Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

0

Κι άλλη δίκη
Την ίδια ημέρα, την Τρίτη εκδικαζόταν με την ίδια κατηγορία της συκοφαντίας δια του Τύπου και ο εκδότης του Μαχητή Πάνος Παπαδόπουλος μετά από μήνυση του Δημ. Μπένη, πρώην δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου. Η δίκη άρχισε μεν, αλλά λόγω ωραρίου διεκόπη για τη Δευτέρα στις 10 το πρωί.  Ανάμεσα στους μάρτυρες των δύο πλευρών, Χρ. Πούλιος, Ηλίας Βασιλούδης, Ελένη Κίτσου, Σταύρος Μωραΐτης και άλλοι.Για ένα διάστημα οι δίκες εις βάρος εφημερίδων ήταν στο φόρτε τους. Εδώ και αρκετό καιρό μόνος ο Μαχητής συνεχίζει το δικό του «αγώνα» στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Γ.Δ.


Παράδειγμα προς μίμηση
Η πρωτοβουλία του Δήμου Αβδήρων να συμμετάσχει με περίπτερο στη ΔΕΘ για να προβληθούν τοπικά προϊόντα που παράγονται στα όρια του δήμου είναι σημαντική. Σημαντική όχι μόνο ως προς τη συμμετοχή, αλλά και ως προς την αντίληψη. Δηλαδή την ανάληψη πρωτοβουλίας να ξεκινήσει μια δράση στο πλαίσιο ενός μεγάλου θεσμού. Ένας μικρός δήμος, εκδηλώνει εξωστρέφεια εμπράκτως, ξεπερνά αγκυλώσεις και τολμά. Μόνος αυτός, ανοίγει δρόμο, στηρίζει και σίγουρα πρωτοπορεί. Είναι προφανώς μια αρχή. Είναι το πρώτο βήμα και είμαστε βέβαιοι ότι θ’ακολουθήσει κι άλλο. Είναι μια σημαντική ευκαιρία που θα πρέπει ν’αξιοποιηθεί και συνεχιστεί και με νέους εκθέτες. Με την ευκαιρία βέβαια να τονίσουμε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία αυτή.
Γ.Δ.


Πρόσκληση
«Ήρθε η στιγμή να ανοίξουμε και πάλι τις πύλες του! Το Δημοτικό Κολυμβητήριο «Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης» θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους αθλητές συλλόγων, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία για τους δημότες που επιθυμούν να ξεκινήσουν να κολυμπούν στο κολυμβητήριό μας. Ο αγιασμός θα είναι κοινός για όλα τα σωματεία και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί. Παράλληλα την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και η τελετή ονοματοδοσίας της εγκατάστασης προς τιμήν του Παραολυμπιονίκη μας Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη. Είμαστε όλοι καλεσμένοι».
Όχι, δεν πρόκειται για το Κολυμβητήριο Ξάνθης, η πρόσκληση δεν έγινε από το δήμο μας και μάλλον θ’ αργήσει πάρα πολύ να δούμε παρόμοια πρόσκληση, όπως αυτή που διαβάσατε παραπάνω.  Και για την ιστορία αφορά το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης. Χωρίς άλλα σχόλια…
Γ.Δ.


Υπαρκτό το πρόβλημα
Μηχανάκια και ποδήλατα, και βέβαια όσοι τα οδηγούν, έχουν μια στρεβλή αντίληψη περί των κανόνων κυκλοφορίας στην πόλη. Κυρίως οι νεαροί οδηγοί δικύκλων αγνοούν τελείως, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, τους κανόνες και τους κινδύνους από τη μη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.)
Όχι λίγες φορές γινόμαστε όλοι μάρτυρες οδήγησης αντίθεσης, σε πεζοδρόμια, στις πλατείες, παρκαρίσματα όπως βολεύουν τους νεαρούς. Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες προφανώς δεν είναι χώροι για μοτοποδήλατα. Μάλιστα φίλος μου έλεγε προχθές για την έξαρση του φαινομένου, πως σε λίγο θα μας κορνάρουν τα μηχανάκια για να κατέβουμε από τα πεζοδρόμια…
Γ.Δ.


