Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Πρασινίζουν» τα στρατόπεδα της Ξάνθης

«Πρασινίζουν» τα στρατόπεδα της Ξάνθης

0

Δεύτερο βήμα οικολογίας και ανακύκλωσης από το Δ’ Σώμα Στρατού. Μετά τη ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ Αλεξανδρούπολης τα τέσσερα στρατόπεδα της Ξάνθης εφοδιάζονται με μπλε κάδους

Ημερίδα με θέμα «Προστασία του Περιβάλλοντος-Ανακύκλωση με Διαλογή στη Πηγή» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο αμφιθέατρο του στρατοπέδου «Στεφανίδη»

Ένα νέο αποφασιστικό βήμα προς την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογία κάνει το Δ’ Σώμα Στρατού, ξεκινώντας την ανακύκλωση στα τέσσερα στρατόπεδα της Ξάνθης. Το εγχείρημα ξεκίνησε ήδη από το 2018 όταν μπήκαν μπλε κάδοι στη ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ Αλεξανδρούπολης και η προσπάθεια συνεχίζεται, ώστε σταδιακά να εμπλακούν στην ανακύκλωση και τα 56 στρατόπεδα στην περιοχή ευθύνης του Δ’ ΣΣ. Η πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΔΙΑΜΑΑΘ και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και έχει σκοπό, αφενός τη συμβολή του Στρατού στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση και αφετέρου την ευαισθητοποίηση στελεχών και στρατευμένων, ώστε μετά το χώρο της εκπαίδευσης, ο στρατός να αποτελεί συνέχεια της δημιουργίας κουλτούρας για καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέληση και ετοιμότητα για ανακύκλωση από το Δ’ ΣΣ

Πλήθος στελεχών του στρατού, αλλά και εκπρόσωποι των αρχών και της τοπικής κοινωνίας στην ενημερωτική εκδήλωση

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου προγράμματος πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Προστασία του Περιβάλλοντος-Ανακύκλωση με Διαλογή στη Πηγή» στο αμφιθέατρο του στρατοπέδου «Στεφανίδη». Πέραν των στελεχών του Δ’ ΣΣ το παρών έδωσαν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΑΘ και δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού της ΠΑΜΘ Κωνσταντίνος Καλούδης, ο αστυνομικός διευθυντής Χρήστος Σταμπουλής, ο συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Χατζηθεοδώρου, εκπρόσωποι από την Πολυτεχνική του ΔΠΘ, το Νοσοκομείο, την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης, το δήμο Σουφλίου, το δήμο Κομοτηνής, το δήμο Αλεξανδρούπολης, αλλά και από τους φορείς εκπαίδευσης.

Για την έμφαση που θα δοθεί στην κυκλική οικονομία και την ποιότητα των δευτερογενών υλικών στο νέο 6ετες Ε.Π. ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος

Στο καλωσόρισμά του ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς τόνισε τη θέληση, την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του Στρατού να υπηρετήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης που εφαρμόζει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «το λέμε και θα το κάνουμε», μιας και η πειθαρχία αποτελεί πεμπτουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία μπορεί να εγγυηθεί αποτελέσματα. Δήλωσε την ικανοποίησή του για την παρουσία εκπροσώπων από την δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ εξέφρασε ενόχληση και απορία για την παντελή απουσία δήμων του νομού και κυρίως του κεντρικού δήμου της Ξάνθης, που έχει και τα ηνία του ΣΔΑΝΞ.

Πτυχές της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης παρουσίασαν οι ομιλητές

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Πολιτόπουλος έδωσε τα εύσημα για το εγχείρημα και αναφέρθηκε στο 6ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα που ετοιμάζεται και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών. Πληροφόρησε δε, ότι δίνει βαρύτητα στην καλύτερη ποιότητα των δευτερογενών υλικών και την κυκλική οικονομία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΑΘ κ. Μαμσάκος επεσήμανε ότι οι συνεργασίες ενισχύουν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης, σημειώνοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν μεγάλο ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, αλλά και μεγάλο παραγωγό αποβλήτων και υπό αυτή την έννοια η εμπλοκή του Δ’ ΣΣ στην ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική.

Παρουσίαση της νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών καλών πρακτικών

Πτυχές της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης παρουσίασαν οι ομιλητές

Η ημερίδα συνόδευε το νέο «πράσινο» βήμα του Δ’ ΣΣ, που αφορά στα τέσσερα στρατόπεδα της Ξάνθης

Το λόγο πήραν οι ομιλητές της ενημερωτικής εκδήλωσης από το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης, την ΕΕΑΑ και τη ΔΙΑΜΑΑΘ. Ο πρώτος εκ των ομιλητών καθηγητής του τμήματος Μηχανικών περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Κομίλης χαρακτήρισε ευχάριστη και υποσχόμενη την έναρξη της συνεργασίας του Δ’ ΣΣ με τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, υπογραμμίζοντας τη δυναμική που δίνει η εξωστρέφεια στο εν λόγω εγχείρημα. Ο ίδιος παρουσίασε την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία σχετικά με τη συλλογή απορριμμάτων και τη διαλογή στην πηγή, ενώ έδωσε παραδείγματα από μεθόδους και καλές πρακτικές από διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε και ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΕΑΑ.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…