Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δ. Βίτσας: Κανένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θράκη

Δ. Βίτσας: Κανένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θράκη

0

Απερίφραστα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκαθάρισε ότι δε θα δημιουργηθεί hotspot ανατολικά του Νέστου, δίνοντας τέλος στη φημολογία για χρήση του στρατοπέδου Σταυρούπολης

Διήμερη περιοδεία σε Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα και Έβρο- Βαρύτητα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακινητών που δρουν στον Έβρο και την επανεκκίνηση της συμφωνίας επανεισδοχής ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, πραγματοποίησε την Δευτέρα και την Τρίτη διήμερη περιοδεία εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Αρχικά, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη με την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και τον επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Αγγελόπουλο. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις Δομές Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Δράμα και στην Καβάλα, όπου πραγματοποίησε συσκέψεις με το προσωπικό, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με τους φιλοξενούμενους. Την Τετάρτη, επισκέφθηκε την Ορεστιάδα και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μέρος της γραμμής των ελληνοτουρκικών συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Να χτυπήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών στον Έβρο

Σχετικά με το σκοπό της περιοδείας του ο κ. Βίτσας δήλωσε: «Ο στόχος της επίσκεψής μου είναι να συζητήσω με τους ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν στο πεδίο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Να δούμε ποια είναι τα τρέχοντα προβλήματα και από την άλλη πλευρά πως προχωρούν οι στόχοι και τα σχέδια που έχουμε θέσει. Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, το κύριο μέλημα του Υπουργείου είναι από τη μια μεριά να αποσυμπιέσει τα νησιά και έχει προχωρήσει αρκετά καλά αυτό το σχέδιο. Τώρα, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στη Σάμο, χωρίς βεβαίως να αφήνουμε τη Λέσβο, αλλά η Χίος, η Λέρος και η Κως, θα έλεγε κανείς ότι είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση. Το δεύτερο θέμα είναι οι ροές που έχουμε από τον Έβρο. Έχω πει πολλές φορές ότι οι ροές από τον Έβρο το 2018 τριπλασιάστηκαν και χρειάζεται να τις διαχειριστούμε. Ένα ιδιαίτερο βάρος πέφτει στους ανθρώπους μας που δουλεύουν στη Βόρεια Ελλάδα. Ένα από τα ζητήματα είναι τον κόσμο που έρχεται να μπορέσουμε να τον φροντίσουμε, να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες. Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να το πούμε ανοικτά, είναι ότι οφείλουμε να χτυπήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Είμαστε σε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία, ιδιαίτερα στον Έβρο και οι ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2018. Αυξήθηκαν οι επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το ζήτημα των χερσαίων συνόρων και ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα άρει την αντίρρησή της σε σχέση με τη συμφωνία επανεισδοχής. Φαντάζομαι ότι θα συναντήσω κατά πάσα πιθανότητα στο Μαρόκο τον Τούρκο Υπουργό στη συζήτηση για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ, ενώ είχαμε τον Αρχηγό της Τουρκικής Ακτοφυλακής στον Πειραιά την περασμένη Παρασκευή.»

Δε θα αυξηθεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων στην Καβάλα

Επισκεπτόμενος την Καβάλα, ο υπουργός, αφού ενημερώθηκε από τα στελέχη της δομής, επεσήμανε ότι ο αριθμός των φιλοξενούμενων δε θα αυξηθεί. Σήμερα, φιλοξενούνται 492, εκ των οποίων, τα 228 είναι παιδιά κάτω των 18 ετών. Τα δε, 28 από αυτά είναι ασυνόδευτα.

Το 40% των φιλοξενούμενων Σύριοι, το 37% Ιρακινοί, το 10% Αφγανοί και το 6% Ιρανοί. Από τα 492 άτομα τα 309 είναι άνδρες και αγόρια και τα 185 γυναίκες και κορίτσια.

180 από τα παιδιά φοιτούν σήμερα στα σχολεία της Καβάλας, ενώ μέσα στη δομή παραδίδονται σε 17 ενήλικες μαθήματα ελληνικών και αγγλικών σε καθημερινή βάση από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Solidarity Now”.

Απορρίπτει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάθε πρόταση για hotspot ανατολικά του Νέστου

Σε όλους τους τόνους και απερίφραστα ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Θράκη, δίνοντας τέλος και στη φημολογία του τελευταίου διαστήματος για ανάλογη χρήση του στρατοπέδου «Αναλογίδη» στη Σταυρούπολη. «Το ‘χω πει δεκάδες φορές, ανατολικά του Νέστου δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, από κανένα υπουργείο και δεν πρόκειται να δοθεί έγκριση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας ή οποιοδήποτε άλλου τύπου δομή. Παρά τις δυσκολίες που συναντάμε στη Βόρεια Ελλάδα, θα το λύσουμε. Άρα, για λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει στο χώρο της Θράκης δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας», επεσήμανε ο κ. Βίτσας, ενημερώνοντας ότι ενδεχομένως να προχωρήσει η επέκταση του φυλακίου του Υπουργείου στον Έβρο για την βελτίωση των συνθηκών υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Σχετικά δε, με την πρόταση Βαρβιτσιώτη που ουσιαστικά «άνοιξε» τη συζήτηση για τη φιλοξενία προσφύγων στη Θράκη, ανέφερε: «με την πρόταση Βαρβιτσιώτη έμεινα άφωνος, γιατί αυτό αυτομάτως σημαίνει hotspot στον Έβρο. Εμείς, ούτε σκεφτόμαστε τέτοια πρόταση, ούτε συζητάμε με την ΕΕ, αλλά όποτε ακούγεται την απορρίπτουμε».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το υπουργείο δίνει βαρύτητα στην επανεκκίνηση της συμφωνίας επανεισοδχής ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ σχολίασε επιπλέον ότι οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές που αυξήθηκαν δραματικά τη φετινή χρονιά, κυρίως από τον Έβρο, παρουσιάζονται πιο περιορισμένες χάρη στις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…