Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΑΛ: Αυτόνομη πορεία στις εκλογές κατά του δίπολου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

ΚΙΝΑΛ: Αυτόνομη πορεία στις εκλογές κατά του δίπολου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

0

Στην Ξάνθη ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μ. Χριστοδουλάκης και ο τομεάρχης αυτοδιοικητικού Α. Τόλκας. Υποψήφιους σε όλες τις πρωτεύουσες νομών στις αυτοδιοικητικές εκλογές

 Στήριξη σε δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς του ΚΙΝΑΛ που επικράτησαν. Κριτική στον Κλεισθένη που «θεσμοθετεί την πρακτική της συνδιαλλαγής»

Σε σαφές προεκλογικό πλαίσιο και με σκοπό αφενός την επικοινωνία των προγραμματικών προτεραιοτήτων εν μέσω ΔΕΘ και αφετέρου το «κλείσιμο» των υποψηφίων στους δήμους της περιοχής, επισκέφθηκαν το απόγευμα της Τρίτης την Ξάνθη ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστουλάκης και ο τομεάρχης αυτοδιοικητικού Άγγελος Τόλκας.

Οι δυο τους είχαν σύσκεψη με τη Νομαρχιακή και στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ενώ στη συνέχεια παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου, πριν την κεντρική ομιλία, όπου παραβρέθηκαν φίλοι και μέλη του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επενδύουν στην πόλωση και τη διχαστική ρητορική

Το ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής, που είναι η απόρριψη του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ μετέφερε ο γραμματέας του κόμματος, υπογραμμίζοντας την καταστροφική για τη χώρα επιλογή των δύο κομμάτων να επενδύουν στην πόλωση και τη διχαστική ρητορική. Ειδικά, στην κυβέρνηση επέρριψε ευθύνες για ψεύδη, αφού υπόσχεται παροχές, ενώ δεν μιλά για τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνουν τη δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται θα οδηγήσει αναγκαστικά σε περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, όπως έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, ενώ κατήγγειλε το ΣΥΡΙΖΑ που «στο όνομα της Αριστεράς» εφαρμόζει σκληρή οικονομική πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, καταδίκασε και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας επειδή, όπως είπε «στοχεύει στην πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης Καραμανλή και των επιλογών Σαμαρά, που κατέρρευσαν μαζί με τα Ζάππεια», ενώ υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν έχει καμία αναφορά σε ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Για τους λόγους αυτούς τόνισε ότι στόχος είναι ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, ώστε «να είμαστε χρήσιμοι για τους Έλληνες». Αυτό εξήγησε ότι θα γίνει με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με απελευθέρωση των πόρων και με μια σοβαρή προσπάθεια ώστε η απαίτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα να μειωθεί από 3,5% στο 2%.

«Θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ότι «οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις».

Επένδυση στο πολιτικό κεφάλαιο του ΚΙΝΑΛ από τους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς και τους παραγωγικούς φορείς

Ο Άγγελος Τόλκας παρουσίασε την εσωτερική διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επισημαίνοντας ότι η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι να έχει υποψήφιους δημάρχους σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της χώρας. Εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο, καθώς και μέσα από τη διαδικασία επιλογής των συνολικών υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να δώσει απάντηση «στα κρίσιμα ζητήματα διάλυσης» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τασσόμενο καθαρά υπερ της απλής αναλογικής, αλλά κατά του συστήματος λειτουργίας της ΤΑ που εισάγει ο Κλεισθένης. Όπως τόνισε: «έχουμε μεγάλη δύναμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με δημάρχους που έδωσαν αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα». Πληροφόρησε ότι η ανάδειξη των υποψηφίων θα γίνει μέσα από τη συνεργασία των τοπικών οργάνων με τις επιτροπές ψηφοδελτίων και τον τομέα αυτοδιοικητικού. Ο κ. Τόλκας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πλήρης εκλογική ετοιμότητα από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ενώ άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι περιπαίζει την ΤΑ και, όπως είπε, «τον ενδιαφέρει μόνο αυτό που ενδιαφέρει ένα παλιό κόμμα, το κράτος και η κεντρική διοίκηση».

ΚΙΝΑΛ για μετεκλογικές συνεργασίες: ούτε έχουμε την κάψα της εξουσίας, ούτε είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας

Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ κλήθηκαν να απαντήσουν για τη στάση του κόμματος μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που η συμβολή τους θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση κυβέρνησης. Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι: «δεν προκαταλαμβάνουμε τα αποτελέσματα των εκλογών» και πρόσθεσε: «ούτε έχουμε την κάψα της εξουσίας, ούτε είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Γι’ αυτό θέλουμε ισχυρή λαϊκή εντολή, ώστε να υποστηρίξουμε αυτό που έλειπε σε όλη την περίοδο της κρίσης, ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

«Λέμε ναι στην απλή αναλογική, αλλά με δυνατότητες στο δήμο να διοικείται»

Αναφορικά με το κατά πόσο το ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξει την κατάργηση του Κλεισθένη ο κ. Τόλκας εξήγησε: «Οι μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια και του Καλλικράτη έγιναν από τη δική μας παράταξη. Αλλά στην περίοδο της εφαρμογής προβαίναμε σε αξιολόγηση, ώστε να καλυφθούν ελλείψεις και να υπάρχουν βελτιώσεις. Εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά ο Κλεισθένης διαμορφώνει μία άλλη πραγματικότητα, αφού άλλα θα ψηφίζει ο πολίτης την πρώτη Κυριακή και άλλα θα προκύπτουν». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με τον Κλεισθένη έχουμε στην πραγματικότητα «θεσμοθέτηση της πρακτικής της συνδιαλλαγής και για το λόγο αυτό, όπως διευκρίνισε «λέμε ναι στην απλή αναλογική, αλλά με δυνατότητες στο δήμο να διοικείται. Εδώ, έχουμε κατ’ επίφαση αλλαγή του εκλογικού συστήματος».

Στήριξη στους πετυχημένους περιφερειάρχες του κινήματος

Ακόμη, σχετικά με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα έχουν στραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα έχουν λάβει κυβερνητικά αξιώματα, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ εξήγησε με έμφαση ότι: «Το Κίνημα Αλλαγής απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συμπορευτούν, αλλά δεν χωράνε αυτοί που έφυγαν για να πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να λάβουν κυβερνητικές θέσεις και διευκρίνισε ότι αυτή η θέση δεν είναι τιμωρητική.

Τέλος, ο κ. Τόλκας κληθείς από το «Ε» να απαντήσει και για τις προθέσεις συνεργασιών με το ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού ήδη ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ μετέφερε την πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξει δύο (τουλάχιστον) περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ (Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας), με απόλυτο τρόπο σημείωσε ότι : «δεν υπάρχει καμία στρατηγική συνεργασία σε κανένα επίσημο επίπεδο», εξηγώντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει τα στελέχη που διαχρονικά και άφησε αιχμές σε όσους θεώρησαν ότι ένας νέος χώρος που λειτουργεί με ψέματα, ένταση και υποσχέσεις μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό τους χώρο. Καταληκτικά, ξεκαθάρισε ότι τα στελέχη της αυτοδιοίκησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ και κρίνονται πετυχημένα, όπως και οι συνδυασμοί τους, θα έχουν τη στήριξή μας».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…