Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

0

Ήταν …fake η εκκένωση της Ηλιόπετρας και την Κεντητής
Η είδηση πως εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ηλιόπετρα και Κεντητή του δήμου Τοπείρου το Σάββατο εξαιτίας πλημμυρών διακινήθηκε από τοπικό site και μεταδόθηκε με ταχύτητα αστραπής. Το ζήτημα είναι πως αποδείχθηκε fake news καθώς οι οικισμοί όπως διαπίστωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης που μετέβη άμεσα είχαν μεν νερό αλλά όχι τόσο ώστε να δοθεί εντολή εκκένωσης και  δεν δόθηκε ούτε από τον δήμαρχο ούτε από την αστυνομία όπως διαπιστώσαμε. Αυτά παθαίνει κανείς όταν δεν διασταυρώνει τις ειδήσεις που μεταδίδει. Το χειρότερο είναι ότι προκαλεί πανικό χωρίς να υπάρχει λόγος και όλα αυτά για να μαζέψει κλικ!
Μ.Ξ.


Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Δυο λόγια, έτσι για να πληροφορηθούν κάποιοι που άκριτα σχολιάζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον σημαντικότερο σήμερα εν ζωή πολιτικό της χώρας. Ιδού τι γράφει γι’αυτόν ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης κατά την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Ε. Βενιζέλου.
«Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανήκει στις καλύτερες εκδοχές της μεταπολεμικής Ελλάδας. Είναι ένα λαϊκό παιδί, γεννημένο και μεγαλωμένο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. ο ένας του παππούς ήταν εργάτης, ο άλλος παπάς. Μεγάλωσε σε μια χώρα που έδινε ακόμη ευκαιρίες. Είναι η περίπτωση του προκομμένου, έξυπνου, φιλόδοξου παιδιού, αγοριού ή κοριτσιού, το οποίο βρίσκει το δρόμο του μέσα από δομές και από ευκαιρίες που του παρέχονται από όπου και αν προέρχεται. Και αυτό νομίζω είναι κάτι που θα το νοσταλγήσουμε όπως πάνε τα πράγματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό».
Γ.Δ.


Έκλεισε ο «Κίτρινος Φούρνος»
Μια σχετικώς παλιά επιχείρηση παραγωγής ψωμιού και διαφόρων Αρτοποιημάτων με το όνομα «Κίτρινος Φούρνος» εδώ και λίγο καιρό σταμάτησε τη λειτουργία της. Αιτία τα συσσωρευμένα χρέη τα οποία ξεπερνούν τις δυνατότητες της επιχείρησης για να εξοφληθούν. Έτσι, μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, κατέβηκαν τα ρολά και ο φούρνος συν τα διάφορα πρατήρια έκλεισαν.
Ιδρυτής του Κίτρινου Φούρνου ήταν ο Φότσης Γιώργος που προερχόταν από οικογένεια που ασχολείτο με το ψωμί επί τρεις γενιές, με καταγωγή από την Ήπειρο.
Γ.Δ.


Μεγάλο έργο; Ναι!
Τις ημέρες των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών αλλά και των επομένων που θα ακολουθήσουν, οι Ξανθιώτες έκαναν μια διαπίστωση. Ότι εκατομμύρια κυβικά νερού κατέληξαν… στη Βιστονίδα λίμνη και συνεχίζουν να καταλήγουν. Δηλαδή, όλο αυτό το νερό απλά αυξάνει την ποσότητα της λίμνης, χωρίς κάποια ουσιαστική προσφορά και αξιοποίηση. Το πολύτιμο αυτό νερό θα μπορούσε να συγκεντρωθεί με την κατασκευή ενός φράγματος και να διοχετευθεί με κανάλια προς τον κάμπο της Ξάνθης της ανατολικής πλευράς την περίοδο του καλοκαιριού που το χρειάζονται οι αγρότες στις καλλιέργειες.
Δηλαδή, ένα έργο σημαντικό με προφανή οικονομικό στόχο και προσφορά προς τους αγρότες μας. Κάποιοι θα πουν ότι κοστίζει. Μα όλα τα μεγάλα και σημαντικά κοστίζουν…
Γ.Δ.


