Την Παρασκευή στη Βουλή τα καυσόξυλα για τη Μύκη
Λόγω του επείγοντος του οξυμένου προβλήματος η ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τις ελλιπείς πιστώσεις για καυσόξυλα στους κατοίκους του δήμου Μύκης μετατράπηκε σε επίκαιρη και θα συζητηθεί αύριο, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 9:30 πμ, οπότε και θα έχουμε νεότερα για τις προθέσεις της κυβέρνησης, που καλείται να λύσει ένα ζήτημα, αφενός σοβαρό λόγω των αυξημένων αναγκών των κατοίκων του βουνού και αφετέρου κοινωνικό, μιας και πρόκειται για άτομα και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, τη στιγμή μάλιστα που κάτοικοι άλλων περιοχών λαμβάνουν περισσότερα χωρικά, χωρίς να προκύπτουν ειδικά κριτήρια ως προς αυτό.
Ε.Δ.
Απεργιακό αυτομαστίγωμα
Κακά τα ψέματα, ο ιδιωτικός τομέας απεργεί και συμμετέχουν μόνο εκείνοι που δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Ο απλός εργάτης, ο πωλητής στο εμπορικό κατάστημα, ο υπάλληλος γραφείου, ο κούριερ δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να απεργείς. Η μη συμμετοχή τους στην απεργία υπογραμμίζει εμφατικά και την ήττα τους. Ταλαιπωρούνται, βασανίζονται, από μία ομάδα εργαζομένων που έχει στους κόλπους της εκατοντάδες ρουσφέτια και καθοδηγείται από μία ιδεοληπτική συνδικαλιστική ηγεσία.
Βέβαια κάπως πρέπει να αντιδράσει ο εργαζόμενος και η απεργία είναι το βασικό μέσο. Εντάξει, απλώς αυτό δεν είναι αντίδραση. Είναι αυτομαστίγωμα. Είναι αδιέξοδο. Και όχι, δεν ευθύνεται η έλλειψη ενός «ρωμαλέου» συνδικαλιστικού κινήματος, ούτε η αναχρονιστική έκπτωση της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Είναι που η πραγματικότητα έχει, εδώ και καιρό, ξεπεράσει έννοιες, σύμβολα, ιδέες και προθέσεις.
Κ.Γ.
Οι κλοπές συνεχίζονται στην Παλιά Πόλη
Το δυσάρεστο νέο κυκλοφόρησε στους επαγγελματίες της περιοχής. Νέα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων στα ίδια καταστήματα της παλιάς πόλης. Προκλητικό; Βεβαίως. Και σίγουρα θα πρέπει οι θρασύτατοι δράστες να συλληφθούν. Διότι προκαλούν και περιγελούν τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και την Αστυνομία. Η επανάληψη διαρρήξεων στα ίδια καταστήματα της περιοχής, πέρα από τις ζημιές, προκαλούν και ανησυχία για το εγγύς μέλλον. Διότι η πρώτη διάρρηξη δεν έχει πολύ χρόνο που συνέβη.
Γ.Δ.
Πολίτες δύο κατηγοριών
Οι δημόσιοι λειτουργοί και οι συνταξιούχοι της χώρας μας θα εισπράξουν τα αναδρομικά χωρίς να γίνει κανένας συμψηφισμός με τυχόν ληξιπρόθεσμα ή μη, ή ρυθμισμένα χρέη προς το δημόσιο. Αυτοί η της μιας κατηγορίας. Διότι οι άλλοι, για να εισπράξουν τα χρέη που τους οφείλει το δημόσιο περιμένουν μήνες έως και χρόνια. κι όταν έρθει η ώρα να πληρωθούν, τότε αρχίζει ο συμψηφισμός των όποιων χρεών ληξιπρόθεσμων ή μη, ρυθμισμένα ή μη.
Σα να πρόκειται για πολίτες β΄κατηγορίας, δυστυχώς…
Γ.Δ.
Θα μας συνεγείρουν;
Ο γράφων κατ’ επανάληψη έχει καταθέσει την άποψή του για τα δημοτικά πράγματα και όχι μόνον της Ξάνθης. Χωρίς να κολακεύει και να χαϊδεύει τους Ξανθιώτες για τις επιλογές τους, διότι αυτοί ψηφίζουν και αποφασίζουν για το μέλλον της πόλης και των δήμων.
