Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ποιοι ψάχνουν χώρο στον χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών

Ποιοι ψάχνουν χώρο στον χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών

0
kalpi

Πως διαμορφώνεται το σκηνικό στην περιφέρεια και στους δήμους της Ξάνθης

 

Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά ζητούμενο αποτελεί πόσοι τελικά θα καταφέρουν να φτάσουν ως τις εκλογές

 

 

 

 

 

Προεκλογικός …αναβρασμός σε υποβόσκουσα μορφή επικρατεί στους δήμους του νομού μας καθώς και στην περιφέρειά μας. Συνωστισμός παρατηρείται σε υποψήφιους «μνηστήρες» που προετοιμάζονται να μπουν στην αρένα της σταυροδοσίας, καθώς και σε συνδυασμούς και …σχηματισμούς που διαμορφώνονται για να καταλάβουν τα πολυπόθητα «κάστρα». Αυτή η έκρηξη συμμετοχικότητας στα κοινά που παρατηρείται αφ’ ενός καταδεικνύει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμός παρά τα οξυμένα προβλήματά της δεν έχει απαξιωθεί στην συνείδηση των τοπικών κοινωνιών όπως σε μεγάλο βαθμό η πολιτική, αφ’ ετέρου ευνοείται από τον εκλογικό νόμο. Το κυρίαρχο σκεπτικό είναι ότι όποια και να είναι η εκλογική επίδοση του συνδυασμού θα υπάρξουν μετεκλογικά δυνατότητες για συνεργασίες και συναινέσεις και συναλλαγές με τον ή τους πλειοψηφίσαντες. Έτσι με τους τωρινούς ρυθμούς το μισό εκλογικό σώμα θα είναι υποψήφιο σε δήμους και περιφέρεια και το άλλο μισό οι ψηφοφόροι… Στην πραγματικότητα όμως ασφαλώς και θα είναι αισθητά μειωμένος ο αριθμός αυτών που τελικά θα μπουν στην διαδικασία του εκλογικού …ράλι! Και οι λόγοι είναι είτε οικονομικοί είτε γιατί δεν θα μπορούν να κλείσουν συνδυασμούς δεδομένου ότι αυξάνεται και ο αριθμός υποψηφίων στα τοπικά συμβούλια.

 

Ποιοι «παίζουν» για τον δήμο Ξάνθης

Υπό το πρίσμα αυτό και στο πλαίσιο του θολού και ιδιαίτερα ρευστού σκηνικού που βρίσκεται ακόμη στις συζητήσεις και τις βολιδοσκοπήσεις ο χάρτης των υποψηφίων στους δήμους διαμορφώνεται ως εξής: Με «ναυαρχίδα» τον δήμο Ξάνθης προς στιγμήν δεδηλωμένα υποψήφιοι θα είναι οι συνδυασμοί του δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου, του Σάββα Μελισσόπουλου, του Γιάννη Παπαχρόνη. Δεν το δήλωσαν αλλά σχεδόν σίγουρη θεωρείται η κοινή κάθοδος του Μανώλη Τσέπελη με τον Ιπποκράτη Καμαρίδη, πιθανότατα και της Ειρήνης Πυρνάρη. Θα απέχει ο Σωτήρης Τσιακίρογλου ενώ για τον Δημήτρη Μπένη οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αν θα κατέβει ως επικεφαλής ή θα στηρίξει κάποιον συνδυασμό. Οι φημολογίες που θέλουν αρχηγική κάθοδο του Πασχάλη Λύρατζη δεν επιβεβαιώνονται και το πιο πιθανό είναι ότι κάτι τέτοιο υποκινήθηκε για τις εντυπώσεις. Να σημειώσουμε ότι μετά το «διαζύγιο» Τεφρωνίδη  – τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται μια πιο «κομματική» επιλογή ενώ ο κ. Τεφρωνίδης το …σκέφτεται αν τελικά θα κατέβει. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι παρούσα αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν επικεφαλής θα παραμείνει ο Γιώργος Κολλάρος.

