Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το interreg δίνει 10 εκ. ευρώ στις μικρομεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις

Το interreg δίνει 10 εκ. ευρώ στις μικρομεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις

0

Αποφασίστηκε στην 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας – Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη

 

Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Σ. Γιαννακίδης: Για πρώτη φορά καταφέρνουμε να ενισχύσουμε και μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας Nikolova: «Στόχος μας είναι να χτίσουμε σταθερές συνεργασίες που θα φέρουν ανάπτυξη στις περιοχές μας»

 

Στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα στρέφει τη ρότα το Διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020», στηρίζοντας και ενισχύοντας συνέργειες και συνεργασίες επιχειρήσεων μεταξύ των δύο χωρών με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου επιχειρηματικότητας που θα παράγει ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Οι βασικοί άξονες σχεδιάστηκαν, συναποφασίστηκαν και εγκρίθηκαν στην 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος που συνεδρίασε στην Ξάνθη την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου (στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο Ελισσώ) παρουσία του Ξανθιώτη υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη και της υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων έργων της Βουλγαρίας Denitsa Nikolova. Τις εργασίες της Επιτροπής Παρακολούθησης …παρακολούθησαν ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, αντιπροσωπεία Νομαρχών της γειτονικής χώρας καθώς επίσης ο βουλευτής κ. Στογιαννίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθη κ. Ζαγναφέρης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μπούτος, ο δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά, εκπρόσωποι φορέων καθώς επίσης και πλήθος επιχειρηματιών από την Ξάνθη αλλά και την γειτονική χώρα.

Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Σ. Γιαννακίδης: Για πρώτη φορά καταφέρνουμε να ενισχύσουμε και μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την εισήγηση του κ. Γιαννακίδη ο οποίος τόνισε πως μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα σχεδιάζει το μέλλον της βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις και με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας. Παρέθεσε δε κάποια οικονομικά στοιχεία που τεκμηριώνουν βελτίωση των οικονομικών δεικτών όπως: το ΑΕΠ της χώρας κινείται το πρώτο εξάμηνο στο +2,15% σε σχέση με τις προβλέψεις, οι εξαγωγές παραμένουν σε ανοδική τροχιά με αύξηση 17% στο εννιάμηνο, οι δείκτες για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία εμφανίζονται αυξημένοι.

Β. Το ποσοστό της ανεργίας σήμερα βρίσκεται στο 18,9% και είναι μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες με 300.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 70% είναι πλήρους απασχόλησης.

Ειδικά σε ότι αφορά τους νέους, η ανεργία έπεσε από το 50% στο 36%.

Αναφερόμενος στην περιοχή μας και ειδικότερα στο πρόγραμμα interreg o κ. Γιαννακίδης σημείωσε πως είναι ένα πολύ καλό εργαλείο και για τις δύο χώρες: « Η περιοχή μας ήταν και παραμένει μια περιοχή φιλόξενη, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους επενδυτές της. Είμαστε αρκετά ρεαλιστές ώστε να κατανοούμε τις δυνατότητες της περιοχής και τις ήπιες μορφές τουρισμού που μπορεί να αναπτύξει και να επιδιώκουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και ωφέλειας.

Άλλωστε, δύο χώρες έχουν ανοίξει εντυπωσιακά ευρύ δίαυλο επικοινωνίας που επισημοποιήθηκε με την πολυεπίπεδη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο Πρωθυπουργοί στην Καβάλα για την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών των δύο χωρών.

Όταν εντοπίζουμε κοινά συμφέροντα δεν έχουμε παρά να τα υπηρετήσουμε με συνεργασία. Οι υπεύθυνες ηγεσίες κοιτάνε μπροστά και εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των λαών τους, όπως έχουν δείξει οι συνέργειες που ξεκινούν με αρκετές βαλκανικές χώρες.

Οι δύο χώρες πρωταγωνιστούν σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο: της συνεργασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους. Και το Interreg είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας που χρηματοδοτεί κρίσιμες δράσεις για την τοπική κοινωνία και την ανάπτυξη».

Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε πως η Ελλάδα συμμετέχει συνολικά σε 11 Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και σε 6 από αυτά έχει και τη διαχειριστική ευθύνη. Ειδικότερα το Πρόγραμμα «Ελλάδα-Βουλγαρία» (προϋπολογισμού 130.εκατ. €) , έχει ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 85%. Υλοποιούνται 53 έργα και είναι σε εξέλιξη η υπογραφή συμβάσεων χρηματοδότησης 14 έργων από την reserve list της 2ης πρόσκλησης.

Τρία, ιδιαίτερα, έχουν κρίσιμη στρατηγική σημασία και θα παρουσιαστούν εκτενώς σήμερα:

Το έργο CrossBo, προϋπολογισμού 38 εκ. €, έχει ως φυσικό αντικείμενο την κατασκευή του οδικού άξονα Δημάριο Ξάνθης – Ρούντοζεμ Βουλγαρίας και την κατασκευή της συνοριακής διάβασης.

