Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ‘319.000 ευρώ για να κλείνουν οι «τρύπες» της ΔΕΥΑΞ’

‘319.000 ευρώ για να κλείνουν οι «τρύπες» της ΔΕΥΑΞ’

0

Το δια ταύτα της μαραθώνιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου – Σε ψηφοθηρικούς και μικροπολιτικούς λόγους απέδωσε την ανακίνηση του ζητήματος από τον δήμαρχο, η αντιπολίτευση

 

 

Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, Μ. Σδρέβανος: «Είναι τα χρήματα που συνέχιζαν να παίρνουν «για κάποιους λόγους» επί 7 μήνες…

Δικηγόρος εργαζομένων, Κ. Κούτρας: «Πρωτόγνωρο νομικό γεγονός, επιχείρηση να κάνει αγωγή στους εργαζόμενούς της…»

 

«Τα …λερωμένα …τ’ άπλυτα» της ΔΕΥΑΞ συζήτησαν στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, σε μια μαραθώνεια συνεδρίαση που συγκλήθηκε εκτάκτως με μοναδικό θέμα τα πεπραγμένα της μετά από αίτημα 17 δημοτικών συμβούλων. Έναυσμα δόθηκε από τον ίδιο τον δήμαρχο Ξάνθης ο οποίος στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε στο θέμα των 300.000 ευρώ που παρουσιάζεται στους ισολογισμούς της ΔΕΥΑΞ από το 2014 και μετά ως ανείσπρακτα ,  παρουσιάζοντάς το αρχικά ως «ζημία» που δεν πρέπει να μετακυλιστεί στους πολίτες και κάνοντας μάλιστα λόγο : «για ένα σοβαρό ζήτημα που αγγίζει τα όρια του Ποινικού Κώδικα και του κακουργήματος». Στο παρόν όμως το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος υιοθέτησε έναν πιο ήπιο και κατευναστικό λόγο από τον οποίο του εξέλιπε η κινδυνολογία ενώ αμφισβήτησε ευθέως τα λεγόμενά του όπως καταγράφηκαν στα πρακτικά από την απομαγνητοφώνηση του ηχητικού του Δημοτικού Ραδιοφώνου, επισημαίνοντας πως στα πρακτικά του δήμου δεν αναφέρονται αυτά. Η αντίδραση ήταν σφοδρή από την αντιπολίτευση με τον κ. Καμαρίδη να του υπενθυμίζει ότι: «προσέξτε το έχετε ξανακάνει αυτό με τα πρακτικά…» και τον κ. Ανταμπούφη να λέει ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορέσετε να διαψεύδετε το δημοτικό ραδιόφωνο και τα ίδια τα αφτιά μας…».

Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, Μ. Σδρέβανος: «Είναι τα χρήματα που συνέχιζαν να παίρνουν «για κάποιους λόγους» επί 7 μήνες…

Επί του θέματος… και αφού ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Α. Καρά, λόγω κωλύματος του άρθρου 99 που επικαλέστηκε ο πρόεδρος Γιάννης Δρεμσίζη  αποχώρησε, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μαρίνος Σδρέβανος, ο οποίος αφού διευκρίνισε πως δεν πήρε το λόγο στο προηγούμενο συμβούλιο γιατί ο δήμαρχος ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεση έκανε μια ιστορική αναδρομή επιχειρώντας να αποσαφηνίσει το πώς πρόεκυψε αυτό το ποσό στον ισολογισμό. Αρχικά ξεκαθάρισε ότι ανέλαβε την επιχείρηση τον Οκτώβριο του 2014 και δεν ευθύνεται για ότι έγινε πριν. Είπε πως αυτό το ποσό που ανέρχεται σε 319.000 ευρώ είναι πρόβλεψη αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών του 7μηνου από 1/1/2013 έως 31/7/2013. Αυτό το ποσό είναι που διεκδικεί με αγωγή η ΔΕΥΑΞ από τους εργαζόμενους καθώς είναι τα χρήματα που συνέχιζαν να παίρνουν «για κάποιους λόγους» όπως είπε χαρακτηριστικά. παρότι είχαν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο με τον νόμο 4024 και έπρεπε να είχαν υποστεί μειώσεις έως 25%. Αποσύνδεσε δε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια μέχρι τον Άρειο Πάγο και δικαιώθηκαν επισημαίνοντας πως αυτή η απόφαση αφορά το επιπλέον 25% μείωση επί του 25% της πρώτης μείωσης που έγινε με τον νόμο 4093 το Νοέμβριο του 2012.

