Ανησυχία στην Κεσσάνη από τους αμιαντοσωλήνες στον κεντρικό αγωγό Ζυγού – Λάγος αλλά και τον υδατόπυργο που είναι έτοιμος να πέσει – Έχουν υποβληθεί 2 προτάσεις για έργα από την ΔΕΥΑ Αβδήρων στον «Φιλοδημο» και στο Leader
Καθησυχαστικός ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Αβδήρων Γ. Αποστολίδης: «Ο αμίαντος είναι επικίνδυνος όταν εισπνέεται, όχι όταν καταπίνεται» – Τι δείχνει η μελέτη της ΕΥΔΑΠ
Την ανησυχία τους μας μεταφέρουν κάτοικοι του οικισμού Νέας Κεσσάνης Ξάνθης για την ποιότητα του νερού που πίνουν καθώς, όπως είναι γνωστό το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και ο κεντρικός αγωγός από τον Ζυγό έως το Λάγος είναι προδιαγραφών προ 40ετίας. Να σημειώσουμε πως τότε χρησιμοποιούνταν οι αμιαντοσωλήνες, ενώ στη συνέχεια ο αμίαντος ενοχοποιήθηκε ως επικίνδυνο υλικό για καρκινοπάθειες και πλέον στα νέα δίκτυα χρησιμοποιούνται μεταλλικοί αγωγοί. Οι κάτοικοι της Κεσσάνης όμως έχουν κι άλλο λόγο να ανησυχούν και συγκεκριμένα από τον υδατόπυργο που είναι έτοιμος να καταρρεύσει και όμως συνεχίζει να χρησιμοποιείται από την ΔΕΥΑΑ Αβδήρων.
Ανησυχία στην Κεσσάνη από τους αμιαντοσωλήνες αλλά και τον υδατόπυργο που είναι έτοιμος να πέσει
Την ανησυχία τους αλλά και τις διαμαρτυρίες τους γιατί τόσα χρόνια η ΔΕΥΑΑ Αβδήρων δεν έχει αντικαταστήσει τον αγωγό, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στο δήμο Ξάνθης και θέτει σε κίνδυνο της ζωή των δημοτών μεταφέραμε στην ΔΕΥΑΑ Αβδήρων και στον Διευθυντή κ. Γιώργο Αποστολίδη.
Ο κ. Αποστολίδης παραδέχτηκε ότι ο κεντρικός αγωγός από τον Ζυγό προς τον Λάγος είναι από αμιαντοσωλήνες καθώς δεν έχει αλλαχθεί επί 40 χρόνια. Πρόσθεσε όμως ότι τα εσωτερικά δίκτυα είναι από πλαστικούς σωλήνες και ήταν καθησυχαστικός σ’ ότι αφορά την επικινδυνότητα του αμιάντου, επικαλούμενος μια μελέτη της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με την οποία ο αμίαντος είναι επικίνδυνος όχι όταν καταπίνεται, αλλά όταν εισπνέεται. Επιπρόσθετα ο κ. Αποστολίδης αναφέρει πως το δίκτυο λόγω της παλαιότητας έχει εσωτερικά ένα παχύ στρώμα από άλατα οπότε το νερό δεν έρχεται σε επαφή με το υλικό του σωλήνα.
Είναι επικίνδυνος ο αμίαντος; Τι δείχνει η μελέτη της ΕΥΔΑΠ
Όπως αναφέρεται στην μελέτη : «Εδώ και πολλά χρόνια έχει αναπτυχθεί μια έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία από τη χρήση αμιαντοτσιμεντοσωλήνων στα δίκτυα διανομής πόσιμου νερού.
Επιστημονικές έρευνες έχουν επανειλημμένα τεκμηριώσει ότι ο αμίαντος είναι ένα υλικό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, και κυρίως καρκινογενέσεις, όταν όμως βρίσκεται σε αιωρούμενη μορφή και εισπνέεται (εισπνεόμενος αμίαντος). Η επικινδυνότητα του αμίαντου προέρχεται από τις μικροσκοπικές ίνες που τον αποτελούν, οι οποίες όταν μπουν στο σώμα με την αναπνοή, προκαλούν αρρώστιες, όπως τον καρκίνο ιδιαίτερα στους πνεύμονες. Η επικινδυνότητα του ως υλικού είναι διεθνώς αποδεκτή για άτομα που ασχολούνταν με την εξόρυξη και την επεξεργασία του υλικού λόγω της εμφάνισης σειράς νεοπλασματικών ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.
Αντιθέτως, ο αμίαντος που είναι σταθερά συνδεδεμένος σε τελικά προϊόντα, όπως τοίχους, πλακάκια και σωλήνες δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία, εφόσον δεν καταστρέφεται και δεν υφίσταται καταπονήσεις και φθορές. Ειδικότερα, έχει διαπιστωθεί ότι οι περιεκτικότητες αμιάντου στο πόσιμο νερό ως αποτέλεσμα της χρήσης αμιαντοτσιμεντοσωλήνων δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Από μελέτη περιστατικών καρκίνου στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ για μια περίοδο 35 χρόνων δεν διαπιστώθηκε κάποια σχέση μεταξύ της χρήσης αμιαντοτσιμεντοσωλήνων και περιπτώσεων καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος. Εκτενέστερη μελέτη με θέμα τους αμιαντοτσιμεντοσωλήνες και το πόσιμο νερό είχε επίσης αρνητικά αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, επιδημιολογικές μελέτες αλλά και χημικά πειράματα σε ζώα δεν επαλήθευσαν τη συσχέτιση περιπτώσεων καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος με την χρήση αμιαντοτσιμεντοσωλήνων για τη μεταφορά πόσιμου νερού».
Έχουν υποβληθεί 2 προτάσεις για άεργα από την ΔΕΥΑ Αβδήρων στον «Φιλοδημο» και στο Leader
Ο κ. Αποστολίδης σημείωσε πως στο δήμος Αβδήρων δεν είναι μόνο αυτός ο αγωγός από αμιαντοσωλήνες αλλά και τμήματα του αγωγού που ξεκινάει από την δεξαμενή της Εκτενεπόλ και φτάνουν στα Άβδηρα. Σημείωσε δε, ότι η ΔΕΥΑΑ έχει υποβάλει πρόταση και είναι υπό ένταξη στον πρόγραμμα «Φιλόδημος» έργο αντικατάστασης του δικτύου από την Αλκυόνηςέως το Μυρωδάτο προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ. Επίσης βρίσκεται υπό αξιολόγηση η πρόταση που έχει υποβάλει στο Leader για την κατασκευή νέου υδατόπυργου στην Κεσσάνη ύψους 310.000 ευρώ. Μάλιστα πρόσφατα έγινε και επιτόπιος έλεγχος από την ΑΝΡΟ και αναμένεται η έγκρισή της.
Μαριάννα Ξανθοπούλου