Ποια οικονομία…
Η είδηση για τον αριθμό των κατασχέσεων σοκάρει. Τον Νοέμβριο του 2018 ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση είχε επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είχε εκτοξευτεί στους 1.162.736. Για οφειλές, στη συντριπτική πλειονότητα, ποσών από 5.000 έως 15.000 ευρώ… Δηλαδή, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, για οφειλές μικρομεσαίων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Και ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 67,2%(!) σε σχέση με το 2015. Εντυπωσιακό μεν αλλά διόλου περίεργο δε, αν υπολογιστεί η φορολογική επιδρομή στη μεσαία τάξη για να δομηθεί πάνω στα ερείπια το success story της εξόδου από τα μνημόνια.
Το νούμερο αυτό δείχνει ξεκάθαρα το τέλμα και την ανέχεια. Για ποια οικονομία να μιλήσουμε, ποια πλεονάσματα, ποια δυνατότητα επανεκκίνησης και ανάπτυξης. Σε μία χώρα όπου κυριαρχούν οι οφειλές σε εφορίες και ταμεία, τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, η απουσία επενδύσεων και η επίπλαστη μείωση της ανεργίας λόγω υποαπασχόλησης. Σε μία χώρα με ρεκόρ στους άνεργους επιδοματούχους… Αυτή η χώρα με αυτά τα δεδομένα είναι τελειωμένη. Δεν έχει αύριο. Και θα χρειαστούν δυστυχώς νέες επίπονες και μακροχρόνιες παρεμβάσεις για να ισορροπήσει πραγματικά και όχι στα… χαρτιά. Αν δεν υπάρξει αναπτυξιακό σοκ δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει άλλο η σκόνη κάτω από το χαλί. Θα μας πνίξει… Απαιτούνται λύσεις και σοβαρός σχεδιασμός. Διαφορετικά έννοιες όπως η χρεοκοπία, το μνημόνιο (χωρίς δανειακή σύμβαση όμως) ακόμα και το grexit, που υποτίθεται ότι έχουν… ξορκισθεί, είναι επικίνδυνο να επανακάμψουν.
Δ. Π.


Μεγάλο ενδιαφέρον

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης μιλά στο «Ε» για θέματα που αφορούν την περιοχή

Οφείλουμε να το επισημάνουμε. Ότι ο συμπολίτης μας υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης πως επιδεικνύει ενδιαφέρον και κινητικότητα. Προσπαθεί και εκπροσωπεί το υπουργείο τόσο στην Περιφέρειά μας όσο και άλλους νομούς τόσο μόνος ή με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό.
Αναφορικά με την περιφέρειά μας το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο για προφανείς λόγους απόλυτα κατανοητούς. Ελπίζουμε δε από αυτήν την κινητικότητα να υπάρξουν σύντομα και σχετικά αποτελέσματα.
Γ.Δ.


Τι θυμήθηκε…
Φίλος συμπολίτης και αναγνώστης της εφημερίδας μας έστειλε ένα σημείωμά του για να θυμηθούν οι παλιοί και μάθουν οι νεώτεροι. Διαβάστε:
Πριν από 30 χρόνια, το 1989, χρονιά κρίσιμη για την παγκόσμια ιστορία (πτώση του Τείχους του Βερολίνου, προστάδιο διάλυσης της ΕΣΣΔ) και με διεθνείς επιπτώσεις με αντίκτυπο και στην Ελλάδα, συνέβη το εξής πρωτοφανές: Ήταν χρονιά εκλογών (Ιούνιος 1989), το σκάνδαλο Κοσκωτά βρισκόταν στο προσκήνιο. Είχαμε, λοιπόν, το πρωτότυπο -για τα ελληνικά δεδομένα- πείραμα να δούμε, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, τις δυνάμεις του Συνασπισμού (ΚΚΕ και ΕΑΡ) να σχηματίζουν… συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη! Στόχος της συν-ένωσης ήταν η λεγόμενη «κάθαρση», δηλαδή «να μην παραγραφεί η παραπομπή σε δίκη όσων καλώς ή κακώς είχαν κριθεί (μεταξύ τους κι ο Ανδρέας Παπανδρέου) ότι είναι πιθανόν να έχουν ποινικές ευθύνες» για την υπόθεση Κοσκωτά! Τότε, δικαιολογώντας ο Χ. Φλωράκης τη «συμμετοχή» του σε μια τέτοια ανίερη συγκυβέρνηση, είχε πει το περίφημο «εμείς θα συμμαχήσουμε και με το διάβολο προκειμένου να κυβερνήσουμε»! Αυτή ήταν η βασική επιδίωξη της Αριστεράς!
Άλλο τώρα αν η όλη υπόθεση μιας τέτοιας «συγκυβέρνησης» της γύρισε μπούμερανγκ, αφού σε τρία χρόνια επανέφερε (1993) τον Ανδρέα στην εξουσία, και την Αριστερά στα χαμηλά ποσοστά της.
Γ.Δ.