 Δεν αρκεί
Μαθητές Δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας ενημερώθηκαν για την κυκλοφοριακή αγωγή μέσα στην πόλη από Αστυνομικούς της Αστ. Διεύθυνσης Ξάνθης. Όμως, δεν αρκεί μόνον να ενημερώνουν τα αστυνομικά όργανα, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Όχι. Χρειάζεται το σπίτι να δίνει, κυρίως, το παράδειγμα της σωστής συμπεριφοράς τόσο στην κυκλοφορία όσο και αλλού. Διαβάστε τι αντιμετώπισε συμπολίτης πρόσφατα όταν στην 28ης Οκτωβρίου, έκανε φιλική παρατήρηση σε μικρό αγόρι πως ήταν λάθος να πετάξει στο δρόμο το χαρτί, αντί να το πετάξει στα μικρά δοχεία σκουπιδιών. Ο μικρός δεν είπε τίποτε. Μίλησε όμως η μητέρα του, η οποία αναιδώς είπε στον συμπολίτη «Εσένα τι σε νοιάζει, στο σαλόνι σου το πέταξε;».
Κατάπληκτος ο συμπολίτης μας δεν συνέχισε. Έφυγε αναλογιζόμενος το κακό, πολύ κακό παράδειγμα που έδωσε στο νεαρό παιδί η εν λόγω «κυρία». Η οποία αντί να σκύψει να το μαζέψει κι αργότερα στο σπίτι να συμβουλέψει τον κανακάρη της πως δεν πετάμε όπου να’ναι, ό,τι δεν μας χρειάζεται.
Γ.Δ.


Καταδίκη
Tsiakiroglou nea 2-emprosΠαρακολουθήσαμε την δίκη μετά τη μήνυση του Σωτήρη Τσιακίρογλου σε βάρος της Χρυσούλας Γρηγορίου. Το δικαστήριο μετά από πολύωρη διαδικασία απεφάνθη για την ενοχή της Γρηγορίου και την καταδίκασε σε 15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Η μήνυση Τσιακίρογλου κατατέθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου.
Στο δικαστήριο η κα Γρηγορίου δεν μπόρεσε να αποδείξει καμία από τις κατηγορίες που συχνά εκτόξευε μέσω δηλώσεών της στην Εφημερίδα Θράκη συγκεκριμένα. Τελικά αυτές κρίθηκαν συκοφαντικές από το δικαστήριο και επεβλήθη η συγκεκριμένη ποινή.
Από την πλευρά του ο Τσιακίρογλου προτίμησε να μηνύσει τον εκφραστή των συκοφαντικών δηλώσεων και όχι το Μέσον που συνεχώς τις δημοσίευε παρότι μπορούσε να το κάνει αυτό.
Γ.Δ.


Μεσ’ τον Οκτώβρη οι ανακοινώσεις του ΚΙΝΑΛ για τα δημοτικά ψηφοδέλτια
Σε ένα μήνα εκτιμά (με βεβαιότητα) ο Άγγελος Τόλκας ότι θα είναι έτοιμο το Κίνημα Αλλαγής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως ανέφερε και στη σύσκεψη με τη Νομαρχιακή της Ξάνθης, ως τομεάρχης αυτοδιοίκησης, αλλά και όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του αργότερα, στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι να υπάρχει κομματικός συνδυασμός σε κάθε πρωτεύουσα νομού.
Για το λόγο αυτό ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή κινητικότητα, προκειμένου από τη Λάρισα και πάνω, που είναι η περιοχή άμεσης ευθύνης του να «κλείσει» τα ψηφοδέλτια. Από την Τρίτη μέχρι και σήμερα έχει βρεθεί στις τρεις πόλεις της Θράκης, όπου έχει συναντήσεις και βάζει το πρόταγμα του κινήματος, αλλά και το χρονοδιάγραμμα. Άλλωστε, η επιλογή του Τόλκα γι’ αυτά τα καθήκοντα ήταν ευστοχότατη αφού και συμπαθής είναι ιδιαίτερα στο χώρο και γνωρίζει καλά πρόσωπα και καταστάσεις.
Σε καμία από τις συζητήσεις βέβαια, δε λείπει και το θέμα του υποψήφιου περιφερειάρχη που θα τεθεί από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής για την ΑΜΘ.
Ονόματα υπάρχουν, αλλά μάλλον ο υποψήφιος θα είναι από τους τελευταίους που θα κλείσουν.
Ε.Δ.


