Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

0

 Αποχαιρετισμός στο καλοκαίρι
«Με τις πρώτες σταγόνες της βροχής σκοτώνεται το καλοκαίρι» μας λέει ο ποιητής. Και έχει δίκιο. Όπως αναμενόταν και είχε προβλεφθεί, η καιρική αλλαγή ήρθε και θα μείνει για λίγες ημέρες. Ημερολογιακά λοιπόν είμαστε στο Φθινόπωρο και οι καιρικές ανακατατάξεις είναι αναμενόμενες. Έτσι, αποχαιρετούμε πλέον το καλοκαίρι του ’18 και μένει να σχεδιάσουμε το ερχόμενο. Βέβαια σχεδιασμός μπορεί να γίνει τώρα για τους φίλους του βουνού διότι διαθέτουμε όμορφα βουνά, γραφικά χωριά, με χιόνια ή χωρίς. Ο αποχαιρετισμός του καλοκαιριού που πλέον είναι δεδομένος, δεν αποκλείει τις ορεινές εξορμήσεις που έχουν μάλιστα τις δικές τους ομορφιές και συγκινήσεις και τις οποίες προσφέρουν κοντινές διαδρομές. Πρόκειται για μια ευκαιρία να γνωρίσουν τον ορεινό όγκο του νομού μας και στους γύρω νομούς επίσης όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη.
Τώρα το φθινόπωρο ο περίπατος στο δάσος είναι χάρμα οφθαλμών εξαιτίας της χρωματικής ποικιλίας των φύλλων από τα δέντρα και τους θάμνους. Αξίζει η έξοδος αυτή.
Γ.Δ.


Κατεδαφίσεις
Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει στις Αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας την ευθύνη για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων. Δίνοντας μάλιστα το δικαίωμα ανάθεσης του έργου κατεδαφίσεων μέχρι του ποσού των 135.000 ευρώ. Καλή και πονηρή η απόφαση του υπουργείου. Δίνει μεν τα ευρώ αυτά, αλλά απαλλάσσεται από την όποια ευθύνη για το ποια αυθαίρετα θα γκρεμιστούν. Αυτό το αναθέτει στις Αποκεντρωμένες. Κι αυτό για να πάρουν τις ευθύνες και το δύσκολο έργο της επιλογής, συν το κράξιμο από τους πολίτες που θα τους κατεδαφιστεί το ακίνητο. Διότι μπορεί να έχουν βγει οριστικές αποφάσεις κατεδαφίσεων από τα δικαστήρια για πολλά αυθαίρετα, όμως η μη ενεργοποίηση των μπουλντόζων τότε, θα τους ξεσηκώσει τώρα. Και πλησιάζουν και αυτοδιοικητικές εκλογές…
Γ.Δ.


Η αποτυχία δεν είναι επιλογή
Συζήτηση στη γνωστή παρέα για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας. Αφού συζητήθηκαν αρκετά και ακούστηκαν διάφορες απόψεις, κάποιος έθεσε το θέμα της «Αποτυχίας». Αρχικά επικράτησε μια μικρή σιωπή. Τι θέμα ήταν αυτό; Και ποιος συζητά για αποτυχία; Ποιος την αποδέχεται; Παράλληλα όμως ξεκινώντας αυτός που έθεσε το θέμα, ξεκαθάρισε ότι η αποτυχία υπάρχει. Στη ζωή, στα ζευγάρια, στον επαγγελματικό στίβο, στον σχεδιασμό για το μέλλον, για ένα έργο, μια προσπάθεια. Αλίμονο, όλες οι ενέργειες, οι δράσεις, αποφάσεις δεν έχουν πετυχημένο τέλος. Απεναντίας, αποτυχίες, κατά γενική παραδοχή.
Σημασία όμως στο σημείο αυτό της αποτυχίας έχει το νέο ξεκίνημα, η νέα προσπάθεια, το να σηκωθεί και να προσπαθήσει ξανά. Κι αυτό, διότι η αποτυχία, ποτέ, πουθενά κι από κανέναν δεν είναι επιλογή.
Γ.Δ.