Δικηγόρος ΔΕΥΑΞ, Σ. Γιαλάογλου: ««Επιλέχτηκε να διεκδικηθεί συνολικά και μετά να συμψηφιστεί με αυτά που έχουν κερδηθεί από τους εργαζόμενους»

Ως προς αυτά συνηγόρησε και ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΞ κ. Στέργιος Γιαλάογλου ο οποίος πρόσθεσε πως το θέμα είναι καθαρά νομικό και όχι πολιτικό και πως οι εργαζόμενοι έχουν κληθεί από την εταιρεία για να προσφύγουν σε διακανονισμό αλλά δεν δέχτηκαν: «Η ΔΕΥΑΞ αξιώνει τις μειώσεις που δεν έχουν γίνει από τον 25% για ένα 7μηνο που καθυστέρηση να εφαρμοστεί ο νόμος που τους ενέταξε στο ενιαίο μισθολόγιο». Σ’ ότι αφορά το ποσό είπε: «Επιλέχτηκε να διεκδικηθεί συνολικά και μετά να συμψηφιστεί με αυτά που έχουν κερδηθεί από τους εργαζόμενους που ανέρχονται σε 450.000 ευρώ.

Δικηγόρος εργαζομένων, Κ. Κούτρας: «Πρωτόγνωρο νομικό γεγονός, επιχείρηση να κάνει αγωγή στους εργαζόμενούς της…»

Διαφορετική ήταν η προσέγγιση του δικηγόρου των εργαζομένων κ. Κούτρα ο οποίος στο μόνο που συμφώνησε με τον συναδέλφό του είναι ότι το θέμα είναι νομικό και θα λυθεί στα δικαστήρια. Διερωτήθηκε ωστόσο για το αν εξυπηρετούνται πολιτικές σκοπιμότητες υπογραμμίζοντας ότι είναι πρωτόγνωρο νομικό γεγονός και ότι δεν το έχει συναντήσει στην πολυετή του καριέρα ως νομικός, επιχείρηση να στρέφεται εναντίον των εργαζομένων της που όπως είπε: «6 χρόνια παλεύουν να βρουν το δίκιο τους». Ο κ. Κούτρας επέκρινε τις πρακτικές που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και σημείωσε ότι είναι υπόδικος γιατί δεν εφάρμοσε δικαστική απόφαση ενώ πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν τελεσίδικη απόφαση που επιδικάζει καταβολή 650.000 ευρώ στην ΔΕΥΑΞ και για αυτό δεν γίνεται λόγος. Ο κ. Κούτρας απάντησε και στο «για κάποιους λόγους» του κ. Σδρέβανου που δεν εφαρμόστηκε ο νόμος για το επίμαχο 7μηνο επισημαίνοντας πως οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα αυτό το διάστημα και εκκρεμούσε η απόφαση. Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μ. Τσέπελης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η διοίκησή του φρόντισε να αφήσει ένα αποθεματικό της τάξης του 1 εκ. ευρώ για τις αγωγές που δεν είχαν τελεσιδικήσει. Συμπερασματικά ο κ. Κούτρας υποστήριξε πως το ποσό των 319.000 ευρώ κακώς εγγράφηκε στον ισολογισμό και πως από τότε που δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι έπρεπε να διορθωθεί και δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα.

Τι είπαν οι επικεφαλής των παρατάξεων – «Ψήφοι είναι η αιτία»

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δήμαρχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν διευκρινιστικές ερωτήσεις τόσο στους δικηγόρους όσο και στον κ. Σδρέβανο κι αυτά που προαναφέρονται αποτελούν απαντήσεις στα ερωτήματα. Σ’ ότι αφορά τα συμπεράσματα που εξήχθηκαν από την συζήτηση αποτυπώθηκαν στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων. Ειδικότερα ο κ. Φανουράκης απέδωσε στον δήμαρχο ψηφοθηρική σκοπιμότητα και διοικητική ανεπάρκεια στον κ. Σδρέβανο, ο χειρισμός του οποίου δημιούργησε το θέμα. Ο κ. Καμαρίδης τόνισε πως όλα αυτά ήταν δήθεν και ότι είναι μύθος ο συνδημότης: «Το μυστικό είναι ότι δεν μπορούσαν να ισοσκελίσουν τον ισολογισμό γι αυτό βρήκαν αυτό …το παραμύθι. Ο κ. Ανταμπούφης τόνισε πως: « το όλο θέμα είναι αποτέλεσμα των  ερασιτεχνικών χειρισμών του προέδρου που δημιούργησαν τετελεσμένα γεγονότα που είναι άβολα». Απέδωσε μικροπολιτική σκοπιμότητα και είπε ευθέως πως: «Το ποσό αυτό δεν είναι τρύπα αλλά «μπαλώνει τρύπες της ΔΕΥΑΞ»! Ο κ. Κολλάρος τάχθηκε υπέρ των εργαζομένων καταλήγοντας ότι η όλη υπόθεση συμπυκνώνεται στο αρχαίο ρητό: «Δη δει χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…