Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκινά σήμερα η Συλλογή Αιτήσεων για το Κτηματολόγιο στην Ξάνθη

Ξεκινά σήμερα η Συλλογή Αιτήσεων για το Κτηματολόγιο στην Ξάνθη

0
ktimatografisi

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης σε ολόκληρη τη χώρα. Σε αυτή τη φάση γίνεται η συλλογή των δηλώσεων, με διορία τριών μηνών για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι για όσους μένουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Σήμερα Δευτέρα 14 Ιανουαρίου ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για τις περιφερειακές ενότητες Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας. Η προθεσμία λήγει στις 15 Απριλίου 2019 για τους κατοίκους του εσωτερικού και στις 15 Ιουλίου 2019 για τους κατοίκους εξωτερικού αλλά και του Δημοσίου.

Τι ακολουθεί μετά;

Μετά τη συλλογή των δηλώσεων ακολουθεί η προανάρτηση (διαρκεί 45 ημέρες), η προσωρινή ανάρτηση (για διόρθωση τυχόν λαθών) και στη συνέχεια η ανάρτηση, που έχει διάρκεια δυο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για τους κατοίκους εξωτερικού. Πριν από την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης προηγείται η λεγόμενη φάση της αναμόρφωσης προσωρινών στοιχείων.

 Τι περιλαμβάνει το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης;

Περιλαμβάνει την υλοποίηση 27 συμβάσεων με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2021. Αριθμητικά αυτό αντιστοιχεί σε 16,5 εκατομμύρια δικαιώματα κτηματογράφησης, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω (τουλάχιστον) από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπουν στη σειρά για να καταγράψουν την περιουσία τους.

Με την υλοποίηση αυτών των συμβάσεων ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο;

Οχι. Πρέπει να «τρέξουν» κι άλλες πέντε συμβάσεις αυτού του προγράμματος (που έχουν τον κωδικό «ΚΤΙΜΑ 16») οι οποίες έχουν μπλοκάρει λόγω δικαστικών προσφυγών. Αυτές αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις αν δεν δηλωθούν τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο;

Όποια ακίνητα δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν (ή μπορούν όσοι δεν τα δήλωσαν) να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο. Η εκτίμηση είναι ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα (μαζί με αυτά του Δημοσίου) ανέρχονται σε περίπου 200.000. Τυπικά όλα αυτά τα ακίνητα περιέρχονται στο Δημόσιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα αξιοποιηθούν.

Ποια ακίνητα μπορεί να διεκδικήσει το Δημόσιο;

Το Δημόσιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να διεκδικήσει τίτλους. Αυτός είναι ο λόγος που από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων. Όπως ισχυρίζονται, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποιοδήποτε εκτός σχεδίου, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μετεγγεγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885 (!).

Τι προβλέπεται για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών που έχουν ακίνητα εκτός του τόπου κατοικίας τους;

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένεται να λειτουργήσουν (δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το πότε) δυο μεγάλα γραφεία για να εξυπηρετήσουν όσους δεν μπορούν να βρεθούν άμεσα εκεί όπου είναι οι ιδιοκτησίες τους.

Το γραφείο στην Αθήνα θα λειτουργήσει στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο (στη Λεωφόρο Βεΐκου 137) και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιόνιων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου και Κρήτης. Το γραφείο της Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων;

Ο φάκελος πρέπει να περιλαμβάνει: το έντυπο δήλωσης (του νόμου 23085/95) το οποίο μπορούν να το προμηθευτούν είτε από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: www.ktimatologio.gr. Επίσης φωτοτυπία του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα ιδιοκτησίας (για παράδειγμα το συμβόλαιο), φωτοτυπία του πιστοποιητικού μεταγραφής του, τοπογραφικό διάγραμμα – εφόσον διατίθεται – και φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μόνο πωλητές από την Ξάνθη στο παζάρι του Σαββάτου έως 30/6

Με απόφαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης   …