Δύο απόψεις
Λοιπόν οι δύο μάχες στη βουλή, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν δύο σημαντικά γεγονότα με σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες. Κάποιοι έλεγαν πως από την έκβασή τους θα κριθεί ή όχι η επίσπευση των εκλογών. Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ο Τσίπρας έχοντας νωπές τις νίκες στη βουλή, θα επιδιώξει να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, ενώ μια άλλη άποψη μιλά για γενική εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο επί του συνόλου των εκλογών. Αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες, Ευρωπαϊκή βουλή, Ελληνική Βουλή.
Γ.Δ.


H ιστορία πρέπει να διδάσκει
Ακούστηκαν και ακούγονται πολλά αυτές τις ημέρες, αυτό είναι γεγονός. Κάποιες λογικές απόψεις, κάποιες υπερβολές. Κρίνοντας ρεαλιστικά, δυστυχώς η ιστορία είναι αμείλικτη αλλά και απρόβλεπτη. Τα ιστορικά λάθη και οι επιπολαιότητες, όπως έχει αποδείξει το πρόσφατο παρελθόν, πληρώνονται ακριβά π.χ. αποτέλεσμα Μικρασιατικής εκστρατείας και διχασμού. Μάλιστα οι «ανίερες συμμαχίες» όπως και οι καιροσκοπικές πολιτικές, ποτέ δεν απέδωσαν σταθερούς καρπούς, απ’ όπου κι αν προέρχονταν. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Σκοπιανό έχει κλείσει, αλλά θα δημιουργήσει  νέα μελλοντικά προβλήματα. Κι αυτό το αποδίδουν στον λεγόμενο «ξένο παράγοντα» ο οποίος ως γνωστόν αποβλέπει μόνο στο δικό του συμφέρον που συνήθως δεν συμβαδίζει με το συμφέρον της χώρας και τότε προκαλούνται συμφορές.
Ευχόμαστε κι ελπίζουμε να μην συμβούν αυτά αλλά είπαμε, η ιστορία πρέπει να διδάσκει.
Γ.Δ.


Kαι ο Μπηρόλ υποψήφιος για τον δήμο Αβδήρων
Μεγαλώνει η λίστα των υποψηφίων για τον Δήμο Αβδήρων καθώς σ’ αυτή προστέθηκε και ο πρώην δήμαρχος Σελέρου κ. Μεμέτ Μπηρόλ. Το είχαμε επισημάνει καιρό πριν σαν φήμη όμως τώρα φαίνεται πως το πήρε απόφαση και μάλιστα είπε σε κάποιο ΜΜΕ ότι τον προτρέπουν οι κάτοικοι του Γιακά. Είναι η περιοχή που εκτείνεται από το Σούνιο ως την Γενισέα. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Μπηρόλ δεν χαρακτηρίζεται από σταθερότητα στις επιλογές του. Ήταν αντιδήμαρχος στην δεύτερη θητεία του Τσολακίδη και στις προηγούμενες εκλογές  «φλέρταρε» με τον Τσιτιρίδη αλλά τελικά επέλεξε την περιφέρεια ως περιφερειακός σύμβουλος. Τώρα επανέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος. Έτσι έχουμε 6 υποψηφιότητες μέχρι στιγμής. ¨Ήτοι: Τσιτιρίδης, Τσολακίδης, Αντωνιάδης, Χατζόπουλος, Μπηρόλ, Κριτσίνης. Τώρα πόσοι θα μείνουν στο τέλος αποτελεί ζητούμενο!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…