 

Εκρήξεις και ρήξεις στον δήμο Αβδήρων

Στο δεύτερο μεγάλο δήμο του νομού, τον δήμο Αβδήρων προς στιγμή το ενδιαφέρον μονοπωλεί η έριδα του δημάρχου Γ. Τσιτιρίδη με τον πρόεδρο τη ΔΕΥΑ Αβδήρων Νίκο Χατζόπουλο. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν λόγια βαριά και θεωρείται βέβαιο ότι τερμάτισαν τη συνεργασία τους. Άγνωστο προς στιγμήν θεωρείται ότι ο κ. Χατζόπουλος προετοιμάζει την κάθοδό του. Το ίδιο και ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης που βρίσκεται σε μια περίοδο αναζήτησης ευρύτερων συνεργασιών.  Ο Νίκος Καλιαμπάκας, που δεν θα είναι κε νέου υποψήφιος ενδέχεται να στηρίξει μία συνεργασία με Τσολακίδη, ενώ εκ νέου θα είναι υποψήφιος κατά πάσα πιθανότητα και ο Κώστας Αντωνιάδης. Υπό σκέψην επίσης είναι ο Δημήτρης Γαλανόπουλος που δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του. Η περίπτωση Κριτσίνη ακούγεται ωστόσο επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει αυτή η φήμη στις εκλογές και δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη και στερείται αξιοπιστίας. Το ίδιο και η υποψηφιότητα του Μπηρόλ πρώην δημάρχου Σελέρου.

 

Οι ενδιαφερόμενοι σε Μύκη και Τόπειρο

Στο δήμο Μύκης ο δήμαρχος Τζεμήλ Καπζά θα έχει απέναντί του τους συνδυασμούς του Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν, του Αντνάν Πετζενίκ(πρώην δημοτικού του συμβούλου) και ενδεχομένως του πρώην δημάρχου Τζουκάλ. Στον Τόπειρο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου, θα κονταροχτυπηθεί με τον Νίκο Κιατίπη αλλά και τον Κώστα Δαλάτση. Ο Άγγελος Κυλικιώτης (επικεφαλής της νυν αντιπολίτευσης) ενδεχομένως να συνεργαστεί όπως και ο Κυρμάνης. Πρόθεση καθόδου εξέφρασε και ο Κώστας Μακρίδης.

 

Άκρως ανταγωστικό το σκηνικό στην περιφέρεια

Στην Περιφέρεια τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Ο Χρήστος Μέτιος έχει το χρίσμα της ΝΔ ενώ απέναντί του είναι ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Ο Χριστόδουλος Τοψίδης αναπτύσσει δυναμική ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν και οι τρεις αυτές υποψηφιότητες θα καταφέρουν να σχηματίσουν συνδυασμούς και να φτάσουν ως τις εκλογές του Μαΐου. Πιο αδύναμος κρίκος θεωρείται ο Πέτροβιτς καθώς ο Τοψίδης φαίνεται να έχει στήριξη από παραγωγικού φορείς και επιχειρήσεις. Σ ότι αφορά τις άλλες υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν είναι του Κώστα Κατσιμίγα που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Κώστα Σιμιτζή (πρώην δημάρχου Καβάλας) από το ΚΙΝΑΛ. Να σημειώσουμε ότι ο Χρήστος Μέτιος έχει ξεκινήσει σειρά επαφών στην Ξάνθη καθώς καλείται να ανανεώσει το ψηφοδέλτιό του (και εξ ανάγκης άλλωστε). Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Ευφραιμίδης. Επαφές έκανε και ο Χριστόδουλος Τοψίδης που κινείται και εκτός του χώρου της ΝΔ. Πρόσφατα δε, συναντήθηκε με τον Κώστα Ζαγναφέρη. Επίσης στην Ξάνθη είχε συναντήσεις με στελέχη του ΚΙΝΑΛ και ο Κώστας Σιμιτζής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με 159 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή

Η παραίτηση Μπρατάκου-Παπασταύρου «πλήγωσαν» τη ΝΔ – Η επόμενη μέρα με φόντο τις ευρ…