Κατά 2% μειώθηκε η επισκεψιμότητα στη Θάσο, την προμετωπίδα του τουρισμού της ΑΜΘ
Το πλήγμα εντοπίζεται στον ξένο οδικό τουρισμό. Γιατί δε μας προτίμησαν φέτος Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι και Τούρκοι
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «σφυγμομετρά» την τουριστική κίνηση και την επισκεψιμότητα του καλοκαιριού μέσα από τους δείκτες και τις προτιμήσεις που αποτυπώνονται στη Θάσο, το «βαρόμετρο» του τοπικού τουρισμού. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι περιοχές όπως η Καβάλα κυρίως, αλλά και η Ξάνθη ευνοούνται από τις εκδρομές μαζικού τουρισμού που διοργανώνονται από χώρες του εξωτερικού με προορισμό τη Θάσο, καθώς διοργανώνονται ημερήσιες εξορμήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, τοποθεσίες φυσικής ομορφιάς και εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και στο παζάρι της Ξάνθης.
16.295 λιγότερες μετακινήσεις στη Θάσο το καλοκαίρι
Έτσι λοιπόν, τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής κίνησης στη Θάσο προκαλούν προβληματισμό, καθώς μπορεί οι πτήσεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Καβάλας να αυξήθηκαν, αλλά οι μετακινήσεις επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια του νησιού παρουσιάζουν μείωση. Η μείωση αποτυπώνεται στο 2-3%, πολύ μεγαλύτερη στην ακτοπλοϊκή γραμμή Καβάλα-Πρίνος και πιο μετριασμένη στην γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας. Συγκεκριμένα, σε αυτή την ακτοπλοϊκή γραμμή για την περίοδο Ιούνιος-Σεπτέμβριος το 2017 οι επιβάτες ήταν 646.168, τη φετινή χρονιά μειώθηκαν σε 629.572. Το ίδιο διάστημα τα οχήματα (ΙΧ) το 2017 ήταν 152.402 και μειώθηκαν σε 146.312 το 2018. Όπερ και σημαίνει ότι παρουσιάζεται μία πτώση της τάξης του 2,6% για τους επιβάτες και 4% για τα αυτοκίνητα. Στη γραμμή Πρίνος Καβάλα οι 82.171 επιβάτες της προηγούμενης χρονιάς έγιναν 72.655 και στα αυτοκίνητα, τα 13.208 μειώθηκαν σε 11.442. Δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση η μείωση είναι της τάξης του 11,6% για τους επιβάτες και 13,4% για τα οχήματα. Συνολικά, τη φετινή χρονιά, στις δύο αυτές γραμμές, μαζί με τη γραμμή Κεραμωτής-Πρίνου που φέτος δρομολογήθηκε πρώτη φορά, μετακινήθηκαν 712.044 επιβάτες, με 160.297 οχήματα.
Προβληματίζει η μείωση του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια και την Τουρκία
Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι για πρώτη χρονιά από το 2014 εμφανίζεται μείωση στην τουριστική κίνηση του νησιού. Αυτό δεν συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, παρά τα σοβαρά προβλήματα, όπως capital controls, το πραξικόπημα στην Τουρκία, το προσφυγικό κλπ.
Οι ξενοδόχοι επιμένουν ότι η μείωση των διανυκτερεύσεων ήταν ακόμη μεγαλύτερη από αυτή των αφίξεων, αφού αυτοί που ήρθαν έμειναν λιγότερο.
Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης: «η μείωση της τουριστικής προκύπτει κυρίως, λόγω της μείωσης του οδικού τουρισμού. Συντέλεσε ο άστατος καιρός στις αρχές του καλοκαιριού, ο ανταγωνισμός με την Τουρκία, ακόμη και η διεξαγωγή του μουντιάλ. Σε κάθε περίπτωση, παρουσίασε πτώση η τουριστική κίνηση από Βούλγαρους, Ρουμάνους, Σέρβους και Τούρκους. Ειδικά, για τους τελευταίους είμαστε πια, λόγω της συγκυρίας, πολύ ακριβός προορισμός». Ο κ. Παρασχούδης σημειώνει ότι αφότου ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος στο τέλος του μήνα –υπάρχει κινητικότητα λόγω καλού καιρού- θα πρέπει να γίνουν εκτιμήσεις, να προκύψουν συμπεράσματα και να γίνουν οι απαραίτητες προτάσεις και συζητήσεις. «Με τους μικρούς μας πόρους θέλουμε να συνδράμουμε στην τουριστική τόνωση του νησιού, ωστόσο φαίνεται ότι η Περιφέρεια μας θεωρεί πια αναγνωρίσιμη περιοχή και δεν επιλέγει η Θάσος να μην αποτελεί προτεραιότητα στην τουριστική προβολή, παρότι μπορεί συνδυαστικά να αναβαθμίσει τουριστικά όλη την περιοχή», τονίζει ο ίδιος.
Οι διαπιστώσεις που προκύπτουν είναι κρίσιμες, ειδικά αναφορικά με την πτώση του οδικού τουρισμού, αφού αυτός αποτελεί και το 90% της τουριστικής κίνησης στη Θάσο. Ξενοδόχοι και επαγγελματίες εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό αναμένουν με αγωνία τις εκτιμήσεις που θα προκύψουν, ελπίζοντας να δοθεί η δυνατότητα προώθησης του νησιού με νέους καινοτόμους τρόπους προώθησης των παραλιών, της αγροδιατροφής και των δραστηριοτήτων, και όχι μόνο με εκθέσεις.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr