Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια «Μπαίνει στ’ αυλάκι» η σύνδεση φυσικού αερίου 493 χλμ για τις πόλεις της ΑΜΘ

«Μπαίνει στ’ αυλάκι» η σύνδεση φυσικού αερίου 493 χλμ για τις πόλεις της ΑΜΘ

0

Εντάχθηκε το έργο στο ΠΕΠ-ΑΜΘ. Διατίθενται 29 εκ. ευρώ στη ΔΕΔΑ για το έργο συνολικού προϋπολογισμού 56 εκ. ευρώ

 Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόσβαση στο φυσικό αέριο για τις έξι πόλεις της Περιφέρειας θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Ξάνθη

Υπογράφηκε χθες από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας του έργου για την κατασκευή νέου δικτύου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Με την ένταξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος ώστε η Περιφέρεια ΑΜΘ να διαθέσει πόρους ύψους 29.608.416 ευρώ στην Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), προκειμένου να κατασκευαστεί το δίκτυο που θα παρέχει φυσικό αέριο σε έξι πόλεις της Περιφέρειας -Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 56.563.974 ευρώ, έχει σκοπό να αυξήσει τη χρήση του φυσικού αερίου στις εμπορικές επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες (υπάρχουν ήδη 150 χιλιόμετρα δικτύου στην Περιφέρεια που εξυπηρετούν τέτοιους καταναλωτές) και να φέρει το φυσικό αέριο στους οικιακούς καταναλωτές, παρέχοντας φθηνή και καθαρή ενέργεια.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα κατασκευαστούν 493 χιλιόμετρα δικτύου και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, με δυνατότητα επέκτασης του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

«Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, έξι πόλεις της Περιφέρειάς μας αποκτούν πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να χρησιμοποιούν φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα ανάπτυξης για τον τόπο μας», δήλωσε κατά την υπογραφή της απόφασης ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος.

Ενημερωτική εκδήλωση αύριο στην Ξάνθη

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου στις 12:00, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα διοργανώσει στο ξενοδοχείο Elisso της Ξάνθης ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για το έργο, παρουσία φορέων από όλη την Περιφέρεια, στην οποία θα μιλήσουν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Βασίλης Πιτσινίγκος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Νίκος Κόκκινος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Στεφανία Μωσσέ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

-11.30 – 12.00:Προσέλευση

-12.00 – 12.15: Χαιρετισμοί

-12.15 – 12.30: Παρέμβαση Χρ. Μέτιου, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

-12.30 – 12.45: Χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη»  2014-2020 της πράξης «Ανάπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης» αποτελέσματα και προοπτικές, Β. Πιτσινίγκος, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

-12.45 – 13.00:Το φυσικό αέριο ως εργαλείο ανάπτυξης της  Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ν. Κόκκινος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

-13.00 – 13.15: Δίκτυα φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  αναπτυξιακή προοπτική και αντιμετώπιση ενεργειακής φτώχειας, Στ. Μωσσέ, Διευθύνουσα Σύμβουλος Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε.

-13.15 – 13.45:Τεχνική περιγραφή έργου «Ανάπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης» στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκης, Στέλεχος Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε.

-13.45 – 14.30:Ερωτήσεις – Συζήτηση

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δήμος Ξάνθης: Μένουμε σπίτια μας, δεν φοβόμαστε, Προστατευόμαστε

Oι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού και έξαρσης των κρουσμάτων, δ…