Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρωτιά για «έξυπνο» ρομπότ της Πολυτεχνικής Ξάνθης

Πρωτιά για «έξυπνο» ρομπότ της Πολυτεχνικής Ξάνθης

0

Πρώτευσε στις υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. η Διπλωματούχος Μηχανικός από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υποψήφια διδάκτορας Βασιλική Μπαλάσκα

 

Μιλά στο «Ε» μαζί με τον καθηγητή του Τμήματος Αντώνη Γαστεράτο

 

Πρώτη μεταξύ των πρώτων στις φετινές υποτροφίες που μοίρασε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών αναδείχθηκε μια πρώην φοιτήτρια και  νυν Διπλωματούχος Μηχανικός από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υποψήφια διδάκτορας στο ίδιο τμήμα από τον Οκτώβριο του 2017. Πρόκειται για την Βασιλική Μπαλάσκα που εκπονεί την διδακτορική διατριβή με θέμα: «Ανάπτυξη μεθόδων σημασιολογικής χαρτογράφησης και ο ρόλος τους στη ρομποτική (Development of semantic mapping methods and their role in robotics)» στο Εργαστήριο Ρομποτικής του Τμήματος με επιβλέποντα τον καθηγητή Αντώνιο Γαστεράτο.

Πως τα ρομπότ θα αναγνωρίζουν το περιβάλλον τους

Όπως εξηγεί ο κ. Γαστεράτος η έρευνα αφορά μεθόδους χαρτογράφησης του περιβάλλοντος ώστε να  μπορούν τα ρομπότ να το αναγνωρίζουν: «Το ζητούμενο είναι να συσχετίσεις μια οντότητα με την έννοιά της και τη σημασία της». Αναφέρει ότι αυτό μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές στην ρομποτική όπως ανίχνευση βομβών ή στη διαστημική υπηρεσία. Να σημειώσουμε πως το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγών και Διοίκησης έχει υλοποιήσει από το 2003 προγράμματα ύψους 2 εκ. ευρώ.

Η Βασιλική Μπαλάσκα μίλησε στο «Ε» για την έρευνά της: «Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στη σημασιολογική χαρτογράφηση για ρομποτικές εφαρμογές, κάτι που εμπλέκει κλάδους της επιστήμης και τεχνολογίας που αφορούν σε ρομποτική, όρασης μηχανής και τεχνητή νοημοσύνη. Ήδη ως φοιτήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης εκπόνησα την διπλωματική μου στο Εργαστήριο Ρομποτικής του Τμήματος με επιβλέποντα τον καθηγητή Αντώνιο Γαστεράτο, και το θέμα της διπλωματικής ήταν «Εκτίμηση χάρτη και προσδιορισμός θέσης για ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροχημάτων» γεγονός που ‘γέννησε’ την επιθυμία μου να ασχοληθώ περαιτέρω σε επίπεδο διδακτορικής εργασίας με θέματα σημασιολογικής χαρτογράφησης της πορείας του ρομπότ.

Με βασικό άξονα την μελέτη αρκετών δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών (άρθρα επιστημονικών περιοδικών ή συνεδρίων και διδακτορικών διατριβών) που εμπεριέχονται στο πλαίσιο των ερευνητικών μου ενδιαφερόντων διαπίστωσα ότι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος σημασιολογικής αναγνώρισης και χαρτογράφησης που θα έχει την δυνατότητα πρόβλεψης των επόμενων σημασιολογικών περιοχών–οντοτήτων σε πραγματικό χρόνο και θα αφορά κυρίως εξωτερικές ρεαλιστικές περιοχές, απουσιάζει από το επιστημονικό/τεχνολογικό γίγνεσθαι, καθώς υπάρχουν μόνο κάποιες μεμονωμένες εργασίες που πραγματεύονται ορισμένα τμήματα από το εδώ προτεινόμενο σύστημα. Η δημιουργία του συστήματος αυτού θα έχει θετικό αντίκτυπο στην επιστημονική κοινότητα και πιστεύω ότι θα ωθήσει περαιτέρω την εξέλιξη των ρομποτικών συστημάτων που σχετίζονται με την σημασιολογική γνώση και χαρτογράφηση.

Το προτεινόμενο σύστημα αναμένεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση στην τεχνολογία και την κοινωνία. Οι σημασιολογικοί χάρτες βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ως εργαλείο στη σύγχρονη ρομποτική για την επίλυση σωρείας προβλημάτων. Η παρούσα εφαρμογή είναι από τη φύση της εξωτερικού χώρου και η στόχευσή της είναι εκ φύσεως σε αυτόνομα οχήματα. Βραχυπρόθεσμα, η κατασκευή τέτοιων χαρτών μπορεί να επιφέρει ποικίλες εφαρμογές όπως μία ενσωματωμένη εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα (τύπου smartphone) για μια εύκολη και γρήγορη πλοήγηση σε μια νέα περιοχή ή για τη βοήθεια ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ή κίνησης. Ωστόσο, με την ολοένα και μεγαλύτερη υιοθέτηση της φιλοσοφίας του industry 4.0 σε όλες τις εκφάνσεις της τεχνολογίας, που σημαίνει ότι το κάθε όχημα ως κυβερνοφυσικό σύστημα θα συνομιλεί με άλλα οχήματα και άλλα συστήματα, οι προτεινόμενοι χάρτες αναμένεται να προωθήσουν λύσεις σε θέματα επικοινωνίας οχήματος-επιβάτη, να βοηθήσουν στην πλοήγηση του οχήματος, να συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα των συγκοινωνιών κλπ. Επιπλέον, σημαντική θα είναι η συνεισφορά τους σε θέματα εφοδιαστικής για τους ίδιους λόγους με ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση στην οικονομία και την κοινωνία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσκολίες προσβασιμότητας στο Εσπερινό ΓΕΛ Ξάνθης λόγω έργων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην είσοδο του σχο…