Με… προσοχή το χρίσμα
Σε παρέμβαση μέσω facebook για τα ψηφοδέλτια της αυτοδιοίκησης προχώρησε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Πυρνάρη, που δεν έχει εκφράσει ακόμη τις προθέσεις της για τις επικείμενες εκλογές. Στην ανάρτησή της καλεί τα κόμματα να δώσουν χρίσμα…με προσοχή και σύνεση!. Συγκεκριμένα αναφέρει: «προσωπικά θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πρωτίστως υπόθεση των τοπικών κοινωνιών και δευτερευόντως κομματική/παραταξιακή. Καλό θα ήταν, οι υπεύθυνοι κομμάτων/παρατάξεων, πριν δώσουν στήριξη και χρίσμα να συνομιλήσουν με ανθρώπους και στελέχη τους στις τοπικές κοινωνίες. Και να καταλάβουμε ΌΛΟΙ κάποια στιγμή ότι ο ψηφοφόρος/δημότης/πολίτης δεν είναι “πρόβατο” και δε θα υπακούει πάντα σε γραμμές και εντολές…».
Ε.Δ.


Γίνεται δημόσιο το ιδιωτικό μειονοτικό γυμνάσιο λύκειο Ξάνθης
Ξεκαθάρισμα ή περιπλοκή αποτελεί η τροπολογία Γαβρόγλου που επανακαθορίζει το καθεστώς λειτουργίας του ιδιωτικού μειονοτικού γυμνασίου λυκείου Ξάνθης;
Με την προτεινόμενη διάταξη, για λόγους ισονομίας το καθεστώς λειτουργίας του σχολείου εναρμονίζεται με το καθεστώς λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων και ευθυγραμμίζεται με τη λειτουργία του αντίστοιχου σχολείου της Κομοτηνής. Το σχολείο πλέον θα διοικείται από σχολική εφορία και θα εκλέγεται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Σύμφωνα με την τροπολογία το εκπαιδευτικό προσωπικό θα συνεχίσει να υπηρετεί στο σχολείο με την ίδια εργασιακή σχέση.
Είναι γνωστό ότι το σχολείο απολάμβανε, αν και ιδιωτικό, συγκεκριμένα προνόμια, οπότε το νέο καθεστώς μάλλον ομαλοποιεί την κατάσταση, ωστόσο είναι ουσιαστικό να διευκρινιστεί με ποιους όρους θα γίνει η μεταβίβαση από τον ιδιώτη.
Ε.Δ.


Οι μεγάλες αγάπες δεν κρύβονται
Δεν χάνει ευκαιρία ο δήμαρχος Ξάνθης να κάνει διακριτές τις πολιτικές του καταβολές και να δείξει την αφοσίωση του στην ΝΔ. Έτσι επιδεικνύει μια «θερμόαιμη»  συμπεριφορά επιτιθέμενος στην κυβέρνηση. Το έκανε και στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ όταν φιλοξενούσε τον φίλο του κ. Πατούλη και τους δημάρχους του Διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, το έκανε και υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Έτσι ίσως να θεωρεί ότι εξασφάλισε το χρίσμα της ΝΔ για το δήμο. Προφανώς και το αίτημα για ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση τον αφήνει παντελώς αδιάφορο…
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…