Συνεχίζουμε λοιπόν να χτυπάμε το καμπανάκι των προβληματισμών εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, με ψήγματα αισιοδοξίας. Ρωτάμε λοιπόν και θέτουμε τον προβληματισμό μας, άραγε μπορούν οι πολλές υποψηφιότητες να δημιουργήσουν το θαύμα που θα αναζωογονήσει την αρχόντισσα της Θράκης; Δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Μπορούμε όμως να ελπίσουμε πως επιτέλους θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε ρεαλιστικές προτάσεις, τέτοιες που θα συνεγείρουν τους Ξανθιώτες να εμπιστευθούν το νέο αλλά και το έμπειρο αντάμα.
Γ.Δ.
Σύγκρουση δύο κόσμων
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στις επόμενες εκλογές θα συγκρουσθούν δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Ο ένας έχει ως όραμα προσλήψεις και επιδόματα για όλους. Ο άλλος βάζει πρωταρχικό στόχο να δημιουργήσει πραγματικές θέσεις εργασίας, μεγαλώνοντας την πίτα. Ο ένας αποτελεί τη συνέχιση ενός πελατειακού μοντέλου που κυριάρχησε στην Ελλάδα από τη γένεση του νεοελληνικού κράτους. Ο άλλος αντιλαμβάνεται ότι το μοντέλο χρεοκόπησε και πρέπει να δοθεί πρωτεύοντας ρόλος στην υγιή επιχειρηματικότητα. Μπορεί όμως πραγματικά να αλλάξει κουλτούρα, «παράδειγμα», αυτός ο τόπος; Μπορεί ο Έλληνας, ο κουρασμένος, ο εξαντλημένος, να ξεπεράσει το όραμα του βολέματος σε μια θέση;
Μερίδα πολιτών βρήκε στον ΣΥΡΙΖΑ ένα δίχτυ προστασίας σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι πολλές χιλιάδες οι πολίτες που ζουν με επιδόματα, δεν πληρώνουν ΔΕΗ ή συγκοινωνίες γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Χιλιάδες έχουν διορισθεί και άλλοι θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα τους προστατεύσει στο μέλλον. Τι ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας είναι αυτό; Οχι αμελητέο, και οι κυβερνώντες επικεντρώνονται με χειρουργικό τρόπο στην ικανοποίηση των αιτημάτων του. Υπάρχουν και οι πολίτες που βρίσκονται στη μέση, δεν είναι ούτε μη έχοντες ούτε ακριβώς και έχοντες. Οι νέοι που δουλεύουν με 500 κάτι ευρώ άπειρες ώρες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που «δεν βγαίνουν» αν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, οι ευσυνείδητοι λειτουργοί στο Δημόσιο που πληρώνονται οικτρά. Αυτοί πρέπει να πεισθούν ότι υπάρχει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και αξιών, που μπορεί να τους βγάλει από το τέλμα.
Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Για να πετύχει το εγχείρημα μιας ολικής επανεκκίνησης χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας και «παραδείγματος», και αλλαγή συμπεριφοράς από την πολιτική και οικονομική ελίτ. Αν η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορέσει να ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη, θα ξύνουμε τον πάτο για πολύ καιρό ακόμη…
Α.Π.
Γαλλικό παράδειγμα στην εθνική τιμή
Αρχές Οκτωβρίου 2018 ο φιλελεύθερων αντιλήψεων περί παγκοσμιοποιημένης οικονομίας Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ερωτώμενος σχετικά με την πιθανότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο (και όχι το management) από ξένους επενδυτές στην ADP, την υπό ιδιωτικοποίηση Εταιρεία Εκμετάλλευσης των αερολιμένων της Γαλλίας, δήλωσε «Αν μία ξένη δύναμη ήθελε να αποκτήσει τον έλεγχο της ADP, η απάντηση θα είναι ένα μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ. Το γαλλικό κράτος θα έχει την τελευταία λέξη αναφορικά με το ποίος θα μπορούσε να είναι ο κύριος μέτοχος της ADP.». Αφιερωμένο στην Κυβέρνηση, που εκχώρησε στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Πατρίδας μας.
Χ. Β.
Η κρίση δεν θα είναι η Ελλάδα στο τετράγωνο, αλλά εις τον κύβο!»