Πανσέληνος
Οι βραδιές που διανύουμε μας επιφυλάσσουν όμορφες, ρομαντικές εικόνες. Κι αυτές δεν είναι άλλες από την εικόνα του φεγγαριού, που ολόγιομο, ολοστρόγγυλο, φωτεινότατο, μας δίνει μια ευχάριστη οπτική εικόνα. Για τους πλέον αισθηματικούς, η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είναι το ίδιο ρομαντική και γοητευτική. Αρκεί κανείς να έχει μια «άλλη» ψυχική διάθεση, μια ισορροπία συναισθημάτων αντικρίζοντας τον φωτεινό κύκλο. Και βέβαια ν΄ αφήσει τη σκέψη ελεύθερη, ανοιχτή για να δεχτεί μέσα του αυτό το «κάτι άλλο». Στρέψτε το βράδυ το βλέμμα σας στον ουρανό, δείτε το φεγγάρι, απολαύστε το, κερδίστε τις στιγμές για σας, για το αγαπημένο σας πρόσωπο και ονειρευτείτε. Στιγμές όμορφες, ζωντανές, γεμάτες.
Γ.Δ.


«Όλα είναι υποκειμενικά»
Ο σοφιστής Πρωταγόρας, εξ Αβδήρων κι αυτός όπως και άλλοι πολλοί εξέχοντες, τέκνα των Αβδήρων επίσης, διατύπωσε την πιο επαναστατική φράση στον κόσμο: «Όλα είναι υποκειμενικά». Εάν αναλύσουμε λοιπόν το περιεχόμενο της φράσης του Πρωταγόρα με το χέρι στην καρδιά, θα συμφωνήσουμε μαζί του απόλυτα. Διότι έτσι λειτουργεί ο άνθρωπος, έτσι κρίνει, έτσι αποφασίζει. Τελείως υποκειμενικά, σύμφωνα με το δικό του κριτήριο και μόνον. Η άποψη ότι υπάρχει «αντικειμενικότητα» είναι ένας βολικός μύθος. Τι άραγε σημαίνει αντικειμενικότητα; Πώς μπορεί να ισχύει όταν εκπορεύεται από τον άνθρωπο ο οποίος έχει διαμορφώσει ήδη την άποψή του, τη γνώμη του; Υποκειμενικότητα ισχύει λοιπόν κι ας μην κρυβόμαστε. Όλα τα βλέπουμε και τα κρίνουμε με τα δικά ΜΑΣ μάτια, τις δικές μας γνώσεις, απόψεις, εμπειρίες. Σοφή ως εκ τούτου η ρήση του Πρωταγόρα.
Γ.Δ.


Σε αναζήτηση στελεχών
Ενώ κατά γενική εκτίμηση η αναμέτρηση για τις δημοτικές εκλογές θα είναι αμφίρροπη, οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν και μια σημαντική ευθύνη. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την αναζήτηση στελεχών για να πλαισιώσουν τον συνδυασμό τους. Είναι γεγονός πάντως ότι η εκλογή δημάρχου Ξάνθης πως πρόκειται να εξελιχθεί σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση στις  προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα κάποιες υποψηφιότητες έχουν ήδη κλειδώσει και σταδιακά θα ανακοινώνονται με επίσημο τρόπο.
Έτσι, ο νυν δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Το ψηφοδέλτιό του θα είναι αρκετά διαφοροποιημένο μετά τις αποχωρήσεις από την παράταξή του δυνατών στελεχών.
Την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει ανεπίσημα βέβαια ο Μανώλης Τσέπελης ο οποίος στηρίζεται στη μεγάλη αποδοχή που διαθέτει σε όλους τους πολιτικούς χώρους, όπως βέβαια και στη μειονότητα. Υποψήφιος θα είναι με ευρύ δημοκρατικό ψηφοδέλτιο και ο Σάββας Μελισσόπουλος ο οποίος κινείται μεθοδικά για να κλείσει το ψηφοδέλτιό του με πολίτες που έχουν μια κοινή στρατηγική για την πόλη της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Οι άλλοι υποψήφιοι
Σίγουρος υποψήφιος δήμαρχος είναι και ο Τάσος Τεφρωνίδης που όμως θα έχει δύσκολη αποστολή διότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι η βασική στήριξή του, δεν έχει στελεχιακό δυναμικό στην Αυτοδιοίκηση για να αντλήσει υποψηφίους. Ο ίδιος ο Τεφρωνίδης βέβαια επιθυμεί να φτιάξει έναν συνδυασμό με νέα άτομα με διαφορετικές πολιτικές καταβολές.
Ότι αφορά για τον Δημήτρη Μπένη, υπάρχει η δική του δήλωση και επιθυμία να συνεχίσει να είναι υποψήφιος εκ νέου για το αξίωμα του δημάρχου.
Στο  ΚΚΕ τώρα, εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Κολλάρος ή κάποιος άλλος που θα στελεχωθεί από παλιά και νέα μέλη.
Γ.Δ.


