Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κτηματολόγιο: Πού πρέπει να απευθυνθούμε – Τι θα πληρώσουμε

Κτηματολόγιο: Πού πρέπει να απευθυνθούμε – Τι θα πληρώσουμε

0

Οδηγίες και κατευθύνσεις από τον Μπουραζάνη Ελευθέριο, Αγρονόμο – Τοπογράφο –  Μηχανικό και πρόεδρο ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης –  Πότε εμπλέκονται οι δικηγόροι –  Πως γίνεται η ηλεκτρονική δήλωση

 

 

Το κόστος του παγίου τέλους κτηματογράφησης ανέρχεται στα 35 ευρώ. Για τα γεωργικά ακίνητα (αγροτεμάχια εκτός σχεδίου) εντός του ίδιου ΟΤΑ, ο ιδιοκτήτης πληρώνει μόνο για τα πρώτα 2 ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών

 

 

Άνοιξε ήδη η β΄ φάση του Κτηματολογίου για το νομό μας και αυτή περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους δήμους πλην της πόλης της Ξάνθης και των Μάγγανων και Ερασμίου του δήμου Τοπείρου όπου έχει ολοκληρωθεί. Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ανακοίνωση που προηγήθηκε η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιφερειακές ενότητες Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας αρχίζει στις 14-1-2019 και λήγει στις 15-4-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 15-7-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Τι πρέπει να ξέρουμε – Πού πρέπει να απευθυνθούμε

Για να μην πελαγοδρομούμε απευθυνθήκαμε στο πρόεδρο Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Ξάνθης (ΣΜΜΙΔΕ), Μπουραζάνη Ελευθέριο, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός και ως εκ τούτου καθ΄ ύλην αρμόδιος προκειμένου να μας δώσει τις διευκρινήσεις αλλά και τις κατευθύνσεις για το τι πρέπει να κάνουμε. Όπως μας ανέφερε: «Ξεκινώντας αυτή τη μικρή ενημέρωση καλό θα ήταν να ορίσουμε την έννοια του κτηματολογίου. Το κτηματολόγιο είναι ένα κτηματοκεντρικό (και όχι προσωποκεντρικό) σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας των πολιτών και αποτελεί την εγγύηση του Ελληνικού Κράτους ότι ένα ακίνητο υπάρχει σε συγκεκριμένο μέρος, με συγκεκριμένο εμβαδό και μορφή, το εμβαδό και τη μορφή που αυτό έχει στο κτηματογραφικό του απόσπασμα. Μέχρι τώρα τα συμβόλαια περιέγραφαν τα ακίνητα με τοπωνύμια συνορίτες και έκταση, χωρίς πλευρικές διαστάσεις και εξάρτηση».

Σ’ ότι αφορά τη διαδικασία: « Το γραφείο κτηματογράφησης για τον Νομό Ξάνθης βρίσκεται τέρμα 4ης Οκτωβρίου (ΔΕΥΑΞ – Παλιά Πολεοδομία Δήμου Ξάνθης) στην Ξάνθη. Υπάρχει γραφείο κτηματογράφησης και για τους κατοίκους Θεσσαλονίκης επί της οδού  Σαράφη 48 στον Φοίνικα. Εκεί μπορούμε να απευθυνθούμε για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις δηλώσεις. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι από 14 Ιανουαρίου 2019 έως 14 Απριλίου 2019».

Τι θα πληρώσουμε

Συνεχίζοντας ο κ. Μπουραζάνης επισημαίνει: « Το κόστος του παγίου τέλους κτηματογράφησης ανέρχεται στα 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα εντός αστικής περιοχής, ενώ για τα γεωργικά ακίνητα (αγροτεμάχια εκτός σχεδίου) εντός του ίδιου ΟΤΑ, ο ιδιοκτήτης πληρώνει μόνο για τα πρώτα 2 ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών. Για παράδειγμα ένας γεωργός ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου και 10 αγροτεμαχίων θα πληρώσει πάγιο τέλος κτηματογράφησης 105 ευρώ δηλαδή 35 ευρώ για το οικόπεδο και 2×35=70 ευρώ για όλα τα αγροτεμάχια του.  Ο τρόπος πληρωμής του παγίου τέλους κτηματογράφησης γίνεται σε τράπεζα ή ηλεκτρονικά. Απαγορεύονται οι οικονομικές συναλλαγές στα γραφεία κτηματογράφησης, Εκεί δηλώνουμε τα ακίνητά μας χωρίς λεφτά. Με την καταχώριση των δικαιωμάτων στη βάση του κτηματολογίου στο γραφείο κτηματογράφησης βγαίνει το παράβολο πληρωμής.

