-1 φύλλο ζύμης σαμπλέ
-4 κυδώνια
-400γρ. ζάχαρη
-3 αβγά
-120γρ. αμυγδαλόψιχα
-20γρ. αλεύρι
-1 σφηνάκι ρούμι
-120γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
-2 κουτ. σούπας ζελέ κυδωνιού ή μαρμελάδα κυδώνι
-1 σφηνάκι πετιμέζι
-½ φλιτζάνι αμύγδαλα σε φιλέ
Καθαρίζετε τα κυδώνια και τα κόβετε στη μέση. Αφαιρείτε τα κουκούτσια και κόβετε το κάθε μισό σε 3 κομμάτια. Τα βράζετε σε 1 λίτρο νερό και 300γρ. ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα κρατάτε στην άκρη. Ετοιμάζετε την κρέμα. Στο κάδο του μίξερ χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτετε την αμυγδαλόψιχα το αλεύρι και το ρούμι. Ανακατεύετε και ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Στρώνετε το φύλλο ζύμης σε λαδωμένο ταψάκι και πάνω απλώνετε την κρέμα που φτιάξατε. Συνεχίζετε με τα κομμάτια από το κυδώνι τοποθετώντας τα πάνω από την κρέμα με τάξη. Ψήνετε τη τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 40 με 45 λεπτά. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε το ζελέ ή τη μαρμελάδα με το πετιμέζι και μισό φλιτζάνι νερό. Με αυτό το μίγμα περιχύνετε τη τάρτα όταν τη βγάλετε από το φούρνο. Πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και σερβίρετε, ζεστή ή κρύα.