Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Ναι μεν αλλά» για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Ναι μεν αλλά» για την αύξηση του κατώτατου μισθού

0

Ανακούφιση αλλά και με επιφύλαξη το υποδέχονται οι εργαζόμενοι – Το μέτρο χρειάζεται αντίμετρα για τις επιχειρήσεις, λένε οι επιχειρηματίες

 

Μιλούν στο «Ε» οι τοπικοί θεσμικοί εκπρόσωποι των εμπλεκομένων

 

Άνθισαν χαμόγελα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και στους νέους της κατηγορίας του υποκατώτατου στο άκουσμα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Δευτέρας, για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου του 2019, στα 650 ευρώ, ενώ αντίστοιχα για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ την ημέρα. Την Τρίτη, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την σχετική απόφαση και πλέον το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή. Ωστόσο επειδή μ’ ένα χέρι δεν χτυπάει κάποιος παλαμάκια για να εφαρμοστεί το μέτρο και να μην υπάρχουν …παρενέργειες χρειάζεται να είναι σύμφωνοι και κυρίως να έχουν την δυνατότητα οι εργοδότες να συμμορφωθούν και αυτό αποτελεί ζητούμενο. Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον παρουσιάζει η …υποδοχή που επιφυλάσσουν οι εμπλεκόμενοι στο μέτρο μέσα από μια διερεύνηση που επιχειρεί το «Ε» από τους τοπικούς θεσμικούς εκπροσώπους τους.

 Θετικό μεν αλλά…

Αδιαμφισβήτητα θετικό θεωρεί το μέτρο ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης ταυτιζόμενος με τη θέση τη ΓΣΕΕ σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός έπρεπε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του το 2014 για άμεση αύξηση του μισθού στα 751 ευρώ και σημείωσε ότι η θέση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο τελευταίο συνέδριο των Εργατικών Κέντρων Βορείου Ελλάδος (Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη) ήταν για αύξηση του μισθού στα 1.000 ευρώ: «Είναι θετικό το μέτρο και έπρεπε να έχει γίνει πριν χρόνια στα 751 ευρώ όπως υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας και τώρα στα 1.000 ευρώ. Θεωρούμε όμως ότι αυτή η αύξηση θα εξανεμιστεί από την μείωση του αφορολόγητου και από την παραμονή του ΕΝΦΙΑ. Είμαστε επιφυλακτικοί γατί και η διαδικασία είναι λάθος. Συνήθως οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων και όχι να επιβάλλεται από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό αλλά θα δούμε τελικά πως και αν εφαρμοστεί».

Το μέτρο χρειάζεται αντίμετρα για τις επιχειρήσεις

Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού δηλώνει επί της αρχής η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης κα Έλενα Ροφαέλα καταθέτοντας ωστόσο την ένστασή της και του επιχειρηματικού κόσμου στο γεγονός ότι αυτή δεν συνοδεύεται από αντίμετρα για τις επιχειρήσεις και εξηγεί: «Επί της ουσίας είμαστε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Η ένστασή μας έγκειται στο γεγονός ότι δεν συνοδεύεται με μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων όπως μείωση των εργοδοτικών εισφορών και μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις αυξάνει το κόστος παραγωγής και μειώνει την ανταγωνιστικότητα. Υπάρχει κίνδυνος όταν εφαρμοστεί να έχουμε αρνητικές επιπτώσεις όπως μείωση των ωραρίων εργασίας, αύξηση της ανεργίας ή αύξηση της αδήλωτης εργασίας. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους να συνοδευτεί με την μείωση του μη μισθολογικού κόστους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις».

Λουκέτα και έξαρση της αδήλωτης εργασίας και της ανεργίας

Για προεκλογικό τερτίπι επικοινωνιακού χαρακτήρα κάνει λόγο η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου υποστηρίζοντας πως αυτή η αύξηση δεν θα αποτυπωθεί σαν ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία. Επιπρόσθετα επισημαίνει ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις θα κινδυνέψουν με λουκέτα ή θα κάνουν απολύσεις: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να γεμίσει την τσέπη των εργαζομένων αδειάζοντας την τσέπη του ελεύθερου επαγγελματία. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει σε αύξηση τις εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία, στα δώρα, στα επιδόματα και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ανάκαμψη στην οικονομία. Εκτιμώ πως θα δούμε έξαρση της αδήλωτης εργασίας και εκτίναξη της ανεργίας αφού οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κάνουν μείωση προσωπικού».

moraitis stelios 2Μια τρύπα στο νερό…

Για μέτρο που είναι μεν απαραίτητο αλλά άργησε και ότι τελικά δεν θα ωφελήσει τους εργαζόμενους αφού με την μείωση του αφορολόγητου θα τα δώσουν στο κράτος κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης: «Είναι ζήτημα αν μείνουν 4 ευρώ στον εργαζόμενο αφού με την αύξηση θα υπερβαίνουν το αφορολόγητο των 6.000 ευρώ και θα πληρώνουν φόρο. Δηλαδή θα ωφεληθεί και πάλι μόνο το κράτος ενώ για μια ακόμη φορά θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις . Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την αύξηση διαφορετικά θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…