Δημοσκοπήσεις
Συμπολίτης, φίλος παλιός και αγαπητός, κατά τη συνάντησή μας, ζήτησε να του εκφράσω την άποψή μου για τις δημοσκοπήσεις που κατά καιρούς βλέπουν και θα συνεχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Του απάντησα λοιπόν πως δύο είναι τα βασικά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για να κριθεί μια έρευνα αξιόπιστη. Πρώτο το όνομα της εταιρείας που υλοποιεί την έρευνα. Δηλαδή, εάν είναι σοβαρή, αξιόπιστη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερο στοιχείο αποτελεί ο αριθμός των ατόμων που έχουν ερωτηθεί πραγματικά, πώς έγινε η έρευνα, στοιχεία αυτής που είναι υποχρεωμένη να δημοσιοποιεί μαζί με το περιεχόμενο της έρευνας.  Και κάτι τελευταίο και ιδιαίτερα σημαντικό που δεν θα πρέπει να παραβλέπεται. Μια έρευνα-δημοσκόπηση, είναι εικόνα της χρονικής περιόδου που υλοποιείται και μόνον αυτό. Προφανώς αποτυπώνεται η άποψη της κοινής γνώμης και η σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα εάν είναι πιο πάνω ή κάτω. Οι δημοσκοπήσεις είναι περισσότερο για τους ειδικούς, για την εξαγωγή ποικίλων συμπερασμάτων για να καθορίσουν αλλαγή ή βελτίωση προσπαθειών και ενεργειών τόσο της κυβέρνησης όσο και των υπόλοιπων μεγάλων κομμάτων.
Προφανώς η πλέον αξιόπιστη δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Ότι βγει από κει μια ερμηνεία έχει. Νίκη ή ήττα.
Γ.Δ.


Τα της ΔΕΥΑΞ στο Δημοτικό Συμβούλιο
Σχετικά ήρεμο ήταν το κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ίσως γιατί και τα θέματα δεν έδωσαν αφορμή για να υπάρξουν εντάσεις. Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος το πήγε φυρί – φυρί με το να φέρει θέμα της ΔΕΥΑΞ, που είναι «κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση και μάλιστα να επικαλεστεί ως αφορμή τηλεφώνημα ανήσυχου συνδημότη αυτή τη φορά (κι όχι συνδημότισσας όπως την προηγούμενη!). Σε κάθε περίπτωση το θέμα που αφορά χειρισμό του νυν προέδρου στο ζήτημα της δικαστικής διένεξης της επιχείρησης με τους υπαλλήλους είναι σοβαρό αφού προέκυπτε ένα ποσό 303.000 ευρώ ως ζημιά στην επιχείρηση που ενδεχομένως να καλυφθεί από αύξηση στα τιμολόγια όπως επίσης και ποινικές ευθύνες όπως είπε ο δήμαρχος. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μ. Σδρέβανος αν και ήταν παρών δεν έβγαλε μιλιά.
Η αντιπολίτευση κατόπιν αυτών των καταγγελιών του δημάρχου θα ζητήσει εγγράφως συζήτηση του θέματος σε  επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Μ.Ξ.


Εδώ και τώρα να το διεκδικήσουμε!
12 εκ. ευρώ βγαίνει το έργο της ανάπλασης της Δυτικής εισόδου της πόλης σύμφωνα με την μελέτη που ολοκληρώθηκε όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος. Είπε μάλιστα ότι επικοινώνησε με την Διαχειριστική Αρχή και του είπαν πως είναι πολλά τα λεφτά και δεν θα βρεθεί το κονδύλι αυτό . Γι αυτό και έθεσε τον προβληματισμό μήπως θα πρέπει να μειωθεί ο προϋπολογισμός ή να «σπάσει» το έργο. Βέβαια τίθεται το ερώτημα: Η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα δηλαδή μόνο φτηνά έργα εντάσσουν και για την Ξάνθη δεν έχει το ταμείο της περιφέρειας. Σε τέτοιες περιπτώσεις διεκδικείς, δεν τα παρατάς με την πρώτη δυσκολία ή άρνηση! Ας γίνει κάτι σωστό στην πόλη επιτέλους!  Ένα έργο στην είσοδο που είναι ο καθρέπτης μιας πόλης και τώρα είναι απαράδεκτος. Η πρώτη εικόνα του επισκέπτη είναι αποκαρδιωτική καθώς παραπέμπει σε μια ανιαρή επαρχιακή πόλη!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …