Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Ας αρχίσουν οι χοροί για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Ας αρχίσουν οι χοροί για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

0

Ανοίγει σήμερα η αυλαία  – Συναυλία του Βασίλη Καρρά στην κεντρική πλατεία –  

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία – Αισιοδοξία για Καλό Καρναβάλι

 

Συγκρατημένα αισιόδοξες οι προβλέψεις για την επισκεψιμότητα  – Θα γίνει ο Βαλκανικός Γάμος με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Ταμείο

 

 

Στον χορό του καρναβαλιού μπαίνει η Ξάνθη από σήμερα Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου και με …ερωτική διάθεση στο φουλ αφού το φετινό θέμα «Έρως ανίκατε μάχαν» το επιτάσσει! Ένας θεσμός που έχει εισέλθει πια σε μεσήλικη φάση φτάνοντας αισίως στα 54 χρόνια ανοίγει αυλαία στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική σκηνή, στην Πλατεία Δημοκρατίας της Ξάνθης με ένα υπερθέαμα από ήχους, χορό και εντυπωσιακούς φωτισμούς όπου ο Νίκος Τουλιάτος με την ομάδα Ηχοποιοί, θα συνοδέψουν τον Δήμαρχο Χ. Δημαρχόπουλο ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη του θεσμού. Στις 18.30 στην κεντρική σκηνή θα ανέβει ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής Βασίλης Καρράς.

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία – Αισιοδοξία για Καλό Καρναβάλι

«Είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε την μεγάλη μας γιορτή, το Ξανθιώτικο καρναβάλι και τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές  2019 και καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει , να χαρεί και να διασκεδάσει», μας λέει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης δίνοντας το στίγμα ότι η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί: «Οι περισσότεροι σύλλογοι έχουν ξεπουλήσει τις στολές τους, τα άρματα που θα πλαισιώσουν τους συλλόγους είναι έτοιμα, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους συλλόγους, η εξέδρα έχει στηθεί είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε. Κυρίως δε υπάρχει διάθεση, υπάρχει χαρά, αισιοδοξία και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά . Θα έχουμε και πάλι πολύ κόσμο όπως λένε οι πληροφορίες μου», προσθέτει ο κ. Λύρατζης.

Συγκρατημένα αισιόδοξες οι προβλέψεις για την επισκεψιμότητα – Πρόταση Αγκόρτζα για στροφή στην ποιότητα για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτζας: «Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά οι κρατήσεις γίνονται την τελευταία εβδομάδα και είναι διήμερο ή και μία διανυκτέρευση. Πάνε οι εποχές κλείναμε από τον Αύγουστο για το καρναβάλι και είχε πληρότητα 100%. Σ’ αυτό βέβαια δεν φταίει το Καρναβάλι αλλά η κρίση τα διόδια η αύξηση στα καύσιμα. Όλα αυτά είναι εμπόδια. Πιστεύω πως θα έχουμε πολύ κόσμο το 2ήμερο. Θα έχουμε πληρότητα. Έχουμε 3.000 κλίνες στην Ξάνθη αλλά οι αφίξεις θα είναι πολλαπλάσιες γιατί έρχονται από τους γειτονικούς νομούς και δεν διανυκτερεύουν», σημειώνει ο κ. Αγκόρτζας ενώ  καταθέτει και μια πρόταση που αφορά την μετεξέλιξη του θεσμού: «Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια στροφή στην ποιότητα. Να γίνει το καρναβάλι μας πιο ποιοτικό, να επενδύσουμε σ’ αυτό και δεν θα χάσουμε».

Θα γίνει ο Βαλκανικός Γάμος με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Ταμείο

Στο σκέλος της Λαογραφίας κορυφαία εκδήλωση είναι η αναπαράσταση του Βαλκανικού Γάμου που διοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου στο  Αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης στα  Κιμμέρια. Πρόκειται για μια τριεθνή συνάντηση παράδοσης με την συμμετοχή του συγκροτήματος PHILIP KUTEV της Βουλγαρίας και ENSEMBLE KOLO της Σερβίας. 170 χορευτές και 24 μουσικοί από τις τρεις χώρες θα παρουσιάσουν ένα δρώμενο βασισμένο στα ήθη και τα έθιμα του γάμου της χώρας τους. Μια σπουδαία παράσταση που λίγο έλειψε να αναβληθεί λόγω έλλειψης χρημάτων.  Τελικά βρέθηκε τρόπος με την στήριξη της περιφέρειας και χρηματοδότηση από το περιφερειακό ταμείο : «Ευτυχώς γιατί αν περιμέναμε στο Leader όπου υποβάλλαμε πρόταση δεν θα γινόταν αυτή η εκδήλωση και θα ήμασταν ασυνεπείς και εκτιθεμένοι στους Βούλγαρους και στους σέρβους συναδέλφους μας. Πρόκειται για μία εξαιρετική παράσταση επαγγελματικού επιπέδου και με πολλές απαιτήσεις. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και θα παρουσιάσουμε έθιμα όχι μόνο της Θράκης αλλά και της Μακεδονίας και των νησιών μας ώστε να έχουμε ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Τον Απρίλιο η ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Σόφιας και στις 1 Ιουνίου στο Βελιγράδι», αναφέρει η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Ευτέρπη Στάντζιου.

Να σημειώσουμε ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ στις 18.15 και 18.45 το απόγευμα του Σαββάτου και έξω από την Λέσχη Αξιωματικών  έχουν προγραμματιστεί 2 δρομολόγια σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Ξάνθης για να μεταφέρουν δωρεάν τον κόσμο στο Αμφιθέατρο στα Κιμμέρια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…