1 χταπόδι με βάρος 1.000 – 1.100 γρ
3/4 φλιτζανιού (περίπου 80 ml) ελαιόλαδο
2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο
5 – 6 κεδροκούκουτσα (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού χονδροσπασμένοι σπόροι μαύρου πιπεριού
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1 φλιτζάνι (200 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένες πράσινες ελιές,
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι μέλι
Σε ένα τουλπάνι βάζουμε τα καρφάκια γαρίφαλου, τα κεδροκούκουτσα, τα σπασμένα πιπέρια, το φύλλο δάφνης και το φρέσκο θυμάρι και το δένουμε με λίγο σπάγκο. Κόβουμε το καθαρισμένο χταπόδι σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς νερό. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά περίπου με το δικό του ζουμί.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το τουλπάνι με τα μπαχαρικά και μυρωδικά, τη ρίγανη και το θυμάρι, αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε το κρασί, τις ελιές και τις φέτες πορτοκαλιού, κομμένες στη μέση. Σιγομαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα, ρίχνουμε το μέλι και βράζουμε άλλα 2 – 3 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε το χταπόδι σε πιάτα, μαζί με τη σάλτσα του, και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με πιλάφι.