Το έργο Flood Protection, προϋπολογισμού 11,5 εκ. €, με δικαιούχους Περιφέρειες, έχει ως αντικείμενο την αντιπλημμυρική προστασία στις λεκάνες Έβρου και Στρυμόνα.

Το έργο Flood Guard, προϋπολογισμού 4,5 εκ. €, με δικαιούχους τα Υπουργεία των δύο χωρών, έχει ως αντικείμενο τη συνεργασία εθνικών Αρχών για αντιμετώπιση πλημμυρών.

10 εκ. ευρώ ενίσχυση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις – 8 εκ. για συλλογικούς φορείς

«Στη σημερινή Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» προγραμματίζεται να συζητηθεί και να εγκριθεί η πρόσκληση άμεσης ενίσχυσης ΜΜΕ προϋπολογισμού 10.000.000 €. Εντός των επομένων ημερών θα ακολουθήσει η έκδοση και ανακοίνωσή της προς το κοινό της περιοχής του Προγράμματος.

Για τις αρχές του επόμενου έτους προγραμματίζεται η έγκριση και η έκδοση μίας ακόμη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους συλλογικούς φορείς από τον χώρο της επιχειρηματικότητας (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι Βιομηχάνων, ερευνητικά ιδρύματα) ύψους 8.000.000.

«Για πρώτη φορά καταφέρνουμε να ενισχύσουμε και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έστω και σε ποιοτικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αξιοποιήσουμε πολλά μικρά προγράμματα που μπορούν να μας δώσουν ένα δυνατό σύνολο αντίστοιχα για τον αγροτικό κόσμο που έχει το πρόγραμμα Leader. Είναι το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΥΠΑΑΤ αλλά και του υπουργείου Οικονομίας που αλληλοσυνδέονται προκειμένου να καταφέρουμε να ξαναστήσουμε την οικονομία στην Ξάνθη, σ’ όλη την περιφέρεια για να ξεπεράσουμε και το βαρύ πλήγμα που υπέστη από το κλείσιμο των συνεταιριστικών πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης», διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών ο υφυπουργός.

Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας Nikolova: «Στόχος μας είναι να χτίσουμε σταθερές συνεργασίες που θα φέρουν ανάπτυξη στις περιοχές μας»

Σε δηλώσεις της η ομόλογός του κα Nikolova ανέφερε: «Το μέτρο που εγκρίναμε στην Επιτροπή περιλαμβάνει ενίσχυση από 10 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Ελλάδα – Βουλγαρία στις επιχειρήσεις. Συγχρόνως δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν άμεση πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια, και να έχουν κοινά έργα. Στόχος μας είναι να χτίσουμε σταθερές συνεργασίες που θα φέρουν προστιθέμενη αξία τα επόμενα χρόνια, θα φέρουν ανάπτυξη στις περιοχές μας. Έτσι θα πετύχουμε το στόχο που είναι η οικονομική μας ανάπτυξη».

Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χ. Μέτιος: «Υλοποιούμε μια σειρά από έργα στην περιφέρεια μας από το πρόγραμμα interreg

Στην σπουδαιότητα του προγράμματος αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος: «Είναι σημαντικό το πρόγραμμα και οι πόροι που διαθέτει.

Η περιφέρειά μας είναι πιο προνομιούχα σε σχέση με άλλες καθώς πάνω από 400 χιλιόμετρα είναι τα χερσαία σύνορά μας με την Βουλγαρία.

Μια σειρά από έργα που ήδη υλοποιούμε στο περιβάλλον, στις υποδομές, στον τουρισμό, στην επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό και άλλα που συζητούμε το επόμενο διάστημα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας μας».

Πρόγραμμα interreg για τον θερμαλισμό θα υλοποιήσει ο Δήμος Μύκης- Για την κοινωνική επιχειρηματικότητα η Αναπτυξιακή Ροδόπης

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο δήμος Μύκης έχει υποβάλλει πρόταση στο interreg μαζί με τον δήμο Καβάλας και άλλους δύο δήμους της Βουλγαρίας. Όπως είπε ο δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά το πρόγραμμα αφορά στην υλοποίηση από κοινού προγράμματος θερμαλισμού αξιοποιώντας και τον παραλιακό τουρισμό και πως εκτιμά ότι μέχρι τέλος του έτους θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Τέλος ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης και Συντονιστής του προγράμματος interreg που υλοποιεί κ. Στάθης Κεφαλίδης ανακοίνωσε πως την επομένη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Όπως είπε είναι στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί η ΑΝΡΟ με διάφορου φορείς της επιχειρηματικότητας Ελλάδας και Βουλγαρίας : «Είναι ένα πολύ καινοτόμο πρόγραμμα που θέλει να βοηθήσει και να ενισχύσει αυτούς που θέλουν να ενταχθούν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα αλλά και να κάνουμε προτάσεις που θα βοηθήσουν την πολιτεία να βελτιώσει το πλαίσιο προς τις κοινωνικές επιχειρήσεις Αυτό είναι το γενικό περίγραμμα. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα Δίνει διέξοδο εκεί που άλλες μορφές επιχειρηματικότητας έχουν αδιέξοδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…