Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κ. Κατσιμίγας: Να δώσουμε μια ευκαιρία στην Περιφέρειά μας με ενεργό συμμετοχή και συστράτευση

Κ. Κατσιμίγας: Να δώσουμε μια ευκαιρία στην Περιφέρειά μας με ενεργό συμμετοχή και συστράτευση

0

Σε ανοιχτή εκδήλωση στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Ενωτική πρωτοβουλία» και των βασικών σημείων του προγράμματος της

 Διαμορφωμένες προτάσεις και για τις πέντε Π.Ε.-Κριτική σε Μέτιο:  σταδιακή αποδόμηση τόσο της παράταξης όσο και της γενικότερης λειτουργίας της Περιφέρειας

Με το συνδυασμό «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κατέρχεται στις περιφερειακές εκλογές για την ΑΜΘ ο Κώστας Κατσιμίγας, όπως γνωστοποίησε σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κομοτηνή.

Ο κ. Κατσιμίγας ενώπιον πολυμελούς ακροατηρίου, αναφέρθηκε στο θεσμό της αυτοδιοίκησης και τα διστακτικά βήματα ενίσχυσής της στην Ελλάδα, ενώ τόνισε και τη δική του «βιωματική», όπως είπε σχέση με την αυτοδιοίκηση, τόσο μέσω της ενασχόλησης του πατέρα του, όσο και τη δική του.

Ο ίδιος, που διετέλεσε εκτελεστικός γραμματέας του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη (ο οποίος ήταν παρών) αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της αιρετής περιφέρειας, επισημαίνοντας: «από τη θέση πλέον του απλού, αλλά ενεργού πολίτη, παρατήρησα στην αρχή μία αρκετά συγκεντρωτική άσκηση διοίκησης με αρκετά προβλήματα δυσλειτουργίας να ανακύπτουν καθημερινά. Μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου του δεύτερου αιρετού περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και την ανάληψη της διοίκησης από τον Χρήστο Μέτιο διαπίστωσα μία σταδιακή αποδόμηση τόσο της παράταξης που διοικούσε όσο και της γενικότερης λειτουργίας της Περιφέρειας. Αποχωρήσεις στελεχών, παραιτήσεις, απουσίες από συνεδριάσεις και άλλες πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες καθημερινά καταγράφονταν από τα ΜΜΕ αλλά και από τους πολίτες της ΑΜΘ. Το αποκορύφωμα υπήρξε ο πλήρης διαχωρισμός της θέσης των πέντε χωρικών αντιπεριφερειαρχών και η παντελής σχεδόν διακοπή κάθε επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία του θεσμού».

Ο κ. Κατσιμίγας διέκρινε επίσης ότι οι επιδόσεις της Περιφέρειας στην απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν απογοητευτική, καθώς και ότι η διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε σχεδόν καθόλου για τις υπηρεσίες της, για τα προβλήματα των εργαζομένων σ’ αυτές και πάνω απ’ όλα αδιαφόρησε για τις συνέπειες των δυσλειτουργιών αυτών στην καθημερινότητα των πολιτών.

Με αφορμή αυτή την κατάσταση, αλλά και τις παραινέσεις που δέχθηκε ο κ. Κατσιμίγας εξήγησε γιατί έλαβε την πρωτοβουλία να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου.

Ως προς την προοπτική της ίδιας της Περιφέρειας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης πρότεινε την «αξιοποίηση της δεσπόζουσας γεωπολιτικής θέσης της Περιφέρειας», εξηγώντας ότι:  «η Περιφέρειά μας δεν είναι πλέον αδιέξοδο, αλλά πύλη εισόδου της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης… εμείς είμαστε ο δίαυλος επικοινωνίας με τις  αγορές της Ασίας του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας. Εμείς βρισκόμαστε πλησιέστερα στη Βαλκανική ενδοχώρα και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Εμείς είμαστε πλησιέστερα σε τέσσερις Ευρωπαϊκές Μητροπόλεις, παρά η Αθήνα».

Μολονότι η Περιφέρεια ΑΜΘ παραμένει μια από τις φτωχότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο ίδιος εξέφρασε την πίστη ότι «μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα και να θέσουμε τον τόπο μας σε τροχιά ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών». Οι επερχόμενες περιφερειακές εκλογές αποτελούν, για τον κ. Κατσιμίγα, την κατάλληλη ευκαιρία για μια νέα αρχή. «Απαιτείται όμως συστράτευση όλων των πολιτών και όλων των δυνάμεων, ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου», σημείωσε, απευθύνοντας την πρόσκλησή του προς όλους τους έμπειρους στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε νέους, που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην πρόοδο και να καταστούν και αυτοί συμπρωταγωνιστές της ανάπτυξης και της ευημερίας της Περιφέρειάς μας. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας, είναι η ευκαιρία για την Περιφέρειά μας», τόνισε με έμφαση.

Ως προτεραιότητες έθεσε:

  • τον πρωτογενή τομέα
  • τον δευτερογενή τομέα
  • τη στήριξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων
  • τον ρόλο της Περιφέρειας ως διαμετακομιστικού κόμβου
  • τη συνδυασμένη εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων
  • την πολιτική γύρω από την ενέργεια
  • την άσκηση κοινωνικής πολιτικής
  • τις πολιτικές στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
  • τη στήριξη του τοπικού πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας
  • την προστασία και αξιοποίηση του δασικού πλούτου
  • την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των πάσης φύσεως πολιτιστικών μνημείων.

Ακολούθως, επικέντρωσε στις προτεραιότητες και τις δράσεις που έχουν προβάδισμα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωριστά. Έσπευσε, ωστόσο, να διαμηνύσει ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Περιφέρειά μας είναι ΜΙΑ και ΕΝΙΑΙΑ! «. Ειδικά για την ΠΕ  Ξάνθης επικεντρώθηκε στο:

  • «να αξιοποιήσουμε τα εκτεταμένα γεωθερμικά πεδία στους τομείς της γεωργίας της ενέργειας, της τηλεθέρμανσης και της υδροθεραπείας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού»
  • «να μεριμνήσουμε για την αξιοποίηση του δασικού πλούτου»
  • «να στηρίξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό στον ορεινό όγκο και τις λιμνοθάλασσες»
  • «να εκτελέσουμε δοκιμαστικά αρδευτικά έργα στο Νέστο στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων»
  • «να ενισχύσουμε την ιχθυοπαραγωγή στη Βιστονίδα με την κατασκευή σημαντικών υποδομών»
  • «να συνδράμουμε στην αναγνώριση του «μπασμά» ως προϊόντος με προστατευμένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ)»
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…