει στην ΑΜ – Θ

Η φτώχεια συνεχίζει να βασιλεύει στην ΑΜ – Θ

0

Σοκάρουν τα στοιχεία της Eurostat: Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2017 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (46%)

 

Το ίδιο και το 2016. Συγκαταλέγεται στις 20 πιο φτωχές της Ευρώπης –

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες ας διαβάσουν τα στοιχεία της Eurostat…

 

Σοκάρουν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat. Η περιφέρειά μας ανακηρύχτηκε η φτωχότερη της Ελλάδας το 2017 και συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 φτωχότερων περιφερειών  της Ευρώπης!

ΑΜΘ: Η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας  

Σύμφωνα με τα στοιχεία: Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2017 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (46%), στην Ήπειρο και το Βόρειο Αιγαίο (48%) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Πελοπόννησος (56%), η Κρήτη (57%), η Δυτική Μακεδονία (59%), η Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (62%) και το Νότιο Αιγαίο (72%).Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (626% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (253%), η περιφέρεια της νότιας Ιρλανδίας (220%), το Αμβούργο (202%) και οι Βρυξέλλες (196%).

 Από τις πιο φτωχές της Ευρώπης

Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες συγκαταλέγονται στις 20 φτωχότερες της Ευρώπης! Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11η θέση), η Ήπειρος (13η θέση), το Βόρειο Αιγαίο (14η θέση) και η Δυτική Μακεδονία (17η θέση). Ανάμεσα στις είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας, τέσσερις της Ουγγαρίας, τρεις της Πολωνίας, δύο της Ρουμανίας και δύο υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στη βορειοδυτική Βουλγαρία (31% του κοινοτικού μέσου όρου). Κατά την Eurostat, στα κράτη-μέλη της ΕΕ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2017 κυμάνθηκε μεταξύ 31% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας και 626% στο κέντρο του Λονδίνου.

 Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού όρου 12 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας!

Όσον αφορά την Ελλάδα το 2017, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 67% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (91% του κοινοτικού ΑΕΠ) κατέγραψε κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού. Οι υπόλοιπες 12 περιφέρειες είναι κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού όρου.

 

Η ΑΜΘ φτωχότερη Περιφέρεια της χώρας και το 2016

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat από το αρχείο του «Ε» που  αφορούν το 2016,

το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2016 καταγράφεται πάλι στην Αττική με 22.204 ευρώ (-0,1% σε σχέση με το 2015) και το χαμηλότερο και πάλι στην ΑΜΘ με 11.432 ευρώ (+1,3%).

Η διαφορά μεταξύ της πλουσιότερης (Αττική) και της φτωχότερης (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) περιφέρειας της χώρας είναι 6.337 ευρώ.

Μπαίνοντας στην κρίση, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων ήταν 21.845 ευρώ και το 2009 αντιστοιχούσε στο 94% του κοινοτικού μέσου όρου, αντικατοπτρίζοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στους πολίτες ότι στο τέλος της δεκαετίας θα έπαιρνε σάρκα και οστά η περιβόητη πραγματική σύγκλιση. Λίγα χρόνια αργότερα, οι Έλληνες σε όρους αγοραστικής δύναμης βρίσκονται σε χειρότερη θέση ακόμα και από τις Βαλτικές Χώρες, αυτές του πρώην Ανατολικού Μπλοκ όπως η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Ρουμανία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…