Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα “Τα σπήλαια του μυαλού” σε μια έκθεση του Τριαντάφυλλου Βαΐτση στο Μουσείο Ηρακλειδών

“Τα σπήλαια του μυαλού” σε μια έκθεση του Τριαντάφυλλου Βαΐτση στο Μουσείο Ηρακλειδών

0

Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 7 Οκτωβρίου

Από σήμερα, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, το Μουσείο των Ηρακλειδών στην Αθήνα φιλοξενεί την έκθεση του εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση με τίτλο «Σπήλαια του Μυαλού». Ο γνωστός στους ξανθιώτες, Τριαντάφυλλος Βαΐτσης μπολιάζει με μοναδικό τρόπο την trash με την shadow art δημιουργώντας πρωτότυπα και εντυπωσιακά έργα. Με ευτελή υλικά, υποπροϊόντα βιομηχανικής παραγωγής, όπως πλαστικά και μέταλλα δημιουργεί γλυπτά τα οποία αποκτούν νόημα και υπόσταση κάτω από το φως. Ο μόνιμος αυτός διάλογος, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το αντικείμενο και τη σκιά του, ωθεί τον θεατή στην αναζήτηση νοημάτων πολύ πέρα του προφανούς, τον «αναγκάζει» σε ένα ταξίδι, μια κατάδυση στις εσωτερικές του σκιές, στην αναζήτηση της δικής του αλήθειας.

Στην έκθεση παρουσιάζεται ο κύκλος «Σπήλαια του Μυαλού», εμπνευσμένος από τον μύθο του Σπηλαίου των Ιδεών του Πλάτωνα, την δυνατή αλληγορία που παραθέτει ο φιλόσοφος στο έβδομο βιβλίο της Πολιτείας του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα τα οποία ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε και δημιούργησε με αφορμή την επικείμενη  κάθοδό του στην Αθήνα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του κτηρίου Ηρακλειδών 16. Ώρες λειτουργίας, Τετάρτη έως Κυριακή 10:00 έως 18:00. Ισχύει το εισιτήριο εισόδου στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Ο εικαστικός της Ξάνθης που εντυπωσιάζει με την πρωτότυπη τέχνη του

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαραντάπορο της Λάρισας. Σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος  και ασχολήθηκε με το επάγγελμα του μηχανικού περιβάλλοντος από το 2003. Από τη παιδική του ηλικία ασχολήθηκε με διάφορα είδη τέχνης, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως ζωγραφική, ξυλογλυπτική, κατασκευές με σύρμα, θέατρο και ποίηση. Το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια). Γοητευμένος από αυτήν και αναζητώντας διάφορες τεχνικές προκειμένου να εμβαθύνει, ήρθε αντιμέτωπος με ένα «γλυπτό σκιάς» (Shadow Art). Έκτοτε ασχολείται με τη τέχνη της σκιάς. Το 2013 αποφάσισε να εγκαταλείψει το αντικείμενο του μηχανικού περιβάλλοντος και να αφοσιωθεί στην τέχνη. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Κατοικεί στην Ξάνθη από το 1994, ενώ το 2014 δημιούργησε το «Σπίτι της Σκιάς» (The House of Shadow), στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

  • ekthesi gliptiki

    17 γλύπτες «εκτίθενται» στην Δημοτική Πινακοθήκη

      Η έκθεση γλυπτικής είναι το 3ο στάδιο του προγράμματος της πινακοθήκης για την ανάδ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…