Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Ξεμπλοκάρουν» τον Μάρτιο κατασχεμένοι λογαριασμοί

«Ξεμπλοκάρουν» τον Μάρτιο κατασχεμένοι λογαριασμοί

0

Με την προϋπόθεση οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους

Αποδεσμεύονται σταδιακά εκατοντάδες χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί από την εφορία στα τέλη Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου θα ρυθμίσουν τα χρέη τους. Ταυτόχρονα, μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου η φορολογική διοίκηση θα έχει εξοφλήσει τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών, ενώ επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Τις προτεραιότητες αυτές ανέπτυξε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής σε συνάντησή του με τους προϊσταμένους των εφοριών, τελωνείων και του Γενικού Χημείου του Κράτους, στο πλαίσιο διημερίδας που ξεκίνησε χθες για την ανάλυση των αποτελεσμάτων της Αρχής κατά το 2018 και την παρουσίαση των στόχων της για το 2019. Στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του περασμένου έτους, ξεχωρίζοντας την υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 814 εκατ. ευρώ αλλά και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 5,5 δισ. ευρώ, η οποία, όπως είπε, επιτεύχθηκε με παράλληλη μείωση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων κατά 50%.

Ωστόσο ο διοικητής της ΑΑΔΕ συνέστησε στους προϊσταμένους να μην εφησυχάζουν, καλώντας τους να εντείνουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

  • Αποδέσμευση λογαριασμών. Από τα τέλη Μαρτίου τίθεται σε εφαρμογή ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγων χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού ύστερα από κατάσχεση, εφόσον προχωρήσουν στη ρύθμιση των οφειλών τους. Το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.

  • Μεταβιβάσεις ακινήτων. Τέλος στις χάρτινες δηλώσεις μεταβιβάσεων βάζει από τα τέλη Μαρτίου η ΑΑΔΕ. Από τον Απρίλιο οι δηλώσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ προωθείται η αυτόματη ενημέρωση του μητρώου των φορολογουμένων αξιοποιώντας τα στοιχεία τους από τις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Επιστροφές φόρων. Στο μέτωπο των εκκρεμών επιστροφών φόρου, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι περιορίστηκαν σε επίπεδα λίγο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου το ποσό να έχει μηδενιστεί.
  • Έλεγχοι. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε από τους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών την εντατικοποίηση των ελέγχων σε υποθέσεις που πληρούν κριτήρια υψηλής παραβατικότητας και ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΑΑΔΕ για το 2019, θα γίνουν δύο μεγάλες αλλαγές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Η πρώτη αφορά την οργανωτική αλλαγή της διεύθυνσης ελέγχων για την καλύτερη στόχευση και εντοπισμό των υποθέσεων υψηλής παραβατικότητας. Η δεύτερη αφορά τελωνειακούς ελέγχους από κινητές ομάδες. Στην ατζέντα της ΑΑΔΕ για το 2019 βρίσκονται:
  • Η ολοκλήρωση του έργου για τον εντοπισμό των κινδύνων μη συμμόρφωσης.
  • Οι έλεγχοι της διεύθυνσης φορολογικής συμμόρφωσης για όσους έχουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb τα οποία δεν δηλώνουν.
  • Η διενέργεια ελέγχων στον ΦΠΑ και στο εισόδημα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια παραβατικότητας και υποτροπής.
  • Έλεγχοι για το λαθρεμπόριο σε καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα.
  • Έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα φορολογουμένων.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…