Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Παρουσίαση συλλογικού τόμου με θέματα ρωσικής και αρμενικής Λαογραφίας

Παρουσίαση συλλογικού τόμου με θέματα ρωσικής και αρμενικής Λαογραφίας

0

Διοργανώνεται από την Αρμένικη Κοινότητα Ξάνθης την Τετάρτη το απόγευμα

 Περιλαμβάνει υλικό από τη Ρωσία, την Αρμενία, την Ελλάδα και τον ευρύτερο παρευξείνιο χώρο (19ος- 21ος αιώνες)

Την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:00, η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης παρουσιάζει τον συλλογικό τόμο Θέματα ρωσικής και αρμενικής Λαογραφίας από τη Ρωσία, την Αρμενία, την Ελλάδα και τον ευρύτερο παρευξείνιο χώρο (19ος- 21ος αιώνες) που επιμελήθηκαν οι:

-Levon Η. Abrahamian, Καθηγητής Εθνογραφίας-Ανθρωπολογίας στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας Κρατικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας

-Yuri D. Anchabadze, Διδάκτωρ Ιστορίας, Προεξάρχων Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας

-Ελευθέριος Κ. Χαρατσίδης, Επίκουρος Καθηγητής Εθνογραφίας του Παρευξεινίου Χώρου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

-Μανόλης Γ. Σέργης, Καθηγητής Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, Διδάκτωρ Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η παρούσα έκδοση αποτελεί συνέχεια μιας ανάλογης προσπάθειας, την οποία έφεραν εις πέρας το 2015 οι τρεις τελευταίοι εκ των συν-επιμελητών του παρόντος τόμου, με την έκδοση του συλλογικού πονήματος Από το Αραράτ στον Όλυμπο. Θέματα αρμενικής Λαογραφίας, από τις εκδόσεις K. & M. Αντώνη Σταμούλη. Ως επίκεντρο των λαογραφικών ενδιαφερόντων της τίθεται η μελέτη δύο «ξένων, αγνώστων σχετικά στην Ελλάδα λαογραφιών», της ρωσικής και της αρμενικής, με πλούσιο «παραδειγματικό υλικό» από πολλές επιμέρους εκφάνσεις τους, ενώ συνεχίζει η συνεργασία του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέσω της συμμετοχής ρώσων, αρμενίων και ελλήνων επιστημόνων. Οι εργασίες αναφέρονται σε θέματα «ιστορικής» και «σύγχρονης» Λαογραφίας και Εθνογραφίας, από τον 19ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 21ου, κυρίως δε σε τομές και συγκυρίες, σε κοσμογονικές πολιτικο-οικονομικο-ιστορικές αλλαγές.

Οι δυο λαοί που μελετώνται (Ρώσοι και Αρμένιοι) είναι ιστορικοί, ήλθαν σε (αποδεδειγμένη ιστορικά) πολιτιστική επαφή με ό,τι αυτή συνεπάγεται στο διάβα των αιώνων. Πέντε τουλάχιστον υπερκείμενοι παράγοντες καθόρισαν (περισσότερο ή λιγότερο) τον πολιτισμό τους: Η Ορθοδοξία, το «Βυζάντιο», η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Διασπορά, οι διαμάχες τους με τον οθωμανικό / τουρκικό κόσμο.

Ο γεωγραφικός χώρος στον οποίο αναφέρονται οι επιμέρους θεματικές του παρόντος τόμου είναι (ευρύτερα) αυτός των Παρευξεινίων Χωρών, ειδικότερα:

(α) της Ρωσίας και της «ιστορικής», αλλά και σύγχρονης Αρμενίας

(β) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του τουρκικού κράτους μετά το 1923

(γ) ο ελλαδικός, στον οποίο εγκαταστάθηκαν ποικίλοι προσφυγικοί πληθυσμοί καθ’ όλον τον 19ο αι., στις αρχές των 20ού και 21ου αι. (Αρμένιοι, Πόντιοι επαναπατρισθέντες από τη Ρωσία, κ.ά.).

Ο τόμος, βάσει του κριτηρίου της θεματολογίας του, είναι ένας κέντρων, που εμπεριέχει επιστημονικές εισηγήσεις συμβατικά ταξινομημένες (για πρακτικούς λόγους) σε επιμέρους θεματικές κατηγορίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνουμε εξ επίτηδες αναμιγμένα (σύμμικτα) ως προς την εθνική τους αναφορά (ρωσικά, αρμενικά) θέματα, τα οποία όμως συνέχουν (ως υπερκείμενες ιδέες) οι προαναφερόμενοι δεσμοί και συνάφειες. Ο κέντρων συνίσταται (υπό μία συνθετότερη θεώρηση) από ευρύτερες λαογραφικές  ενότητες:

  1. Ο μετασχηματισμένος στη σύγχρονη Αρμενία αστικός χώρος
  2. Οι όψεις της θρησκευτικής συμπεριφοράς στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο
  3. Ο κόσμος των συμβόλων και των αναπαραστάσεων, η μνήμη και ιδίως η τραυματική των διωγμών, οι κοινότητες ατόμων (εκδιωγμένες συνήθως) «μέσα σε άλλες κοινότητες», επί μακρόν ή επ’ ολίγον συμβιούσες και οι «αντιστασιακές» / «αμυντικές» ταυτότητές τους, ο αγώνας για τη διατήρησή ή την ενίσχυση αυτών των ταυτοτήτων, η κατασκευή στερεοτύπων για την οριοθέτηση του Άλλου συνιστούν μια άλλη ενδιαφέρουσα ομάδα θεμάτων
  4. Τα «μνημεία του λόγου» και η εθιμική ζωή συνθέτουν έναν ευρύ κύκλο θεμάτων. Η Λογοτεχνία, π.χ., ο έντεχνος κινηματογράφος μάς δίνουν με τον δικό της απαράμιλλο τρόπο και πάλι θαυμαστές πολιτιστικές αναπαραστάσεις του βίου των λαών, με τη διεισδυτική πολιτισμική τους ανάλυση. Η εθιμική ζωή των δύο λαών είναι διάσπαρτη από πλήθος μαγικών, μαγικοθρησκευτικών αντιλήψεων, η πίστη στις οποίες οδηγούσε τον «παραδοσιακό» τους άνθρωπο σε πλήθος ποιητικών δράσεων.
  5. Ο υλικός βίος, στην «παραδοσιακή» εκδοχή του και στη σύγχρονη διασύνδεσή του με ποικίλες όψεις της συνολικής κοινωνικής ζωής.

Παρουσίαση

Τον τόμο θα παρουσιάσουν οι:

-Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρός του

-Κατερίνα Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής και Ιστορικής Ανθρωπολογίας του Βαλκανικού Χώρου στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

-Ιωάννης Μ. Μπακιρτζής, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας στο  Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

-Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ροδόπης

Νίκος Κόκκας, Εκπαιδευτικός, Υποψήφιος Διδάκτωρ Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου. Εκ μέρους της εκδοτικής ομάδας θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό ο Ελευθέριος Κ. Χαρατσίδης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης, στην οδό Αγίου Ελευθερίου 54, Ξάνθη, με ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…