Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών

Πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών

0
neoi anergoi-web

 

 

 

Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για κύρια ασφάλιση, κατά 50%, των μισθωτών ηλικίας έως 25 ετών, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η διάταξη ορίζει ότι το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019, με τις λεπτομέρειες να καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση που θα πρέπει να εκδώσουν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Η επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου. Στο σύνολο των εισφορών που καταβάλλονται από τον μισθωτό και τον εργοδότη, προς ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ, ήτοι 41,06%, η έκπτωση αντιστοιχεί περίπου σε 16,2% του μη μισθολογικού κόστους.

Ο ΕΦΚΑ θα επιχορηγηθεί για το 2019 και πιθανότατα για τα επόμενα έτη (χωρίς να ορίζεται ρητά στην τροπολογία) με μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας. Ειδικά για το επόμενο έτος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά τη δαπάνη από την επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών σε 51 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόβλεψη για την επιχορήγηση αφορούσε δαπάνη ύψους 103 εκατ. ευρώ, καθώς προβλεπόταν και είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επιχορήγηση για το 2019 του 50% των εισφορών εργαζομένου και του 100% των εισφορών εργοδότη για κύρια ασφάλιση, και του 100% των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για το 2020.

Η πρόβλεψη αυτή μάλιστα είχε συνδεθεί με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ μεικτά τον μήνα, στο πλαίσιο της επανεξέτασης του ύψους των κατώτατων αμοιβών, όπως αυτές θα διαμορφωθούν από τον Ιανουάριο του 2019. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, στην έκθεση του ΙΟΒΕ που έχει ήδη κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, οι νέοι έως 25 ετών που αμείβονταν το 2017 με τον υποκατώτατο μισθό παρουσίαζαν υψηλή συγκέντρωση, καθώς διαπιστώθηκε από τα στοιχεία ότι στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια βρίσκονταν οι εργατοτεχνίτες (32% του συνόλου τους αμείβονταν με το κατώτατο ημερομίσθιο), οι νέοι έως 25 ετών (56% του συνόλου αμείβονταν με τον υποκατώτατο μισθό) και οι εργαζόμενοι σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (32,4% του συνόλου). Σύμφωνα με το ίδρυμα, με τον υποκατώτατο μισθό αμείβονταν 86.122 νέοι ηλικίας έως 25 ετών, που αντιστοιχούν στο 4,5% του συνόλου των μισθωτών, και στο 56% του συνόλου των νέων που ανήκουν στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

 

Προ των πυλών 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών

 

Ποια τα κριτήρια

Στο υπουργικό συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι σχετικές αποφάσεις για το νέο σύστημα προσλήψεων.

Σχέδιο νόμου για προσλήψεις εκπαιδευτικών χωρίς διαγωνισμό αναμένεται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα. Με βάση το νέο σύστημα προσλήψεων που θα ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο νόμου θεωρείται βέβαιο ότι θα προβλέπει πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών χωρίς γραπτό διαγωνισμό, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αυτές οι προσλήψεις όπως και όλες οι άλλες στο Δημόσιο θα γίνουν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Έχουν κλειδώσει τα βασικά κριτήρια και περιλαμβάνουν:

Προϋπηρεσία

Κοινωνικά κριτήρια

Επιστημονικά προσόντα

Η προϋπηρεσία ωστόσο εξακολουθεί ως και αυτή την ώρα να είναι το μεγάλο αγκάθι για τις προσλήψεις.

Σε περίπτωση μοριοδότησης της προϋπηρεσίας τότε όλες οι θέσεις επί της ουσίας θα καλυφθούν από τους αναπληρωτές και με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστούν οι νέοι εκπαιδευτικοί.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι θα τεθεί ένα πλαφόν, ένα όριο στους μήνες προϋπηρεσίας που θα βάλει “ταβάνι” στα μόρια, έτσι ώστε να μπει νέο αίμα στις τάξεις των εκπαιδευτικών που αυτή την ώρα έχουν μέσο όρο ηλικίας κοντά ή και πάνω από τα 50 έτη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους αριθμούς, έχει γίνει γνωστό από την κυβέρνηση ότι για το διδακτικό έτος 2019-2020 θα γίνουν 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, το διδακτικό έτος 2020-2021 θα γίνουν 5.250 προσλήψεις εκπαιδευτικών και το σχολικό έτος 2021-2022 θα γίνουν 5.250 ακόμη προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών.

 

dpth

2 θέσεις ΔΕΠ στο ΔΠΘ

 

ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΣ- ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Μία θέση μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Καθηγητή πρώτης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο «Ανατομία».

 

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Μία θέση μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Καθηγητή πρώτης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία».

 

Έρευνα: Σε αυτούς τους κλάδους γίνονται προσλήψεις και αυξήσεις μισθών

 

 

Σταθερά ανοδικές είναι οι προθέσεις για προσλήψεις από τους Έλληνες εργοδότες στο επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την έρευνα για τις προθέσεις προσλήψεων της ManpowerGroup, όπως ανακοινώθηκε από τη ManpowerGroup Ελλάδας.

Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +18%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και 10 και πλέον χρόνια. Τα σχέδια προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν έως το τέλος του Α’ τριμήνου του 2019. Οι εργοδότες στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, αναφέρουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +21%, ενώ αισιόδοξες προοπτικές της τάξης του +19% καταγράφονται και για τον Δημόσιο Τομέα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Σταθερές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων αναμένονται και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική), με προοπτικές της τάξης του +18% και σε δύο ακόμη τομείς με προοπτικές της τάξης του +17%, τον τομέα της Γεωργίας και τον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης, καταγράφουν τις πιο αδύναμες προοπτικές απασχόλησης, με προοπτικές της τάξης του +7%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη μείωση τις 12 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Ωστόσο, οι προοπτικές ενισχύονται σε τέσσερις τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της Γεωργίας, αλλά και του Δημόσιου Τομέα & Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπου οι εργοδότες αναφέρουν αυξήσεις της τάξης των 12 και 3 ποσοστιαίων μονάδων, αντίστοιχα. Τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις, της τάξης των εννέα ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται στους τομείς Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και Τουρισμού. Οι εργοδότες του τομέα των Κατασκευών καταγράφουν βελτίωση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων και οι προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Παράλληλα, οι προοπτικές αποδυναμώνονται σε δύο τομείς, κατά 12 και 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και τον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, αντίστοιχα.

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού

Σύμφωνα με την έρευνα, αναμένονται αυξήσεις του αριθμού των θέσεων εργασίας και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες τόσο στις μεγάλου όσο και στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αναφέρουν αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +28% και +25%, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις αναμένουν σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του +17%, ενώ οι προοπτικές για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις καταγράφονται στο +9%.

 

Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018, οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν βελτίωση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά οι προοπτικές για μεγάλες επιχειρήσεις μειώνονται αντίστοιχα κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Οι εργοδότες στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν σχετικά σταθερά σχέδια προσλήψεων.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οι προοπτικές για τους εργοδότες των μεσαίων επιχειρήσεων βελτιώνονται σημαντικά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τόσο στις πολύ μικρές όσο και στις μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση της τάξης των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φωτιά στο σαλέ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού [ΦΩΤΟ]

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές στον 1ο και στον 2ο όροφ…