Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ασφαλιστική «ανάσα» για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Ασφαλιστική «ανάσα» για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

0

Μειώσεις 33, 3% στις ασφαλιστικές τους εισφορές προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη- Εισηγητής ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γρηγόρης Στογιαννίδης

 

Τι προβλέπουν οι άλλες διατάξεις – Μονιμοποιούνται μέσω προκήρυξης από τον ΑΣΕΠ οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας (πρώην Ψυχολογικό Κέντρο)

 

 

«Μποναμά» δίνει στους ελεύθερους επαγγελματίες , στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες ο νέος νόμος που ψηφίστηκε μόλις την Πέμπτη22 Νοεμβρίου από την Βουλή καθώς προβλέπει σημαντικές μειώσεις της τάξης των 33,3% στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν κάθε μήνα για την κύρια σύνταξή τους. Ειδικότερα ο νέος νόμος μειώνει σε 13,3% από 20% το ποσοστό των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και σε 12% από 18% μείωση στους αγρότες. Οι ελαφρύνσεις αφορούν σε περίπου 250.000 ασφαλισμένους που θα έχουν ετήσιο όφελος που θα κυμαίνεται από 200-4.700 ευρώ (ποσοστιαία η μείωση κυμαίνεται από 12,45% έως και 33,3%).

Μειώνονται κατά 33,3% οι ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Όπως αναφέρει ο βουλευτής Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης που ήταν εισηγητής του νομοσχεδίου, με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) προβλέπει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για το 88% των κλάδων αυτών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 7.032 ευρώ. Ο νέος νόμος που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2019 θα δώσει ανάσα στους κλάδους αυτούς που αποτελούν το 12% που δηλώνει εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ και πλήρωνε κατώτερη εισφορά 20%: «Ο νέος νόμος ρυθμίζει και το επικουρικό και το εφάπαξ. Οι κλάδοι αυτοί θα πληρώνουν το ελάχιστο που θα είναι στα 13,3% από 1/1/2019 εκτός αν το επιθυμούν να καταβάλλουν μεγαλύτερα ποσά αποσκοπώντας με την ανταποδοτικότητα σε μεγαλύτερη σύνταξη. Στους αγρότες η μείωση είναι από 18% στο 12% και αμέσως το 2022 θα διαμορφωθεί στο 13,3%», επεξηγεί ο κ. Στογιαννίδης. Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με την αξιωματική αντιπολίτευση να το ψηφίζει παρότι στελέχη της είχαν προαναγγέλλει ότι θα το καταψηφίσει. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έμπρακτη απόδειξη του οριστικού τέλους των μνημονίων και των ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών», ενώ η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «ψίχουλα» σε σχέση με τις καταστροφικές συνέπειες του «νόμου Κατρούγκαλου», ζητώντας ταυτόχρονα την πλήρη κατάργηση του.

Aναλυτικό παράδειγμα:

Νέοι επιστήμονες κάτω της 5ετίας:

Τι ισχύει σήμερα:

0-2 χρόνια ασφάλισης ->14% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€

2-5 χρόνια ασφάλισης ->17% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€, με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό.

Τι θα ισχύσει από 1/1/2019:

0-5 χρόνια ασφάλισης -> 13,33% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€ (70%του ισχύοντα κατώτατου μισθού).

Δηλαδή:

Μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη : 54,6€

Μηνιαία εισφορά για επικουρική σύνταξη : 27,6€

Μηνιαία εισφορά για εφάπαξ : 16,4€

Οι άλλες διατάξεις – Μονιμοποιούνται μέσω προκήρυξης από τον ΑΣΕΠ οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας (πρώην Ψυχολογικό Κέντρο)

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που άπτονται ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων:

-Οι εργαζόμενοι αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών ή των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης. Στο εξής, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι οι άμεσα θιγέντες από την παράνομη συμπεριφορά του εργοδότη, θα μπορούν να παρίστανται με δικηγόρο στην εκδίκαση και να ασκούν όλα τα δικαιώματα που δίνει η δικονομία στους παράγοντες της δίκης.

-Ενισχύεται θεσμικά και οργανωτικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θέσπισης ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου προστασίας των Επιθεωρητών Εργασίας. Ειδικότερα, ορίζεται πλέον ως ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση η περίπτωση ψευδούς καταμήνυσης, επίθεσης, απειλής, εξύβρισης και έμπρακτης εξύβρισης κατά την διάρκεια του ελεγκτικού έργου των Επιθεωρητών Εργασίας και δημιουργείται η πρόβλεψη για ένα λειτουργικό σύστημα νομικής εκπροσώπησης των Επιθεωρητών σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης που προκύπτει από την άσκηση των καθηκόντων τους.

-Δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν εξαγοράσει πλασματικό χρόνο πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, να λάβουν υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, με βάση τις διατάξεις του ν.4387/2016 και την καταβολή της διαφοράς μεταξύ της ήδη καταβληθείσας εισφοράς και της καταβλητέας σύμφωνα με τον ν.4387/2016.

 

-Εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ μέχρι την 31/12/2019 ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, τα φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια κ.λπ.), φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού κλπ.

-Συστήνονται 341 οργανικές θέσεις για τα 12 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ), το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας και τα παραρτήματά τους. Οι προκηρύξεις των θέσεων θα εκδοθούν το αργότερο μέχρι 28.2.2019. Αυτή η διάταξη αφορά και τους εργαζόμενους του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στην Ξάνθη (πρώην Ψυχολογικό Κέντρο) των οποίων οι συμβάσεις παρατείνονται έως τέλος του 2019 και στη συνέχεια θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Πόσο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για αγρότες, γιατρούς, δικηγόρους

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…