Ένα σημαντικό κομμάτι στην όλη διαδικασία της κτηματογράφησης είναι τα κτίσματα και η δήλωση τους στη βάση του κτηματολογίου. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω τα εξής: 1) Δεν απαιτείται απόδειξη νομιμότητας για να δηλωθεί οποιοδήποτε κτίσμα, 2) Επειδή το δηλώνουμε δεν σημαίνει ότι το νομιμοποιούμε, 3) Η διαδικασία ελέγχου ως προς τη νομιμότητα των κατασκευών που ασκείται από την πολιτεία είναι ανεξάρτητη της κτηματογράφησης.

Τι παραστατικά απαιτούνται για την δήλωση των ακινήτων

Σε πολλές περιοχές της περιφέρειας στις οποίες υπάρχει έλλειψη συμβολαίων οι πολίτες θα δηλώσουν τα ακίνητά τους με παραστατικά χρησικτησίας όπως λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, μισθωτήρια συμβόλαια αγρών  ακόμα και στοιχεία δηλώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση δήλωσης ενός ακινήτου για το οποίο δεν υπάρχει συμβόλαιο είναι να έχει δηλωθεί στο Ε9.

Είναι απαραίτητη η δήλωση της ακίνητης περιουσίας μας στο κτηματολόγιο διότι: 1) από εδώ και πέρα οποιαδήποτε πράξη αφορά σε ακίνητο θα πρέπει να συνοδεύεται από τον κωδικό κτηματογράφησης του και 2)αν παρέλθει η ημερομηνία δήλωσης ενός ακινήτου οι διαδικασίες των ενστάσεων κοστίζουν σε χρόνο αλλά και σε χρήμα. Στα πλαίσια της κτηματογράφησης η διαδικασία των ενστάσεων είναι δωρεάν (παράβολο 5 ευρώ).

Ο Ντίνος Μαλάκης αναλαμβάνει τα ηνία του ΔΣΞ

Πότε εμπλέκονται οι δικηγόροι

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Μαλάκης όταν τα συμβόλαια που έχει στην κατοχή του ο πολίτης είναι τακτοποιημένα και έχει τοπογραφικά δεν χρειάζεται να απευθυνθεί σε δικηγόρο. Αν όμως χρειάζεται να γίνει αποδοχή κληρονομιάς ή κάποιες άλλες διαδικασίες τότε απαιτείται η εμπλοκή του δικηγόρου. Όπως ανέφερε δε αρκετοί δικηγόροι της Ξάνθης ασχολούνται με ανάλογες υποθέσεις.

Πως γίνεται η ηλεκτρονική δήλωση

Να σημειώσουμε πως υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης για όσους το επιθυμούν μέσω της εφαρμογής. Ειδικότερα  θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του φορέα, πληκτρολογώντας www.ktimatologio.gr Κάνοντας κλικ στον σύνδεσµο «Ηλεκτρονική ∆ήλωση Κτηµατολογίου (Ν. 2308/1995)» εισέρχονται στην εφαρµογή, µε την πρόσβαση σε αυτή να γίνεται µέσω των κωδικών του Taxisnet. Παρέχονται online οδηγίες, διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης, η εφαρμογή προϋποθέτει πέντε «βήματα» και επιπλέον, τυχόν λάθη επισημαίνονται σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί. Η υποβολή των συνοδευτικών εγγράφων (µέγιστου επιτρεπόµενου µεγέθους 40Mb) γίνεται µόνο ηλεκτρονικά, µέσω της εφαρµογής, και προηγείται της διαδικασίας της πληρωµής.

Αφού ολοκληρώσουν τη δήλωση, µπορούν να πληρώσουν το αντίστοιχο τέλος κτηµατογράφησης, µέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, µε το τέλος να υπολογίζεται αυτόµατα από την εφαρµογή µε βάση τα δηλούµενα στοιχεία.

Η όλη διαδικασία θα μπορεί να πραγματοποιείται και από κινητά τηλέφωνα με ειδική εφαρμογή που θα ακολουθεί ο ιδιοκτήτης και θα μπορεί την ώρα που θα περπατάει στην ιδιοκτησία του να επιλέγει που βρίσκεται η αρχή και που το τέρμα της.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…