Μετά την καθιέρωση στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο των Greek statistics”, της «kolotoumba”, του «PASOKisation” (η αστραπιαία εκλογική συρρίκνωση) η Χώρα μας με τις θλιβερές επιδόσεις της στην πολιτική διαχείριση της δεκαετούς κρίσης και ύφεσης συνεχίζει να εμπνέει. Η εντεινόμενη κρίση στην Ιταλία δίνει την ευκαιρία σε πολιτικούς της φίλης Χώρας να αποτάξουν το «Ελληνικό» παράδειγμα διαχείρισης της δικής τους περίπτωσης. Ο Claudio Boghi, Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού στην Ιταλική Βουλή, δήλωσε : «Αν κάποιος στις Βρυξέλλες είναι αρκετά ηλίθιος να νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ελληνική «εργαλειοθήκη» εναντίον μας, θα δει ότι η κρίση δεν θα είναι αυτή της Ελλάδας στο τετράγωνο, αλλά στον κύβο! Στην Ελλάδα η ΕΕ κατάφερε να μετατρέψει αυτό που ξεκίνησε ως ένα μικρό πρόβλημα σε μία καταστροφή εξαιτίας των λάθος εκτιμήσεων, αλλά αυτό θα είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών.». Ωραία! Η Ελλάδα εκτός από περίγελως έγινε και μονάδα … ευρωκαταστροφόμετρου: Ελλάδα «στο τετράγωνο» καταστρέφεσαι, Ελλάδα «στον κύβο» σβήνεις ! Είναι θέμα εκθέτη – ή είμαστε όλοι έκθετοι;
Χ.Β.
«Το ανεπιθύμητο τέκνο ως ζημία των γονέων (!)»
Πάντως τό είδαμε και αυτό: σε έγκριτο νομικό επιστημονικό περιοδικό κύρους αναγνώσαμε «μονορούφι» (!) από έντονη περιέργεια λόγω του τίτλου του ακαδημαϊκό άρθρο με τον ως άνω τίτλο και τον καθησυχαστικό … διευκρινιστικό υπότιτλο : «η συλλογιστική της “wrongful birth”». Το άρθρο, πόνημα κατά τα άλλα αξιώσεων, αφορά στο αν και κατά πόσο η παραμέληση εκ μέρους του ιατρού κατά τον προγεννητικό έλεγχο της δυνατότητας νόμιμης άμβλωσης και το αποτέλεσμα της γέννησης ενός … ανεπιθύμητου (!!) τέκνου για τους γονείς δικαιολογεί την αξίωσή τους και την αποζημιωτική ευθύνη του ιατρού. Το άρθρο υποστηρίζει ότι η επιβάρυνση των γονέων με ανεπιθύμητες υποχρεώσεις διατροφής σε περίπτωση γέννησης μη υγιούς τέκνου μπορούν να αποκαθίστανται (και) δικαστικώς λόγω της παραβίασης των υποχρεώσεων «συναλλακτικής πίστης» (!!!) εκ μέρους του ιατρού στην περιοχή του επαγγελματικού ιατρικού κινδύνου. Στο τέλος της ανάγνωσης απορημένος κοίταξα στο εξώφυλλο το έτος και τον τόπο έκδοσης του περιοδικού: 2018, Αθήνα, όχι Βερολίνο, 1938. Κάτι μού διέφευγε. Αναρωτήθηκα, βιοηθική αποκαλούν όλο δέος σήμερα αυτό, που ο Μένγκελε στην Ναζιστική Γερμανία ασύδοτα αποκαλούσε πριν ογδόντα έτη ευγονική; Το άρθρο αναφέρεται στην γέννηση ανεπιθύμητων μη υγιών τέκνων – πόσο απέχει η γέννηση και ανεπιθύμητων υγιών τέκνων; Πόσο απέχει συνακόλουθα ο έλεγχος ανεπιθύμητων υγιών και μη υγιών γονέων; Πόσο απέχει η αποθηρίωση και η φρίκη του 1933-1945 από ένα τεύχος περιοδικού; Μόλις ένας Ναζισμός δρόμος…
Χ.Β.
Λένε για καταλήψεις στα σχολεία
Μια κινητοποίηση που ξεκίνησε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαχύθηκε σε διάφορα σημεία της Βόρειας Ελλάδας προγραμματίζεται για σήμερα και αφορά καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια, με σκοπό, όπως αναφέρεται, τη διαμαρτυρία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και τον προβληματισμό που εκδηλώθηκε από την πλευρά γονέων στην Ξάνθη η κινητοποίηση αναμένεται να έχει περιορισμένη έκταση, αν και ο Νοέμβριος είναι «παραδοσιακά» ο μήνας, που προγραμματίζονται καταλήψεις στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, άλλοτε με αιτήματα λειτουργίας του σχολείου και άλλοτε για ζητήματα εκπαίδευσης.
Πάντως, το θέμα της υποκίνησης των κινητοποιήσεων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και χωρίς εμφανείς διοργανωτές προβληματίζει εν γένει για το περιεχόμενο των επιχειρημάτων και το στίγμα που δίνεται στους νέους για ένα σοβαρό πολιτικό θέμα της χώρας.
Ε.Δ.