Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τα led θα μειώσουν τα δημοτικά τέλη

Τα led θα μειώσουν τα δημοτικά τέλη

0

Δέσμευση δημάρχου για μείωση των δημοτικών τελών, ενδεχομένως και στο α’ εξάμηνο του 2019, μέσω του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο φωτισμό

 Της επιλογής υλοποίησης του έργου ύψους 3 εκ. ευρώ με δάνειο από την ΕΤΕπ και το Ταμείο Π&Δ υπεραμύνεται ο Μ. Δημαρχόπουλος

Ως κορυφαίο έργο του δήμου Ξάνθης, μαζί με την δρομολογούμενη παρέμβαση για το κολυμβητήριο, παρουσιάζει ο δήμαρχος Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος το έργο εξοικονόμησης ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το οποίο εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας. Στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν ο κ. Δημαρχόπουλος απαντά, αναδεικνύοντας τα οφέλη για την πόλη με κυρίαρχο τη μείωση των δημοτικών τελών, που αναμένεται να δρομολογηθεί ακόμη και εντός του α’ εξαμήνου του 2019, εφόσον προκύψει ανάδοχος από το διαγωνισμό και ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, ο δήμος Ξάνθης λαμβάνει τοκοχρεωλυτικό δάνειο συνολικού ποσού 2.999.138,40 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εκτέλεση του έργου «Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου led και την προμήθεια λαμπτήρων τύπου led». Σύμφωνα με τους όρους του δανείου, το 75% χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ κατά 75% με επιτόκιο 3,39% (ποσό 2.249.35,80 ευρώ) και το 25% με επιτόκιο 4,95% (749.784,60 ευρώ).

Μ. Δημαρχόπουλος: Ετησίως οι μισοί πόροι της εξοικονόμησης θα πηγαίνουν στο δάνειο και οι μισοί θα επιστρέφουν στους δημότες

Ο δήμαρχος τονίζει σχετικά με το πρόγραμμα ότι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο, που αναλαμβάνει τη συνολική εποπτεία. Απαντώντας στο ερώτημα, γιατί το έργο δεν χρηματοδοτείται από το ταμείο του δήμου, αφού υπάρχουν διαθέσιμα, ο ίδιος απαντά ότι δε χρειάζεται να επιβαρυνθεί ο δήμος, αφού το έργο είναι ανταποδοτικό. «Για ποιο λόγο ο δήμος να πληρώσει 3 εκ. ευρώ μαζεμένα όταν μπορεί να το ολοκληρώσει πληρώνοντας τη δόση του δανείου μέσω της εξοικονόμησης και παράλληλα να έχει και το όφελος 200.000 ευρώ από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύπτει;», αναρωτιέται, προσθέτοντας ότι τα μισά περίπου χρήματα της εξοικονόμησης θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του δανείου και τα υπόλοιπα θα επιστρέψουν στους δημότες μέσω της μείωσης των τελών. Ο κ. Δημαρχόπουλος υπεραμύνεται και της εμπλοκής του ΚΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι ο φορέας έχει συντάξει οδηγό με αναλυτικά βήματα για την υλοποίηση του έργου, εφόσον προχωρήσει με αυτή τη διαδικασία. «Ο ΚΑΠΕ μας παρέχει οδηγό και φύλλο υπολογισμού για τη σύνταξη της δικής μας μελέτης. Μάλιστα, μας έδωσε τη δυνατότητα μέσω των προϋποθέσεων που έθεσε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας και παράλληλα δεσμεύεται για τα 10 χρόνια υλοποίησης του έργου να ελέγχει την καλή εκτέλεση των εργασιών από τον ανάδοχο», συμπληρώνει.

Ο ίδιος σχολιάζει ακόμη, ότι μέσω αυτής της διαδικασίας, ο ανάδοχος δεσμεύεται να δώσει εγγυητική ύψους 30% της συνολικής αμοιβής του έργου, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει το 20% τμηματικά σε βάθος 10ετίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις αντικαταστάσεις που θα απαιτηθούν.

Ο δήμαρχος αναδεικνύει τα οφέλη στη μείωση των δημοτικών τελών, αλλά και τη βελτίωση του οδοφωτισμού που απασχολεί τους δημότες

«Θα φωτίσουν οι γειτονιές και παράλληλα ο δήμος θα εξοικονομήσει 5,7 εκ. ευρώ σ εβάθος 10ετίας»
Μπάμπης Δημαρχόπουλος
Δήμαρχος Ξάνθης

Δίνοντας βαρύτητα στα οφέλη του έργου, ο δήμαρχος υπογραμμίζει τα οφέλη για τους δημότες τόσο σε επίπεδο βελτίωσης της καθημερινότητας, όσο και μέσω της ανταποδοτικότητας των τελών. «Θα φωτίσουν οι γειτονιές», σημειώνει. Ήδη βρίσκεται στο στάδιο της δημοπρασίας έργο αντικατάστασης φωτιστικών στις οδούς Πραξιτέλους, Τσιμισκή και Εθελοντή Αιμοδότη, όπου θα αλλάξουν και οι κολώνες γιατί βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, ενώ με το νέο πρόγραμμα θα τοποθετηθούν λαμπτήρες led σε διάφορα σημεία της πόλης, τα Κιμμέρια, τη Λεύκη, το Πετροχώρι, τη Σταυρούπολη και αλλού. Συνολικά, έχει καταγραφεί σε ψηφιακή μορφή όλο το δίκτυο οδοφωτισμού του δήμου και προγραμματίζεται να αντικατασταθούν περισσότεροι από 7.000 συμβατικοί λαμπτήρες.

Αναφορικά με το οικονομικό όφελος, η δημοτική αρχή εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν σε βάθος 10ετίας 5,7 εκ. ευρώ, δηλαδή 4,5 εκ. ευρώ από την εξοικονόμηση ενέργειας και 1,2 εκ. ευρώ από τα έξοδα συντήρησης. «Αν καταφέρουμε να ανακηρύξουμε ανάδοχο έως τον Φεβρουάριο μπορούμε να προβούμε και άμεσα στη μείωση των δημοτικών τελών», σημειώνει ο κ. Δημαρχόπουλος.

Αρχές του έτους εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός

Για την προώθηση του έργου θα αποσταλούν εκ νέου στο ΚΑΠΕ η νέα μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης και στη συνέχεια, η Οικονομική Επιτροπή θα εγκρίνει τους όρους για να διεξαχθεί μέσω ΚΗΜΔΗΣ ο διεθνής διαγωνισμός. Ήδη περίπου 40 δήμοι έχουν προχωρήσει με αυτό τον τρόπο στην εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο φωτισμό. Από τους πρώτους ήταν ο δήμος Αλεξανδρούπολης, ενώ εντός του μήνα τη σύμβαση εκτέλεσης του έργου υπογράφει και ο δήμος Ιάσμου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στη Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% – Η Δύση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας με το 87,34% των ψήφω…