«ΕΜΠΡΟΣ» Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου1999 – Η Ξάνθη θρηνεί βουβά την ξαφνική απώλεια του δραστήριου και άξιου δημάρχου της
Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου 1999 η Ξάνθη, πόλη και νομός, πληροφορήθηκε ένα τραγικό νέο. Τον ξαφνικό και απρόσμενο θάνατο του δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη σε ηλικία 56 χρόνων.
Η κοινωνία της Ξάνθης, κυριολεκτικά έμεινε άφωνη μη μπορώντας να πιστέψει το σοκαριστικό νέο. Ήταν απίστευτο, ήταν ξαφνικό, μη αναμενόμενο διότι η ηλικία και η φυσική κατάσταση του Φίλιππου Αμοιρίδη έδειχναν ακριβώς έναν νέο, ζωντανό άνθρωπο, με το χαμόγελό του, με τα έργα του, με τις ιδέες του.
Η εφημερίδα μας κάλυψε το τραγικό νέο του θανάτου με δύο χαρακτηριστικά της κείμενα που αξίζει να τα θυμηθούμε, 19 χρόνια μετά.
«ΕΜΠΡΟΣ» Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου1999 – Η Ξάνθη θρηνεί βουβά την ξαφνική απώλεια του δραστήριου και άξιου δημάρχου της
Η Ξάνθη θρηνεί βουβά την ξαφνική απώλεια του δραστήριου και άξιου δημάρχου της)
Η Κυριακή 5 Δεκεμβρίου ξημέρωσε συννεφιασμένη για τους Ξανθιώτες.
Μολυβένιος ουρανός, μολυβένια και η διάθεση. Η πόλη ξυπνούσε σιγά-σιγά και οι περισσότεροι μάθαιναν ένα αναπάντεχο νέο. Ο δήμαρχος Ξάνθης, ο αγαπημένος Φίλιππος Αμοιρίδης, πέθανε από ανακοπή καρδιάς.
Για τους λίγους, το νέο ήταν γνωστό από το βράδυ αργά. Όταν επιστρέφοντας από τη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης με την σύζυγο του ο Φίλιππος Αμοιρίδης, ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία.
Η γυναίκα του ειδοποίησε τον γιατρό Βασίλη Ναλμπάντη και ασθενοφόρο που ήρθε αμέσως και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο όπου οι γιατροί προσπάθησαν αλλά μάταια. Στις 2.15 ο Φίλιππος Αμοιρίδης εξέπνευσε. Ο θάνατος του οφείλονταν σε ανακοπή καρδιάς.
Την ώρα εκείνη, η Ξάνθη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχανε έναν από τους μεγαλύτερους και σωστότερους ανθρώπους της. Κυρίως όμως ορφάνευε η Ξάνθη. Έχανε και η απώλεια θα φανεί στο μέλλον, έναν οραματιστή, έναν ιδεολόγο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια ξεχωριστή προσωπικότητα που γνώρισε και ανδρώθηκε στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Φίλιππος Αμοιρίδης φάνηκε ότι γεννήθηκε για να υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση. Την είχε στο αίμα του. Την ερωτεύθηκε και της δόθηκε ψυχή τε και σώματι. Κι αυτό φάνηκε μέσα από το έργο του.
Ένα έργο μοναδικό και σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα που το βιώνουν οι Ξανθιώτες γι αυτό και τον τίμησαν με υψηλά ποσοστά αποδοχής στις εκλογές.
Δεν είναι σήμερα η στιγμή ν’ αποτιμηθεί το έργο και η προσφορά του Αμοιρίδη κάτω από μια έντονη συναισθηματική φόρτιση. 0 χρόνος θα το πράξει αυτό. Και είναι βέβαιο ότι θα τον τοποθετήσει στην υψηλότερη βαθμίδα όλων των διατελεσάντων δημάρχων.
Απλά, η Ξάνθη, που ευδοκίμησε να γνωρίσει ως δήμαρχο τον Φίλιππο Αμοιρίδη και να διαπιστώσει την διαφορά, είχε την ατυχία να τον χάσει ξαφνικά και άκαιρα. Σε μια χρονική περίοδο που οραματιζόταν τη νέα χιλιετία, που ετοίμαζε την ολοκλήρωση έργων π.χ. Κλειστού Γυμναστηρίου και προγραμμάτιζε νέα μεγάλα.
Η οικογένεια του Φίλιππου Αμοιρίδη, έχασε, τον άνθρωπο της. Η Μαρία τον σύντροφο της ζωής της, τα παιδιά έστω και μεγάλα τον πατέρα τους. Οι Ξανθιώτες όμως έχασαν τον οραματιστή δήμαρχο, τον άντρα που συνελάμβανε ιδέες τολμηρές και τις υλοποιούσε, τον δυναμικό άνθρωπο που γνώριζε να διεκδικεί με σιδερένια δύναμη και πολιτική ευελιξία, πάντα για το καλό της αγαπημένης του Ξάνθης.
Ο Φίλιππος Αμοιρίδης δεν θα είναι πλέον ανάμεσά μας. Με την όμορφη και κομψή παρουσία του, με τους περιπάτους του στην πόλη πεζή αγκαζέ με την γυναίκα του να ανταποδίδει τους χαιρετισμούς των Ξανθιωτών.
