Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δραματική αύξηση των ροών προσφύγων με βάρκες από τον Έβρο

Δραματική αύξηση των ροών προσφύγων με βάρκες από τον Έβρο

0

Οκτώ φορές περισσότερες οι αφίξεις του Ιανουαρίου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς

 249 πρόσφυγες μέσα σε δύο μήνες διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού και έφτασαν στις ακτές Έβρου και Ροδόπης

Με ορμητήριο τις τουρκικές ακτές της Αίνου-πόλη στην Ανατολική Θράκη-περισσότεροι από 230 πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν σε πλαστικές βάρκες και έκαναν… ποδαρικό στον Έβρο τον Ιανουάριο, αψηφώντας το… απαγορευτικό απόπλου, τις φουρτούνες και τα πολλά μποφόρ που έπνεαν στο Θρακικό Πέλαγος όλες τις προηγούμενες μέρες.

Οι αφίξεις που καταγράφηκαν τον φετινό Ιανουάριο είναι σχεδόν οχτώ φορές περισσότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο όπου καταγράφηκαν μόλις 31 πρόσφυγες με βάρκα σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος. Τα νούμερα αφίξεων προκαλούν πυρετό στον Έβρο δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα θα «ανοίξει» ο καιρός και το κύμα προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί από τη θάλασσα.

Φουσκωμένες ήταν οι ροές προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι έφτασαν στις ακτές της Αλεξανδρούπολης και της Μαρώνειας και τους προηγούμενους μήνες. Σε επτά καταγεγραμμένες περιπτώσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου, έφτασαν στις ακτές των νομών Έβρου και Ροδόπης ή διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού στα ανοικτά συνολικά 249 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Έχουμε δει μέσα σε βάρκες και 30 και 40 και 50 ανθρώπινες ψυχές. Οι βάρκες είναι συνήθως 8μετρες ενώ τις περισσότερες φορές τις κουμαντάρουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Δεν εντοπίζουμε συχνά διακινητές μέσα αυτές. Αυτοί παραμένουν στα τουρκικά παράλια και ειδοποιούν συνεργάτες στις ελληνικές ακτές για να τους περιμένουν. Συνήθως επιχειρούν να περάσουν από τα τουρκικά παράλια τις πρώτες πρωινές ώρες» ανέφεραν πηγές του Λιμενικού Σώματος. Όπως εξομολογούνται οι ίδιοι οι πρόσφυγες στις ελληνικές αρχές όνειρό τους και τελικός προορισμός είναι η Γερμανία.

Οι ακτές της Αίνου απέχουν μόλις 40 λεπτά από το κοντινότερο ελληνικό λιμάνι. Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από τον Αφγανιστάν και μετά από περίπου πέντε μέρες ταξίδι φτάνουν στα τουρκικά παράλια. Εκεί τους επιβιβάζουν σε πλαστικές βάρκες διακινητές.

Στο Θρακικό πέλαγος επιχειρούν καθημερινά τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Τελευταία άφιξη σημειώθηκε την Δευτέρα (28.01). Περιπολικό σκάφος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού πελάγους κοντά στις εκβολές του ποταμού Έβρου μια  μηχανοκίνητη λέμβο με 24 πρόσφυγες. Μετά την περισυλλογή τους   μεταφέρθηκαν στο λιμένα Αλεξανδρούπολης και από κει στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της περιοχής προκειμένου να προχωρήσει η καταγραφή τους.

*Πηγή: ethnos.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…