Ως φυσική παρουσία δεν είναι πλέον μαζί μας. Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι.
Όμως θα είναι ανάμεσά μας, θα υπάρχει, μέσα από τα έργα του. Αυτά θα τον θυμίζουν, αυτά θ’ αποτελούν την «παρουσία’ του.
Αγαπημένε μας δήμαρχε, αγαπημένε μας Φίλιππε, Καλό Ταξίδι. Η μνήμη σου όντως θα μείνει αιώνια!
Γ.Χ.Δ.
Έφυγε ένας χαρισματικός ηγέτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός προκαλώντας σοκ στην κοινωνία της Ξάνθης.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Φίλιππος Αμοιρίδης, πέθανε ξαφνικά και απροσδόκητα σε ηλικία μόλις 56 ετών στις 1.30 τα ξημερώματα της Κυριακής από οξύ έμφραγμα.
Λίγες ώρες νωρίτερα κι ενώ παρευρίσκονταν σε εορταστική εκδήλωση του Δ’ Σ.Σ. στη Λέσχη Φρουράς Αξιωματικών Ξάνθης, ένιωσε αδιαθεσία και αναχώρησε για το σπίτι του. Κλήθηκε ιδιώτης ιατρός κι αμέσως μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γ.Ν.Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου και εξέπνευσε.
Ο Φίλιππος Αμοιρίδης λάτρεψε την πόλη της Ξάνθης, την οποία κατόρθωσε ν’ αναδείξει τόσο σ’ εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα από την ενασχόληση του με τα κοινά διαφάνηκε το πολιτικό του ανάστημα. Αρνήθηκε επανειλημμένα να εγκαταλείψει το Δήμο και την τύχη της πόλης και να μεταπηδήσει σ άλλο πολιτικό πόστο – παρά τις προτάσεις που του έγιναν από την ηγεσία του κόμματος στο οποίο ανήκε κρίνοντας ότι η πορεία ανάπτυξής της και τα δρομολογούμενα μεγάλα έργα, απαιτούσαν την παρουσία του στο τιμόνι του Δήμου.
Ρεαλιστής, οραματιστής, αγωνίστηκε με πάθος για την πόλη και κατάφερε μέσα από έργα και ισχυρούς πλέον θεσμούς (Θ.Λ.Ε., Γιορτές Παλιάς Πόλης, Γιορτές Νεολαίας, κ.ά.) να αποβληθεί από την τοπική κοινωνία η νοοτροπία της μιζέριας.
Η κηδεία του Δημάρχου θα γίνει σήμερα Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι με δαπάνη του Δήμου. Από τις 6.00 μ.μ, μέχρι και τις 11.00 σήμερα το πρωί η σορός του εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου πολιούχου της πόλης, ο οποίος βρίσκεται στην Παλιά Ξάνθη, τον Παραδοσιακό Οικισμό, η ανάδειξη του οποίου αποτέλεσε γι’αυτόν το μεγαλύτερό του όραμα από την πρώτη Τετραετία της Δημαρχιακής του θητείας, και που δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει την ολοκλήρωση των εργασιών. Όπως επίσης δεν πρόλαβε τα εγκαίνια του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου, για το οποίο μάλιστα πρόσφατα είχε ανακοινώσει ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση ο Πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σημίτης, ο οποίος και θα τελούσε τα εγκαίνια μετά την ψήφισή του προϋπολογισμού…
Ο Φίλιππος Αμοιρίδης-προβληματιζόταν με τους συνεργάτες του το όνομα που θα έπρεπε να δοθεί στο Κλειστό. Τώρα με τον ξαφνικό θάνατο του, αυτοδίκαια πλέον αυτό θα λάβει το όνομά του.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ…
Γεννήθηκε το 1943 στο Δαφνώνα Ξάνθης. Έγγαμος με δύο παιδιά, τη Στέλλα και τον Χαράλαμπο, Οικονομολόγο και Δικηγόρο αντίστοιχα. Γαλουχήθηκε πολιτικά πλάι στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή.
Επί δεκαοχτώ συναπτά έτη ήταν διευθυντής στο Τυπογραφείο της ΣΕΒΑΘ.
Επί δώδεκα συναπτά έτη υπήρξε πρόεδρος Ερασιτεχνικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης.
Ασχολήθηκε ενεργά με τον συνδικαλισμό και από το 1975 έως και το 1977 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσ/νίκης. Το 1986 εκλέγεται για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και μέχρι το τέλος της τετραετίας, το 1990 αναλαμβάνει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Διετέλεσε Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Ξάνθης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ από το 1991 έως το 1994.
Ήταν μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1994.
Διετέλεσε Δήμαρχος Ξάνθης από το 1991 και έκτοτε ο λαός της Ξάνθης του εμπιστεύθηκε για τρεις συνεχόμενες τετραετίες την τύχη της πόλης με υψηλά ποσοστά αποδοχής.
Εκλέγεται για πρώτη φορά Δήμαρχος το 1991, λαμβάνοντας 55%. Ακολουθεί η εκλογή στην δεύτερη τετραετία το 1994, με ποσοστό 70,3% και η τρίτη εκλογή το 1998, με ποσοστό 72,40%, που όμως δεν στάθηκε δυνατό να ολοκληρώσει…